Russell ook snelste in VT2 voor de GP van Sakhir, Verstappen op P2

De tweede vrije training voor de GP van Bahrein is door George Russell als snelste afgesloten. De invaller voor Lewis Hamilton leek zich meer en meer thuis te voelen in de Mercedes W11. Max Verstappen eindigde als tweede op de tijdenlijst en hij werd gevolgd door Sergio Pérez. Alexander Albon werd vijfde, vlak achter Renault-coureur Esteban Ocon.

Russell ook snelste in VT2 voor de GP van Sakhir, Verstappen op P2
© Mercedes F1 | George Russell in actie tijdens de vrije training op vrijdag. | GP van Sakhir 2020

George Russell heeft zijn stempel gedrukt op het GP-weekend in Sakhir. Vooral Valtteri Bottas zal zich achter zijn oren krabben. De Fin kreeg zijn snelle runs niet op de rit. Een enkele keer was Bottas snel, maar zijn snelste tijd werd door de wedstrijdleiding afgepakt, omdat hij de tracklimits had overschreden. Max Verstappen klaagde over onderstuur en zijn teamgenoot Alex Albon kende gelijke problemen. Toch wist ook Albon een redelijke tijd neer te zetten en op P5 te eindigen, vlak achter Esteban Ocon die met zijn Renault een 0:54.940 liet noteren.

Terwijl de 'kanonnen' nog in de pitbox stonden, reden de Renaults in de beginfase van de sessie de snelste tijden. Gevolgd door de Racing Point-coureurs, reden Ocon en Ricciardo de snelste rijden. Al was dat niet van lange duur. Pérez kwam er al snel onderdoor en pikte de tweede plek op de tijdenlijst in van Ricciardo. Ook Pierre Gasly was weer snel onderweg.

Het zat Ferrari niet mee. Eerst verloor Sebastian Vettel de controle over zijn SF1000 en verknalde zo een vers setje medium banden. Ook voor Leclerc begon VT2 niet lekker. De Monegask moest onmiddellijk de pitstraat weer opzoeken, nadat hij over de boardradio zei: "Er is iets gebroken", wat waarschijnlijk betekent dat hij een probleem had met de versnellingsbak. Het was overigens weer voor het eerste sinds twee GP-weekenden dat teambaas Mattia Binotto aanwezig was in de paddock. Even later in de sessie herhaalde Vettel zijn 'kunstje' en dit keer vernielde de Duitser een setje soft banden.

Zoals gebruikelijk gingen Mercedes en Red Bull niet snel naar buiten. Met nog ruim een uur op de klok was het George Russell, die de snelste rijd in VT1 reed, die als eerste richting het asfalt in Sakhir rolde. Al snel werd hij door Alexander Albon en Valtteri Bottas gevolgd. Het zou niet lang meer duren voordat ook Max Verstappen richting de baan ging. Op dat moment stond Esteban Ocon nog altijd op P1, gevolgd door Sergio Pérez, Pierre Gasly en Daniel Ricciardo.

Lando Norris kende geen goede tweede vrije training. De Brit moest als snel zijn McLaren in de pitbox parkeren, nadat hij over een kerb was gereden. De jonge Brit beschadigde zo zijn vloer en die moest dus vervangen worden. Na een korte periode in de pitstraat, klaarblijkelijk bleek de schade aan de vloet mee te vallen, keerde hij terug op de baan. Maar ook dit keer was het redelijk snel einde oefening, omdat hij met technische problemen terug moest keren naar zijn team. Ook Carlos Sainz kende geen probleemloze sessie, want ook hij moest met technische problemen richting de pits rollen.

Intussen was de rangorde bovenaan de tijdenlijst iets anders geworden. Max Verstappen had de bovenste plek in handen, gevolgd door Esteban Ocon, Alexander Albon en Valtteri Bottas. George Russell stond op dat moment op P8, maar de Brit was voornamelijk bezig met het zich voorbereiden op de race. Hij reed dan ook vooral long runs.

Valtteri Bottas had de vierde tijd in handen, maar in tegenstelling tot de mannen in de top drie, die op de mediums hun tijd hadden gereden, stond de Fin op de harde banden. Op datzelfde moment klaagde Max Verstappen over het probleem wat hij vorige week ook had, toen hij 'als een kangeroe' over de baan hopte. Zo liet de Nederlander over de boardradio weten. Terwijl Verstappen zijn team opzocht liet Racing Point-coureur Sergio Pérez de snelste rondetijd noteren.

Ook Lance Stroll meldde zich in de hogere regionen van de tijdenlijst en liet de derde tijd, achter Verstappen, noteren. Daniil Kvyat loste de Canadees af en pakte P3 en verwees Stroll naar de vierde plek. De verschillen tussen de rondetijden waren in deze sessie nog kleiner dan in VT1. Tot en met P15 zat iedereen binnen een seconde. Het ging dus om tienden en zelfs honderdsten van een seconde. De kwalificatie moet een super spannende sessie worden.

Terwijl Russell, Pérez en Ocon de eerste drie plekken van de tijdenlijst in handen hadden ging Max Verstappen weer de baan op. Na zijn medium banden ging hij dit keer op nieuwe softs de snelste tijden aanvallen. Ook Bottas was snel geweest, maar zijn rondetijd werd afgenomen, omdat hij in bocht 8 de tracklimits had overschreden. Verstappen reed al snel weer de pitstraat in en weer uit. Wat daar de reden van was is niet bekend.

Alex Albon wist ook de top vijf binnen te rijden. Met nog 37 minuten op de klok stond de Britse Thai met een tijd van 0:55.036 op P5. Max Verstappen er intussen snapte er niets meer van: "Hoe is dit mogelijk, ik heb zoveel onderstuur", aldus Verstappen over de boardradio en diezelfde melding gaf zijn teamgenoot: "Zoveel onderstuur", aldus Albon. Werk aan de winkel voor Red Bull Racing. Verstappen wist ondanks zijn problemen toch de tweede tijd te laten noteren.

Ondanks dat Valtteri Bottas op de elfde positie eindigde, was hij toch de snelste man op de baan. Volgens de berekeningen van Formule 1 (AWS) was de Fin omgerekend iets meer dan drie-tienden sneller geweest dan zijn nieuwe tijdelijke teamgenoot. Maar dan moet hij zaterdag wel bocht 8 onder de knie krijgen, zonder de tracklimits te overschrijden.

Net als in VT1 was het droog en de temperatuur kwam tot 25 graden Celsius. Het asfalt kwam in deze sessie niet boven de 26 graden uit.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Alexander AlbonAlphaTauriDaniil KvyatF1 GP SakhirF1 GP Sakhir 2020F1 nieuws 2020Formule 1 2020George RussellMax VerstappenMercedes F1Pierre GaslyRed Bull F1Valtteri Bottas
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:00 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:30
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
16:10 - 18:10
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.