VT1 9 okt - 11:00
VT2 9 okt - 15:00
VT310 okt - 12:00
QUALI10 okt - 15:00
RACE11 okt - 15:10

Renault overweegt in beroep te gaan tegen milde straf Racing Point

Renault overweegt in beroep te gaan tegen milde straf Racing Point
© Renault F1

Vanmorgen werd door de FIA bekendgemaakt dat Renault, na het indienen van protesten in Oostenrijk en Hongarije tegen de Racing Point RP20, in het gelijk wordt gesteld. Renault is hierover zeer verheugd, want het schept verheldering. Maar waarover Renault niet te spreken is, is de milde straf die Racing Point heeft gekregen, voor het overtreden van de regels.

Renault overweegt nu in beroep te gaan tegen de straf die Racing Point kreeg. Even voor de duidelijkheid: Racing Point krijgt per auto een geldboete van 200.000 euro en aftrek van 7,5 punten. In totaal een boete van 400.000 euro en aftrek van 15 WK-punten. De coureurs van Racing Point mogen hun punten behouden.

"Ik kan hierbij bevestigen dat we een beroep overwegen", aldus Renault-teambaas Cyril Abiteboul tegenover onder andere Motorsport-Total, die maar gedeeltelijk tevreden is over het oordeel van de stewards van de FIA. "De stewards hebben bevestigd dat sommige onderdelen in overtreding zijn met de regelgeving. We zijn verheugd over deze conclusie."

Waar Abiteboul niet over te spreken is zijn de straffen die uitgedeeld zijn. "Een team besteedt ongeveer 20% van de aero-ontwikkelingen aan deze onderdelen [brake ducts]. Dit zeg ik om het even in het juiste perspectief te plaatsen", gaat de Franse teambaas verder. "Racing Point bespaart zichzelf niet alleen deze ontwikkelingstijd, maar krijgt ook goedkeuring om het onderdeel [brake ducts] voor de rest van het seizoen te mogen gebruiken. En dat is een fundamenteel voordeel", aldus Abiteboul.

Racing Point voor de overtreding 'slechts' 400.000 euro boete, maar mag de onderdelen gewoon blijven gebruiken. Met andere woorden, de Britse renstal betaald 400.000 euro boete en kan vervolgens miljoenen binnenslepen met WK-punten, met behulp van onderdelen die illegaal zijn. Renault heeft hier een punt.

Abiteboul laat nu weten dat er zorgvuldig wordt overwogen om tegen de straf van Racing Point in beroep te gaan. "Omdat het een complexe zaak is, moeten we in het belang van de sport zorgvuldig afwegen of de sanctie wel consistent is", benadrukt de Fransman.

Intussen is het ook nog niet duidelijk of Racing Point - waar men al die weken stellig overtuigd was van hun legale 'roze' Mercedes W10 - in beroep gaat tegen de uitspraak van de FIA-stewards. Racing Point heeft tot zaterdagochtend half elf Nederlandse tijd de gelegenheid om beroep aan te tekenen. Wordt vervolgd.

Vacature - MotorsportZ is op zoek naar F1-schrijftijgers (m/v) die autosport in hun aderen hebben vloeien en alles willen weten. Wat we onder andere nodig hebben zijn mensen van tenminste 16 jaar oud die in goed Nederlands een mooi en boeiend stukje kunnen schrijven. Geïnteresseerd of ken jij zo iemand? Check hier de vacature.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Vind jij dat F2-coureur Mick Schumacher klaar is voor de Formule 1?
Volgende F1 Grand Prix
Eifel (Duitsland)
vrijdag 09 oktober 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 10 oktober 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 11 oktober 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Eifel (Duitsland)
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.