Terugblik F1-coureurs 2019, Deel 1: George Russell en Robert Kubica

In deze reeks blikken we terug op de Formule 1-coureurs en hun seizoen in 2019. We werken vanaf onderaan de ranglijst van het kampioenschap voor constructeurs en komen dan aan bij George Russell en Robert Kubica.

Terugblik F1-coureurs 2019, Deel 1: George Russell en Robert Kubica
© Williams F1

George Russell debuteerde - nadat hij in 2018 de Formule 2-titel op zijn naam had gezet - bij Williams F1. Russell werd op 12 oktober 2018 aangekondigd als Williams-coureur voor 2019. De jonge Brit moest zijn kunnen tonen in het strijdwapen van de Britse renstal uit het Britse Grove: De Williams FW42. Het strijdwapen van Williams F1 was in 2018 al de minst presterende auto, maar in 2019 was het nog erger gesteld met het voertuig van Williams makkelijk. Hoe Russell ook zijn best deed, hij wist - als enige coureur in 2019 - geen enkele WK-punt uit de FW42 te persen.

Ondanks dat hij in 2019 geen enkel zicht op punten had, bleef de houding van Russell altijd professioneel. Tijdens interviews reageerde hij als een routinier die wist dat het alleen nog maar beter kon worden. De enige strijd die Russell leverde was die met zijn teamgenoot Robert Kubica. En ook al scoorde hij geen enkel WK-punt, toch won hij het kwalificatieduel met Kubica. En overtuigend ook! Van de eenentwintig Grands Prix stond George Russell alle keren voor zijn teamgenoot Robert Kubica op de startgrid .

In 2020 gaat George Russell nog een seizoen meedraaien bij Williams F1. Het Mercedes-protegé zal naar verwachting in het vat gehouden worden, mocht Mercedes AMG F1 vanaf 2021 zonder geschikte vervanging van een vertrekkende coureur zitten. Of dat het geval gaat worden is nog even afwachten. Aan het talent van Russell zal het niet liggen en het is voor hem en de sport te hopen dat hij nog eens bij een team gaat rijden, waar hij zijn potentieel goed kan laten zien.

George Russell doet in 2020 dus nog een jaartje Williams F1. Dat geldt niet voor Robert Kubica. De Pool vertrekt, nadat hij met veel bombarie naar de Britse formatie was gehaald, met de stille trom uit de Formule 1. Daarmee komt voor de tweede keer een treurig einde aan het Formule 1-avontuur van Kubica, ook bekend als 'The Comeback Kid'. Tijdens het seizoen, wat al vanaf het begin niet goed verliep voor het Formule 1-team van Williams, werd Kubica steeds negatiever. Hij ventileerde dat aan de media, iets wat hem niet in dank werd afgenomen door zijn werkgever. Maar de Poolse coureur had het gevoel dat hij gepiepeld en zocht naar een klankbord. Teambaas Claire Williams had dat liever anders gezien. "Ik heb liever dat hij dat binnen het team bespreekt en daar niet de media voor opzoekt", aldus de dochter van team-oprichter Sir Frank Williams.

Volgens Kubica werd hij door het team met minder materiaal of niet de laatste updates op pad gestuurd. Iets wat door het team in alle toonaarden werd ontkend. We zullen er nooit het fijne over te weten komen. Eén ding staat vast: Van het talent wat Robert Kubica in de jaren 2006 tot en met 2009 liet zien is niet veel meer over gebleven. Wel heeft de Pool nog altijd zijn gezonde portie humor dat dan weer wel. Robert Kubica, die in Duitsland het enige WK-punt voor Williams wist binnen te slepen, is nog in de running voor een testrol bij Racing Point of Haas F1. De komende weken moet daarover meer duidelijkheid komen. Daarnaast is de Poolse coureur gelinkt aan een DTM-stoeltje bij BMW.

  • Eindstand: Kubica P19 | Russell P20
  • Punten: Kubica 1 | Russell 0
  • Kwalificatieduel: Russell 21 | Kubica 0
Formule 1 kalender 2020: Download nu alvast de F1-kalender van 2020 in je mobiel, tablet en/of online-agenda. Helemaal GRATIS!0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt je dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op onze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen uit binnen- en buitenland lezen. Maar we houden je ook op de hoogte over het laatste IndyCar-nieuws en DTM-nieuws.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of een andere F1-coureur? Of wordt het toch weer Lewis Hamilton? Je leest hier alles over het wereldkampioenschap van Formule 1.

Copyright© 2016-2020 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.