Renault dient ook in Hongarije protest in tegen Racing Point

Het Formule 1-team van Renault heeft na de Grand Prix van Hongarije opnieuw een protest ingediend tegen Racing Point F1. En opnieuw werd de legaliteit van de brakeducts (luchthappers voor de remmen) door de Franse renstal in twijfel getrokken. De FIA had dit tweede protest al verwacht.

Renault dient ook in Hongarije protest in tegen Racing Point
© Racing Point F1

Als gevolg van het protest vroegen de race-stewards vertegenwoordigers van beide Formule 1-teams om zondagavond bij hen te komen. Renault trekt de legaliteit van de Racing Point RP20, zoals ook als 'roze' Mercedes over de tong gaan, in twijfel. Het eerste protest van Renault werd vorige week na de Grand Prix van Oostenrijk ingediend.

Concreet gezien gaat het in eerste instantie om de brakeducts (luchthappers van de remmen), waarvan het ontwerp volgens Renault direct afkomstig is van Mercedes AMG F1. Met het protest wil Renault F1 duidelijkheid scheppen voor de toekomst van de sport. "Is het toegestaan ​​om onderdelen of geometrische gegevens van een ander team te krijgen of niet. We denken niet dat dit het juiste model is voor de toekomstige Formule 1", zei Renault-baas Marcin Budkowski aan de zijlijn van de Hongaarse race.

De racestewards hadden het druk in Hongarije

Niet alleen de zaak van Renault vs. Racing Point werd zondag door de race-stewards in behandeling genomen. Ook werden de Haas-coureurs Kevin Magnussen en Romain Grosjean onder de loep genomen. Zij ontvingen nog in de opwarmronde strategische informatie via de boardradio, iets wat sinds 2017 verboden is. Beide coureurs werden bestraft met een tijdstraf van 10 seconden en werden daardoor een plek teruggezet in de uitslag van de race. Voor Grosjean was dat niet zo pijnlijk als voor zijn teamgenoot. Magnussen ging van P9 naar P10 en verloor een WK-punt. Carlos Sainz profiteerde, want hij ging van P10 naar P9 en pikte zo een extra WK-punt mee uit Hongarije.

Ook Red Bull Racing werd door de FIA ontboden. Vlak voor de start werd een van de teamleden rond Alex Albon op heterdaad betrapt, terwijl het er op leek dat hij het asfalt onder de wielen van Albon aan het droogblazen was. En dat is niet toegestaan. Maar na het onderhoud tussen de vertegenwoordiger van Red Bull Racing en de stewards is besloten dat er geen verdere actie wordt ondernomen. Albon en Red Bull behouden hun tien punten en gaan met een goed gevoel richting Silverstone, waar over twee weken een double-header staat te wachten.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Alexander AlbonCopygateF1 GP HongarijeF1 GP Hongarije 2020FIAFormule 1 2020Haas F1Kevin MagnussenMarcin BudkowskiRacing PointRed Bull F1Renault F1Romain Grosjean
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:30 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:00
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
17:00 - 19:00
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.