Red Bull krijgt geen gelijk: DAS Mercedes mag gebruikt worden

Red Bull krijgt geen gelijk: DAS Mercedes mag gebruikt worden
© LAT Images/Mercedes F1

De race-stewards op de Red Bull Ring in Oostenrijk hebben na lang beraad besloten dat het Formule 1-team van Mercedes hun DAS-systeem mogen blijven gebruiken. Het ingenieuze stuursysteem legaal bevonden.

Mercedes AMG F1 zette DAS in Oostenrijk al direct in. Tijdens de eerste vrije training werd opgemerkt dat Lewis Hamilton en Valtteri Bottas DAS (Dual Axis Steering) gebruikten. Dat was reden voor Red Bull Racing om een protest in te dienen bij de race-stewards. De Oostenrijkse renstal diende bij de stewards een reeks vragen in over het systeem.

Na urenlang beraad hebben de race-stewards besloten dat DAS legaal is en dat Mercedes het gewoon mag blijven gebruiken. Het systeem werd tijdens de wintertestdagen in Barcelona opgemerkt en maakte vele tongen los.

Hamilton en Bottas kunnen door aan hun stuur te trekken en duwen de stand van wielen veranderen. Dit heeft onder andere gevolgen op de wrijving van de banden op rechte stukken en bij het inrijden van bepaalde bochten.

In een zeven pagina’s tellend document leggen de stewards uit dat DAS een legaal onderdeel van het stuursysteem is, omdat het geen deel uitmaakt van de ophanging. Andere teams kunnen nu mogelijk het voorbeeld van Mercedes volgen.

Red Bull-teambaas Christian Horner leek vrijdag te laten doorschemeren dat ook Red Bull een dergelijk systeem wil inzetten. Ferrari heeft het eerder ook overwogen, maar liet het idee varen, omdat ze niet zeker wisten of het wel of niet was toegestaan om DAS te gebruiken.

De FIA heeft voor 2021 het stuursysteem Dual Axis Steering verboden. Dat betekent dus dat teams zoals Red Bull Racing - als ze het systeem willen gebruiken - haast moeten maken. Het Formule 1-seizoen is dit jaar vanwege de coronacrisis fors ingekort.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Volgende F1 Grand Prix
Groot-Brittannië (2)
vrijdag 07 augustus 2020
12:00 - 13:30Eerste vrije training
16:00 - 17:30Tweede vrije training
zaterdag 08 augustus 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 09 augustus 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Groot-Brittannië (2)
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.