Terugblik F1 GP van Duitsland 1994: Jos Verstappen vliegt in brand

De Grand Prix van Duitsland 1994 zal Jos Verstappen nooit meer vergeten. Op die vreselijke 31 juli ontsnapte de Nederlandse Benetton coureur aan de dood tijdens een pitstop die letterlijk in vlammen opging.

Terugblik F1 GP van Duitsland 1994: Jos Verstappen vliegt in brand
©Benetton Ford

Jos Verstappen maakte in 1994 deel uit van het team van Benetton. De toen 22-jarige Limburger had een contract getekend als test- en reservecoureur bij de Italiaans/Britse formatie. Toen JJ Letho nog voor het seizoen van start ging bij een test zijn nek brak, werd de onervaren Verstappen opgeroepen voor de Grand Prix van Brazilië. Verstappen zou naast de grote ster van het team (Michael Schumacher) plaats gaan nemen in de tweede Benetton.

Na een sterk begin, maar een uiteindelijke koprol met dank aan Eddie Irvine, maakte Verstappen gelijk mee hoe link de Formule 1 wel niet kan zijn. Verstappen moest flink wennen aan de bolide. Michael Schumacher stond bovenaan het kampioenschap dankzij een sterke start van het seizoen. De Duitser had echter al meer ervaring en was bezig aan diens derde seizoen bij Benetton.

Eind juli werd de Grand Prix van Duitsland verreden en aangezien JJ Letho onder tussen alweer aan een aantal races had mee gedaan (zonder succes), reed Verstappen hier zijn vierde Grand Prix. Het weekend zat allesbehalve mee en nadat de jonge hond zijn eigen bolide in puin had gereden tijdens de training, mocht hij in de kwalificatie tevens gebruik maken van de auto van Michael Schumacher. Tijdens zijn jacht op een sterke tijd vloog hij opnieuw van de baan en was het einde kwalificatie.

Op de zondag startte Verstappen als 19de, maar een crash bij de start en een sterke openingsfase van de Nederlander zelf brachten hem naar een keurige vijfde plaats. Toch ging het helemaal mis toen Verstappen in de 15de ronde de pits binnen kwam voor een nieuw setje banden en voor een tankbeurt. De monteurs knoeide benzine op de hete motorkap en de Benetton vloog binnen no time in brand.

Verstappen had zijn helm op een kiertje gezet om wat verse lucht binnen te krijgen tijdens de stop, maar door het ongeluk sloegen de vlammen naar binnen. In die tijd deden coureurs wel vaker hun vizier even open, maar dat er ook risico’s aan zouden zitten bleek nu wel. Een enorme vuurzee zette heel de sport en de buitenwereld op zijn kop. Verstappen en vijf monteurs raakte uiteindelijk “maar” licht gewond. De crew wist het vuur snel te doven, maar voor Jos Verstappen duurde het een eeuwigheid.

Bekijk hier de video van NPO programma Bureau sport, inclusief uitgebreid relaas van Jos Verstappen zelf.

Formule 1 kalender 2020: Download nu alvast de F1-kalender van 2020 in je mobiel, tablet en/of online-agenda. Helemaal GRATIS!


Formule 1 podcast

GP Abu Dhabi 2019 - Nabeschouwing: Hamilton en Verstappen sluiten jaar in stijl af.
Klik en beluister

0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Volgende F1 Grand Prix
GP Australië
vrijdag 13 maart 2020
02:00 - 03:30Eerste vrije training
06:00 - 07:30Tweede vrije training
zaterdag 14 maart 2020
04:00 - 05:00Derde vrije training
07:00 - 08:00Kwalificatie
zondag 15 maart 2020
06:10 - 08:10Race
Welkom bij MotorsportZ. Wij brengen je dagelijks het laatste Formule 1- en Max Verstappen nieuws. Daarnaast houden we je ook op de hoogte over:

Copyright© 2016-2019 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.