VT31 okt - 10:00
QUALI31 okt - 14:00
RACE 1 nov - 13:10

Pirelli past advies aan: "Een-stopper is mogelijk toch het snelst"

Pirelli past advies aan: "Een-stopper is mogelijk toch het snelst"
© Pirelli

Er staan voor vandaag 60 ronden op de Nürburgring op het programma. Vanwege de lage temperatuur dacht Pirelli dat de snelste strategie een twee-stopper was. Maar de Italiaanse bandenfabrikant heeft die zienswijze aangepast en komt nu met een snelste een-stops-strategie.

Afhankelijk van de slijtage tipt Pirelli na hun laatste analyse dat een een-stopper toch de snelste optie is. Eerder ging men nog van een twee-stopper uit, maar Pirelli komt daar nu op terug. Zo laat de bandenleverancier van de Formule 1 in een verklaring weten.

Dus het is nu als volgt: Een een-stopper is het snelst (afhankelijk van de mate van slijtage), beginnend op de soft banden. Na 25 ronden overstappen op de mediums en daar de race mee uitrijden. De andere eerder genoemde strategieën blijven staan. (Lees hieronder verder)

De bandenbalans: Check hier hoeveel banden de coureurs nog even hebben voor de race.


EERDER: Voor zowel de snelste als de op een na snelste optie beveelt de Italiaanse bandenfabrikant een twee-stopper aan.

Voor het eerst sinds 2013 kruizen de Formule 1-coureurs de degens op de Nürburgring. Maar het is voor het eerst dat dit gevecht in de maand oktober plaatsvindt. Het is steenkoud in de Eifel en ook al valt er naar verwachting geen regen het wordt mogelijk een van de spannendste races van dit seizoen.

Het feit dat er sinds 2013 niet meer op de Nürburgring is geracet door de Formule 1 maakt de tactische complexiteit groot. Het kan ondanks dat het niet voorspeld is nat zijn, maar de extreem lage temperaturen, die voor F1 ongekend zijn, maakt het nog moeilijker om het gedrag van de banden te voorspellen.

Desondanks waagt Pirelli zich er aan om een twee-stopper als snelste optie naar voren te schuiven. "De theoretisch snelste optie is om op softs te starten, dan in ronde 19 over te schakelen naar mediums voor 22 ronden, en tenslotte weer een stint van 19 ronden op de softs te doen. Zoals gewoonlijk kan deze combinatie van verbindingen in elke volgorde worden gebruikt", aldus Pirelli in hun verklaring. "De op één na snelste is nog een twee-stopper: één stint van 18 ronden op de zachte en twee stints van 21 ronden op de medium banden."

"Langzamer is een een-stopper, van medium naar hard gaan na 29 ronden (of precies het tegenovergestelde, 31 ronden hard, voordat men overstapt op mediums). Onze data laat zien dat een een-stops-strategie met medium en soft haast onmogelijk is."

Een twee-stopper zorgt voor meer actie in de pitstraat en met name bij de pitcrew, die de banden moeten verwisselen. Alles is mogelijk, net als een safety car die de strategie weer helemaal op zijn kop kan zetten.

De Eifel Grand Prix begint vandaag om 14:00 uur en dus NIET om 15:10 uur.

Vacature - MotorsportZ is op zoek naar F1-schrijftijgers (m/v) die autosport in hun aderen hebben vloeien en alles willen weten. Wat we onder andere nodig hebben zijn mensen van tenminste 16 jaar oud die in goed Nederlands een mooi en boeiend stukje kunnen schrijven. Geïnteresseerd of ken jij zo iemand? Check hier de vacature.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Lewis Hamilton heeft voor 2021 nog geen nieuw contract. Wat gaat hij doen?
Volgende F1 Grand Prix
Portugal
vrijdag 23 oktober 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 24 oktober 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 25 oktober 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Portugal
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.