VT1 4 dec - 14:30
VT2 4 dec - 18:30
VT3 5 dec - 15:00
QUALI 5 dec - 18:00
RACE 6 dec - 18:10

Red Bull wil 'sleutelen' aan voorgenomen motorplannen F1

Red Bull wil 'sleutelen' aan voorgenomen motorplannen F1
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Red Bull heeft na 2021 geen motorleverancier. Dit is sinds 2 oktober 2020 vast komen te staan, nadat Honda aankondigde de Formule 1 als motorleverancier te verlaten. Daardoor heeft Helmut Marko de komende tijd zijn handen vol aan het bespreken van de mogelijkheden voor de twee teams onder de Red Bull-vleugels: Red Bull Racing en AlphaTauri.

Motorontwikkeling bevriezen vanaf 2022

Red Bull heeft overduidelijk te kennen gegeven de voorkeur te geven aan een 'eigen' krachtbron. Dat betekent dat ze de techniek van de Honda-motor overkopen van de Japanse autofabrikant. Maar in dat geval is het voor Red Bull een vereiste dat de ontwikkeling van de motor binnen de Formule 1 wordt bevroren. En dan niet vanaf 2024 maar twee jaar eerder, dus met ingang van 2022.

De reden hiervoor is dat Red Bull niet over de mogelijkheid beschikt om een Formule 1-motor zelfstandig door te ontwikkelen. Aangezien Honda de motor voor 2021 nog levert aan de Red Bull-stallen geeft Red Bull aan dat ze na 2021 de ontwikkelingen op het gebied van de krachtbron willen bevriezen. Op die manier zou Red Bull zich nog kunnen meten met de concurrentie.

Nieuwe motorreglement naar voren halen?

Op dit moment zal Red Bull alle mogelijkheden afwegen. Maar voordat ze verder kunnen nadenken over de toekomst is er voor aanstaande maandag (26 oktober) een spoedberaad georganiseerd. Hierbij zijn alle F1-teams, de FIA en Liberty Media (eigenaar van de sport) aanwezig. Red Bull's inzet is: Proberen om de ontwikkeling van de krachtbron na 2021 te bevriezen en/of het nieuwe motorreglement naar voren te halen. Dus niet vanaf 2026, maar vanaf 2024. Want met ingang van 2024 mogen de motoren in totaliteit niet meer worden doorontwikkeld.

Red Bull Racing verdient meer dan een klantenmotor.

"De sport moet zich echt afvragen of 2026 niet te ver weg is voor het nieuwe motorreglement. Welke technologie gaan we inzetten en wat voor type krachtbron gaan we gebruiken? Op deze vragen moeten we snel een antwoord krijgen om een plan van aanpak te maken voor de toekomst van de sport", aldus Red Bull-teambaas Christian Horner vorige week tegenover de media. De Britse teambaas gaf ook aan dat het voor Red Bull geen optie meer is om een klantenmotor bij Mercedes, Renault of Ferrari af te nemen. "Red Bull Racing verdient meer dan een klantenmotor", aldus Horner, die daarmee niet spreekt over AlphaTauri.

Dus voorlopig valt er tot na het spoedberaad van aanstaande maandag, een dag na de Grand Prix van Portugal, geen serieus nieuws te verwachten. Pas wanneer er gesleuteld gaat worden aan de voorgenomen motorplannen - iets waar Ferrari (ze hebben nog altijd een vetorecht) al op voorhand tegen is - kan Red Bull geen serieuze plannen maken over de toekomst van hun bestaan in de Formule 1.

Later deze week zal MotorsportZ een overzicht maken van de mogelijkheden die Red Bull heeft. Er zijn tal van mogelijkheden, dus het vergt wat werk om daarvan een duidelijk overzicht te maken. Wordt vervolgd!
0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Albon erin of eruit: Wie zit er in 2021 naast Verstappen in een RB16b of RB17?
Volgende F1 Grand Prix
Sakhir
vrijdag 04 december 2020
14:30 - 16:00Eerste vrije training
18:30 - 20:00Tweede vrije training
zaterdag 05 december 2020
15:00 - 16:00Derde vrije training
18:00 - 19:00Kwalificatie
zondag 06 december 2020
18:10 - 20:10Race
Meer GP Sakhir
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste F1-nieuws en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Dat Max Verstappen in 2020 geen wereldkampioen wordt is inmiddels wel duidelijk. Maar de Nederlander is de enige die het de Mercedes-coureurs moeilijk kan maken. Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.