Opinie: Slaat Red Bull Racing met Honda een nieuwe bladzijde om?

Max Verstappen reed in de Australische GP een geweldige race. Ook al ontbrak het de race aan voldoende inhaalactie, toch is iedereen het erover eens dat de derde plaats van Max Verstappen, die zijn door Honda aangestuwde Red Bull RB15 in ronde 31 om de SF0 van Vettel heen stuurde, een nieuw begin voor Red Bull Racing kan inluiden.

Opinie: Slaat Red Bull Racing met Honda een nieuwe bladzijde om?
©Getty Images / Red Bull Contentpool

Yamamoto kan z'n geluk niet op

De laatste keer dat er een Formule 1 auto met een Honda-motor op het podium stond is bijna elf jaar geleden. Het was Rubens Barrichello die in de Britse GP van 2008 voor Honda Racing F1 Team de derde plek claimde. Afgelopen zondag was het Max Verstappen die in Melbourne de derde plek, na vele jaren van ploeteren en falen van Honda, opeiste. Wat een opluchting!

Honda-baas Masashi Yamamoto moest tijdens de podiumceremonie zelfs een traantje wegpinken, zo gelukkig was de Japanner met morele overwinning van Honda. Zo onthulde Christian Horner.

Max Verstappen prijste zich tijdens de testdagen in Barcelona al zeer gelukkig met de nieuwe motor van Honda. Maar ook tijdens het GP-weekend in Melbourne stak de Nederlander zijn positieven over de nieuwe motorpartner van Red Bull Racing niet onder stoelen of banken. "Zo behoort een motor te werken en te reageren", was een van de steken onder water in de richting van het Franse Renault, de motorpartner die Red Bull na 2018 vaarwel zegden.

"Ik heb deze samenwerking drie jaar geleden al voorgesteld", aldus vader van de Formule 1 Bernie Ecclestone daags voor de Australische GP. "Honda is van nature competitief, kijk maar naar de motorsport."

Nieuwe motor, nieuwe energie

Na de Australische GP kan er met redelijke zekerheid gesteld worden dat de Honda-motor niet alleen krachtig is, maar ook zeer betrouwbaar. "Alle systemen [van de Honda-motor] bleven in het groen", wist dr. Helmut Marko na de race te vertellen.

"Nu moeten we zo snel mogelijk aan het chassis werken. We hebben nu nog meer downforce nodig. In het verleden ontwierpen we auto's met zo min mogelijk downforce, omdat we dat nodig hadden door het gebrek aan motorvermogen, maar dat behoort nu tot de verleden tijd", aldus de Oostenrijker.

Nu het gebrek aan motorvermogen geen 'vijand' meer is van Red Bull Racing kan het team, terwijl Honda de komende races wellicht het vermogen gaat opschroeven, gaan werken aan de eerder voorspelde ontwikkelingsstrijd. De updates van Red Bull Racing zullen elkaar in hoog tempo gaan opvolgen, iets wat Mercedes en Ferrari ook niet zullen nalaten.

Aan motivatie zal het de Oostenrijkse formatie nu niet ontbreken. "Ons doel is om de wereldkampioenschap te winnen en daar doen we alles voor", aldus Marko nog voor de Australische GP tegenover Auto Bild. Volgens Marko is ontwerpgoeroe Adrian Newey nu weer "volledig gemotiveerd. De afgelopen weken gaat hij er vol gas voor en sliep hij nauwelijks."

Maar ook de pitcrew liet zich in Melbourne in uitstekende vorm zien. De snelste pitstop van de formatie uit Milton Keynes was maar liefst meer dan een halve seconde sneller dan die van Mercedes en Ferrari en dat is ontzettend veel sneller. Zowel Max Verstappen als Pierre Gasly werden zondag als aller snelsten in 2,19 en 2,30 seconden van verse rubber voorzien.

Er lijkt een frisse en nieuwe wind te waaien door het Formule 1-team van Red Bull Racing. Alle neuzen staan de zelfde kant op en niemand lijkt nog te twijfelen aan de mogelijkheid om de jongste Formule 1-wereldkampioen te kunnen voortbrengen; Max Verstappen.

Van vrijdag 29 tot en met zondag 31 maart worden de sessies voor de GP van Bahrein verreden. Ook al stond Max Verstappen afgelopen zondag op het podium, er moet nog veel werk verricht worden om daar van een gewoonte en zekerheid te maken. Maar misschien heeft Red Bull Racing, door de samenwerking met Honda Racing, een nieuwe bladzijde uit hun geschiedenis omgeslagen.

Ik zeg: Op naar de GP van Bahrein!

Formule 1 kalender 2020: Download nu alvast de F1-kalender van 2020 in je mobiel, tablet en/of online-agenda. Helemaal GRATIS!


Formule 1 podcast

GP Abu Dhabi 2019 - Nabeschouwing: Hamilton en Verstappen sluiten jaar in stijl af.
Klik en beluister

Volgende F1 Grand Prix
GP Australië
vrijdag 13 maart 2020
02:00 - 03:30Eerste vrije training
06:00 - 07:30Tweede vrije training
zaterdag 14 maart 2020
04:00 - 05:00Derde vrije training
07:00 - 08:00Kwalificatie
zondag 15 maart 2020
06:10 - 08:10Race
Welkom bij MotorsportZ. Wij brengen je dagelijks het laatste Formule 1- en Max Verstappen nieuws. Daarnaast houden we je ook op de hoogte over:

Copyright© 2016-2019 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.