VT110 jul - 11:00
VT210 jul - 15:00
VT311 jul - 12:00
QUALI11 jul - 15:00
RACE12 jul - 15:10

Start van Verstappen is cruciaal, Mercedes smeedt plannetje

Start van Verstappen is cruciaal, Mercedes smeedt plannetje
© Pirelli F1 Media

Zaterdagmiddag behaalde Max Verstappen zijn allereerste poleposition in de Formule 1. Hij werd daarmee de honderdste coureur die een pole behaalde. Maar de punten worden pas uitgedeeld na de race op zondagmiddag, dat weten ze bij Mercedes ook.

Mercedes is al sinds zaterdagmiddag bezig met het smeden van tactische plannen om Max Verstappen in zijn opmars te beteugelen. Het grootste voordeel voor Mercedes is dat ze met twee man achter Verstappen staan. Wanneer Lewis Hamilton of Valtteri Bottas voor de Nederlander de eerste bocht in duikt heeft Mercedes de mogelijkheid om de race volledig te controleren.

"Als je daar [op pole] alleen staat en niet als team is het een stuk moeilijker, omdat je dan wordt blootgesteld aan allerlei aanvallen, zoals undercut enzovoorts", denkt Hamilton. "En voorlopig is het een lange weg naar de eerste bocht, daarna komt het allemaal aan op tactiek."

Ook Mercedes-teambaas Toto Wolff denkt dat zijn team in het voordeel is. "Het is [om met twee auto's voorin te staan] een enorm voordeel, omdat je dan op twee strategieën kunt inzetten", aldus Wolff. Maar de Oostenrijker is ook op z'n hoede. "We kunnen hem achtervolgen met twee auto's, maar dat betekent dat we een strategisch nadeel kunnen hebben, niet per se bedoeld, maar bijvoorbeeld een undercut aan het einde van de race", aldus Wolff.

Echter schuilt er nog een addertje onder het gras. Niemand weet vooraf op wat voor strategie de coureurs van start gaan. Ook is er verdeeldheid in het benoemen van de beste strategie, want ook al start de top zes op de mediums, Pirelli heeft aangegeven dat de snelste strategie er een is die op de soft banden begint.

Er is natuurlijk ook voordeel voor Max Verstappen, die zaterdag na de kwalificatie zei: "als je vanaf pole start kan je de race controleren." Red Bull Racing heeft er samen met Honda voor gezorgd dat de Nederlander een goede auto ter beschikking heeft, waarmee hij Mercedes en Ferrari op Hungaroring de baas moet kunnen blijven.

Maar het aller belangrijkste is natuurlijk de start van de race. De laatste races kwam Max Verstappen niet al te lekker van zijn plek af. Het is dus te hopen dat Verstappen zondagmiddag om 15:10 uur wel een bliksemstart kan maken, of op z'n minst goed van zijn plek afkomt.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Volgende F1 Grand Prix
Oostenrijk (2)
vrijdag 10 juli 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 11 juli 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 12 juli 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Oostenrijk (2)
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.