Renault vs. Racing Point

Renault dient protest in tegen Racing Point en de 'Roze Mercedes'

Die zagen we vandaag even niet aankomen. Maar het Formule 1-team van Renault heeft protest ingediend tegen de razendsnelle Racing Point-bolides, althans het team Racing Point. Volgens de Franse renstal maakt Racing Point gebruik van onderdelen die ze niet zelf hebben ontworpen en dat is niet toegestaan.

Renault dient protest in tegen Racing Point en de 'Roze Mercedes'
© Racing Point

Racing Point wordt er al langere tijd van verdacht het ontwerp van Mercedes AMG F1 van de W10-bolide uit 2019 te hebben overgenomen of iets dergelijks. De bolides van Pérez en Stroll worden al sinds februari aangemerkt als 'Roze Mercedessen'.

Het gaat om een lijst van onderdelen die door een constructeur zelf ontworpen moeten worden. De lijst met onderdelen, beter bekend als Listed Parts, bestaat uit onderdelen die niet aangekocht mogen worden of ontworpen mogen worden, behalve door het team zelf.

Renault beschuldigt Racing Point van schending van de artikelen 2.1, 3.2 en leden 1, 2 (a) en 2 (c) in bijlage 6 van het FIA Sportreglement. Hieronder een opsomming van delen van de artikelen, leden en de bijlage.

1. Een deelnemer mag, met betrekking tot de vermelde onderdelen die in zijn auto's in de Formule 1 worden gebruikt, alleen de door hem ontworpen lijstonderdelen gebruiken.

2. De verplichting om Listed Parts te ontwerpen en te gebruiken, belet een concurrent niet het ontwerp en / of de fabricage van Listed Parts uit te besteden aan een derde partij (met inbegrip van een relatie van een dergelijke concurrent), op voorwaarde dat:

a) Hij het exclusieve recht behoudt om gebruik de vermelde onderdelen in de Formule 1 zolang deze in de Formule 1 concurreert.

[...]

c) In het geval van uitbesteding van ontwerp, zal deze derde geen concurrent zijn of een partij die direct of indirect vermelde onderdelen voor een concurrent ontwerpt. (Met dank aan Motorsport-Total)

Racing Point zelf beweert als sinds de wintertests in Barcelona, waar de bolides van de renstal als roze Mercedes over de tong gingen, dat alles volgens de regels is uitgevoerd. Nu zullen de stewards van de FIA zich over de zaak buigen. Wordt vervolgd.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1CopygateF1 GP OostenrijkF1 GP Oostenrijk (2) 2020FIAMercedes W10Racing PointRenault F1
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:30 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:00
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
17:00 - 19:00
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.