Robert Kubica: de terugkeer van een geweldige coureur met een lichamelijke handicap

Robert Kubica: de terugkeer van een geweldige coureur met een lichamelijke handicap
Foto: Robert Kubica (Renault) - Bron: Renault Sport
27 jan 2019 - 00:38
Julian Verheul
DELEN

Komend seizoen keert een oud bekende terug op de grid. Robert Kubica stapt 8 jaar na zijn zware ongeval terug in de Formule 1 bij Williams. De 34-jarige coureur is nog altijd zwaar gehandicapt aan zijn rechterarm en kan daar weinig tot geen kracht mee zetten. Alle functies zoals het sturen, koppelen en schakelen moet hij met zijn linkerhand doen waarvoor het stuur is aangepast met twee flippers aan de linkerkant. De vraag is of deze held partij kan gaan bieden aan de onvergefelijke concurrentie.

Het is 6 februari 2011 wanneer Robert Kubica tijdens de Rally van Andorra zwaar crasht. De vangrail doorboort de bolide en beschadigt zijn rechterarm en hand zodanig dat deze bijna geamputeerd moet worden. De Rally is een uitstapje buiten de Formule 1 om, maar het seizoen van 2011 kan hij wel vergeten. De Renault-coureur werd geopereerd waarna bleek dat hij zijn rechterarm en hand kan houden. Wel was het maar de vraag of hij zijn hand nog zou kunnen gebruiken.

Het letsel bleek inderdaad permanent te zijn en daarmee kwam er een einde aan zijn carrière in de Formule 1. Zijn hand kan hij tot op de dag van vandaag nog wel gebruiken, maar veel is het niet. In 2013 keert Kubica terug in een rally-auto. Hij won de titel in de WRC-2 klasse en nam deel aan het Europese klassement. De droom om terug te keren naar het hoogste niveau van de autosport bleef leven, maar door mislukte operaties werden de kansen nihil.

In 2017 testte de Pool voor het eerst in 6 jaar weer eens een F1-bolide. Het team van Renault bood hun voormalig coureur een test aan waarna hij zelfs in beeld kwam om het stoeltje van Jolyon Palmer over te nemen. Die geruchten werden de kop ingedrukt waarna men sprak over 2018. Bij Renault koos men echter voor Carlos Sainz en Nico Hülkenberg. Bij Williams kwam er ineens een kans voorbij, maar de Rus Sergey Sirotkin ging er met het zitje vandoor. Laatstgenoemde is echter zijn stoeltje weer kwijt bij het Britse team waarna Kubica alsnog zijn kans gaat krijgen. Zijn Poolse sponsoren hebben alles op alles gezet om hem hierin te kunnen steunen.

Kubica was vorig jaar betrokken als test en reserve coureur waarbij hij hielp bij de ontwikkeling van de bolide. Ook reed hij meerdere malen in de Williams om het team van feedback te voorzien. Komend seizoen mag hij samen met debutant George Russell laten zien tot wat hij nog in staat is. Het team heeft de cockpit en het stuurtje aangepast voor de beperking van hun nieuwe coureur. Schakelen, de koppeling en overige aanpassingen moeten allemaal met links worden uitgevoerd. Ook het sturen is voor het grootste gedeelte afhankelijk van links wat behoorlijk uitdagend is.

Zelf denkt Kubica dat hij een heel eind kan komen ondanks zijn blijvende beperking. "Als je ziet dat het in een rally-auto kan, dan kan het hier ook", vertelde hij nog laatst in Abu-Dhabi. "Ik heb in het dagelijks leven meer last van mijn arm dan tijdens het rijden", vertelde hij wat langer geleden. Wat het ook gaat worden, Kubica gaat veel losmaken.

DELEN
Meer nieuws
GP van Azerbeidzjan over
dgn uur min sec
F1 GP Azerbeidzjan
vrijdag 26 april 2019
1e Vrije Training11:00 - 12:30
2e Vrije Training15:00 - 16:30
zaterdag 27 april 2019
3e Vrije Training12:00 - 13:00
Kwalificatie 15:00 - 16:00
zondag 28 april 2019
Race 14:10 - 16:10
Bakoe / F1-weer
Baku City Circuit / 6,001 km
Race: 51 ronden / 306,051 km
F1 kalender 2019 downloaden
MEEST GELEZEN
22 apr. 18:39 - F1
Horner: "Verschil tussen Max en Mercedes-rijders is niet al te groot"
22 apr. 16:47 - F1
Red Bull-teambaas schaart zich wederom achter Pierre Gasly
22 apr. 17:50 - F1
Daniel Ricciardo zegt dat hij het racen nog niet verleerd is
23 apr. 06:04 - FE
Porsche test nieuwe FE-bolide op het Spaanse Circuit Calafat
23 apr. 04:43 - F1
Ondanks nieuwe achtervleugel nog steeds problemen voor Haas F1