VT1 4 dec - 14:30
VT2 4 dec - 18:30
VT3 5 dec - 15:00
QUALI 5 dec - 18:00
RACE 6 dec - 18:10

Red Bull probeert met prestatiebalans Ferrari over de streep te trekken

Red Bull probeert met prestatiebalans Ferrari over de streep te trekken
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Maandag vond de vergadering plaats tussen Liberty Media, de FIA en de F1-teams. Bij Red Bull stond het 'motorprobleem' bovenaan het lijstje met vergaderpunten. Red Bull wil kort door de bocht gezegd na 2021 de motorontwikkeling bevriezen. Mercedes staat aan de zijde van de Brits Oostenrijkse renstal, Renault twijfelt en Ferrari is tot nu toe tegen.

De betrokken partijen hoopten elkaar voor het eerst in 2020 face-to-face te ontmoeten, maar de strenge Portugese COVID19-maatregelen staken daar een stokje voor. Zo kwam het ook ditmaal slechts tot een virtuele ontmoeting. Ondanks dat zijn er in de vijf uur durende vergadering meerdere onderwerpen besproken, die alles te maken hebben met de toekomst - op de korte en lange termijn - van de Formule 1.

Zoals gezegd speelt het motorprobleem een hoofdrol bij Red Bull. Het energiedrankjes merk heeft Red Bull Racing en AlphaTauri onder de vleugels. En voor die teams wil Red Bull een 'eigen motor' hebben. Een motor zonder tussenkomst van Ferrari, Mercedes of Renault. De drie na 2021 overgebleven motorleverancier hebben begrip voor de situatie van Red Bull. Vooral Mercedes staat aan de zijde van Red Bull. Maar Renault twijfelt nog over de voorgestelde plannen van Red Bull en Ferrari is voorlopig tegen het bevriezen van de motoren. Maar Red Bull deelde tijdens de vergadering een voorstel, een zogenaamde Balance of Performance, waarmee Ferrari en Renault over de streep moeten worden getrokken.

Met Balance of Performance, met andere woorden prestatiebalans, doet Red Bull een voorstel waarmee de prestaties van de motoren gelijk worden getrokken. Door middel van bijvoorbeeld beperking van de brandstoftoevoer - waardoor er met minder brandstof richting de verbrandingsmotor, zodat de motor minder krachtig wordt. En dan zodanig dat er een balans optreedt tussen de concurrerende motoren. In andere takken van autosport wordt gebruik gemaakt van zogenaamd strafgewicht, extra ballast bij het team waarmee de balans in de machtsverhoudingen tussen de teams wordt hersteld met als resultaat een gelijke strijd, dus meer spanning tijdens de races.

Waar Renault nog een beetje twijfelt over het bevriezen van de F1-motoren, zegt Ferrari het er niet mee eens te zijn. De Italiaanse formatie heeft er in principe geen problemen mee, maar wil allereerst weten wat het motorconcept voor 2026 is, voordat ze verder willen praten over een dergelijke bevriezing van de krachtbron. Zoals Ferrari-teambaas Mattia Binotto zondag al liet weten tegenover de pers: "De prioriteit is allereerst het nieuwe motorconcept voor 2026, daarna kunnen we praten over een mogelijke bevriezing."

Net als Mercedes heeft ook Red Bull laten weten dat het niet goed is voor de Formule 1 dat Ferrari niet mee kan komen, wat betreft het motorvermogen. Met een prestatiebalans zou Ferrari volgens het voorstel van Red Bull geholpen worden. Concessies of beperkingen op de benzinestroom of de hoeveelheid benzine zouden bijvoorbeeld mogelijk zijn.
0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Albon erin of eruit: Wie zit er in 2021 naast Verstappen in een RB16b of RB17?
Volgende F1 Grand Prix
Sakhir
vrijdag 04 december 2020
14:30 - 16:00Eerste vrije training
18:30 - 20:00Tweede vrije training
zaterdag 05 december 2020
15:00 - 16:00Derde vrije training
18:00 - 19:00Kwalificatie
zondag 06 december 2020
18:10 - 20:10Race
Meer GP Sakhir
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste F1-nieuws en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Dat Max Verstappen in 2020 geen wereldkampioen wordt is inmiddels wel duidelijk. Maar de Nederlander is de enige die het de Mercedes-coureurs moeilijk kan maken. Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.