VT1 9 okt - 11:00
VT2 9 okt - 15:00
VT310 okt - 12:00
QUALI10 okt - 15:00
RACE11 okt - 15:10

Red Bull kan Max Verstappen en Honda na 2021 kwijtraken

Red Bull kan Max Verstappen en Honda na 2021 kwijtraken
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Het jaar waarin Red Bull van Max Verstappen de jongste wereldkampioen had willen maken verloopt alles behalve goed. Drie uitvalbeurten, waarvan twee in de laatste twee Grands Prix, hebben er aan bijgedragen dat Verstappen momenteel tegen een enorme achterstand van 80 punten aankijkt.

Je hoeft geen helderziende te zijn om te weten dat Lewis Hamilton er ook in 2020 met de wereldtitel vandoor gaat. Aan het begin van 2020 waren de ambities van Red Bull Racing nog glashelder: Max Verstappen moest in 2020 de jongste wereldkampioen in F1 worden. Maar helaas gaat die vlieger niet op. Max Verstappen doet wat hij kan, maar hij heeft niet het materiaal om het de Mercedes-coureurs, en met name Lewis Hamilton, lastig te maken.

Tijdens de races op Monza en Mugello viel Max Verstappen uit met aandrijfproblemen. Software en/of elektronica, er wordt van alles aangedragen als oorzaak. Het feit blijft dat de Nederlander motorvermogen te kort komt - wat daar ook de oorzaak van is - en niet kan knokken met de concurrentie. Maar niet alleen de Honda-motor schiet tekort.

Ook de rijdbaarheid van het nieuwe chassis was vooral in de openingsfase van seizoen 2020 alles behalve optimaal. De RB16 brak zonder enige waarschuwing uit aan de achterkant, iets wat er tijdens de eerste vrije training op Monza voor zorgde dat Verstappen bij het uitkomen van Variante Ascari de controle compleet kwijtraakte. Intussen lijken de gebrachte updates van Red Bull daar iets aan verbeterd te hebben.

Vanwege de mondiale uitbraak van Covid-19 zijn de nieuwe technische reglementen, die voor 2021 op de rol stonden, uitgesteld tot 2022. De F1-teams moeten in 2021 gebruik maken van bijna exact dezelfde auto's als dit jaar. Er is bepaald dat de ontwikkeling van de bolides voor 2021 beperkt is. De teams hebben enkele tokens - die op aerodynamisch gebied ingezet mogen worden - gekregen, om zo hun 2020-bolides aan te passen en te verbeteren. Ook de doorontwikkeling van de krachtbron is door de sport aan banden gelegd.

Puntje bij paaltje houdt het een en ander in dat de prestaties van 2021 haast identiek zullen zijn aan die van 2020. En dat betekent automatisch dat Lewis Hamilton, als hij uiteindelijk besluit te verlengen bij Mercedes, ook in 2021 wereldkampioen wordt. Wat houdt het allemaal in voor Max Verstappen? De Nederlander heeft eerder dit jaar zijn contract met Red Bull verlengd. Tot en met 2024 staat hij onder contract bij de energiedrankjes fabrikant. Maar zijn contract heeft een ontsnappingsclausule. Dat is althans waarop dr. Helmut Marko op hint.

In gesprek met Auto Bild onthult de Oostenrijkse Red Bull-sportadviseur dat Verstappen niet helemaal een zekerheidje is. "Hij heeft tot en met 2021 een vast contract met ons. Maar we zijn ons er van bewust dat we hem een competitief pakket moeten geven", aldus Marko, die er op doelt dat Red Bull-Honda hem een competitieve auto en krachtbron moeten leveren. Dus als Max Verstappen in 2021 niet serieus kan strijden voor de wereldtitel, dan heeft hij de mogelijkheid om na dat seizoen bij Red Bull te vertrekken. Alleen is de hamvraag dan nog altijd: Waar kan en gaat hij dan naartoe?

Iets wat ook nog altijd niet zeker is is de aanwezigheid van Honda in de Formule 1. De Japanse autofabrikant heeft vorig jaar hun partnerschap met Red Bull verlengd tot en met 2021. Volgens Helmut Marko wordt volgende maand duidelijk of Honda actief blijft in F1. "Daar moeten we in oktober meer duidelijkheid over krijgen", liet Marko weten.

Als Honda besluit te stoppen heeft Red Bull een groot probleem. Want er is momenteel geen motorleverancier in F1 actief die er iets voor zal voelen om Red Bull van een krachtbron te voorzien. Mercedes en Ferrari niet, omdat zij de grote concurrent zijn en de relatie met Renault is al helemaal niet meer wat hij geweest is. Tenzij zich een nieuwe motorleverancier in de sport meldt, heeft Red Bull Racing iets om over na te denken.

Vacature - MotorsportZ is op zoek naar F1-schrijftijgers (m/v) die autosport in hun aderen hebben vloeien en alles willen weten. Wat we onder andere nodig hebben zijn mensen van tenminste 16 jaar oud die in goed Nederlands een mooi en boeiend stukje kunnen schrijven. Geïnteresseerd of ken jij zo iemand? Check hier de vacature.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Vind jij dat F2-coureur Mick Schumacher klaar is voor de Formule 1?
Volgende F1 Grand Prix
Eifel (Duitsland)
vrijdag 09 oktober 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 10 oktober 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 11 oktober 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Eifel (Duitsland)
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.