Start van Verstappen is cruciaal, Mercedes smeedt plannetje

Zaterdagmiddag behaalde Max Verstappen zijn allereerste poleposition in de Formule 1. Hij werd daarmee de honderdste coureur die een pole behaalde. Maar de punten worden pas uitgedeeld na de race op zondagmiddag, dat weten ze bij Mercedes ook.

Start van Verstappen is cruciaal, Mercedes smeedt plannetje
© Pirelli F1 Media

Mercedes is al sinds zaterdagmiddag bezig met het smeden van tactische plannen om Max Verstappen in zijn opmars te beteugelen. Het grootste voordeel voor Mercedes is dat ze met twee man achter Verstappen staan. Wanneer Lewis Hamilton of Valtteri Bottas voor de Nederlander de eerste bocht in duikt heeft Mercedes de mogelijkheid om de race volledig te controleren.

"Als je daar [op pole] alleen staat en niet als team is het een stuk moeilijker, omdat je dan wordt blootgesteld aan allerlei aanvallen, zoals undercut enzovoorts", denkt Hamilton. "En voorlopig is het een lange weg naar de eerste bocht, daarna komt het allemaal aan op tactiek."

Ook Mercedes-teambaas Toto Wolff denkt dat zijn team in het voordeel is. "Het is [om met twee auto's voorin te staan] een enorm voordeel, omdat je dan op twee strategieën kunt inzetten", aldus Wolff. Maar de Oostenrijker is ook op z'n hoede. "We kunnen hem achtervolgen met twee auto's, maar dat betekent dat we een strategisch nadeel kunnen hebben, niet per se bedoeld, maar bijvoorbeeld een undercut aan het einde van de race", aldus Wolff.

Echter schuilt er nog een addertje onder het gras. Niemand weet vooraf op wat voor strategie de coureurs van start gaan. Ook is er verdeeldheid in het benoemen van de beste strategie, want ook al start de top zes op de mediums, Pirelli heeft aangegeven dat de snelste strategie er een is die op de soft banden begint.

Er is natuurlijk ook voordeel voor Max Verstappen, die zaterdag na de kwalificatie zei: "als je vanaf pole start kan je de race controleren." Red Bull Racing heeft er samen met Honda voor gezorgd dat de Nederlander een goede auto ter beschikking heeft, waarmee hij Mercedes en Ferrari op Hungaroring de baas moet kunnen blijven.

Maar het aller belangrijkste is natuurlijk de start van de race. De laatste races kwam Max Verstappen niet al te lekker van zijn plek af. Het is dus te hopen dat Verstappen zondagmiddag om 15:10 uur wel een bliksemstart kan maken, of op z'n minst goed van zijn plek afkomt.Formule 1 podcast

GP van Japan - Het weekend van Verstappen in Hondaland: was het een drama, een ramp, een afgang of een verschrikking? Plus, Verstappen en Red Bull: is er nog wel een toekomst samen? Detail: Max Verstappen na zomerstop 31 punten, Alexander Albon 48 punten.
Klik en beluister

Volgende F1 Grand Prix
Mexico
vrijdag 25 oktober 2019
17:00 - 18:30Eerste vrije training
21:00 - 22:30Tweede vrije training
zaterdag 26 oktober 2019
17:00 - 18:00Derde vrije training
20:00 - 21:00Kwalificatie
zondag 27 oktober 2019
20:10 - 22:10Race