VT1 4 dec - 14:30
VT2 4 dec - 18:30
VT3 5 dec - 15:00
QUALI 5 dec - 18:00
RACE 6 dec - 18:10

Red Bull wil pijlsnel antwoord: "Binnen maximaal 14 dagen"

Red Bull wil pijlsnel antwoord: "Binnen maximaal 14 dagen"
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Door het vertrek van Honda na 2021 zit Red Bull met de handen in het haar. Red Bull wil voor haar F1-teams een 'eigen' krachtbron in beheer hebben. Door de techniek van Honda over te nemen kan het team zich redden, maar alleen als de motorontwikkeling al na 2021 wordt bevroren.

Red Bull heeft in de afgelopen weken duidelijk gemaakt dat ze een eigen motor willen hebben en niet meer afhankelijk willen zijn van een andere motorleverancier. Maar aan die insteek zitten wat haken en ogen. Mercedes is het wel eens met het voorstel van Red Bull, om het bevriezen van de F1-motoren twee jaar naar voren te halen. Het bevriezen van de motoren stond eigenlijk gepland voor na 2023. Zo kan Ferrari nog met twee upgrades (één in 2022 en één in 2023) het te kort aan motorvermogen inhalen. Ook Renault twijfelt nog aan het voorstel van hun voormalige klant uit Milton Keynes.

Om de twijfelende teams, en met name Ferrari, over de streep te trekken heeft Red Bull een voorstel gedaan om geen enkel team in de problemen te brengen, als de sport inderdaad de motorontwikkeling al na 2021 bevriest. Met een zogenaamde Balance of Performance, met andere woorden prestatiebalans, worden de sterkere teams beperkt in bijvoorbeeld de brandstoftoevoer of de hoeveelheid brandstof die ze tijdens de race mogen gebruiken. Zo kunnen de teams, die bijvoorbeeld een zwakkere motor gebruiken, beter meekomen met de sterkere teams.

Ferrari-teambaas Mattia Binotto liet zondag al weten tegen de eerste plannen van Red Bull te zijn. "Wij willen eerst weten hoe het motorconcept voor 2026 er uit gaat zien", aldus de Zwitserland geboren 50-jarige Italiaan tegenover de pers. "Pas daarna kunnen we praten over het eventueel bevriezen van de motoren."

De Formule 1 staat er niet echt om bekend dat ze snelle beslissingen nemen of over een nacht ijs gaan. Maar een snelle beslissing heeft Red Bull wel nodig. Zo laat Red Bull-sportadviseur Helmut Marko weten. "We zitten op hete kolen", aldus Marko. "We hebben zo snel mogelijk een beslissing nodig en wel binnen 14 dagen." Red Bull wil dat de knoop zo snel mogelijk wordt doorgehakt, want een dergelijke investering van de overname van de Honda-techniek, vereist de nodige voorbereidingen. Niet alleen op financieel gebied, maar ook op het gebied van logistiek - er moet natuurlijk een soort van fabriek uit de grond worden gestampt - en niet te vergeten de gesprekken met Honda.
0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Albon erin of eruit: Wie zit er in 2021 naast Verstappen in een RB16b of RB17?
Volgende F1 Grand Prix
Sakhir
vrijdag 04 december 2020
14:30 - 16:00Eerste vrije training
18:30 - 20:00Tweede vrije training
zaterdag 05 december 2020
15:00 - 16:00Derde vrije training
18:00 - 19:00Kwalificatie
zondag 06 december 2020
18:10 - 20:10Race
Meer GP Sakhir
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste F1-nieuws en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Dat Max Verstappen in 2020 geen wereldkampioen wordt is inmiddels wel duidelijk. Maar de Nederlander is de enige die het de Mercedes-coureurs moeilijk kan maken. Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.