Paddy Lowe: "Verbeteringen aan de Williams FW41 kosten tijd"
©LAT Images / Williams F1

Paddy Lowe: "Verbeteringen aan de Williams FW41 kosten tijd"

13 jun 2018 - 19:06
Ries Boogert

Het Formule 1-team van Williams presteerde zelfde zo slecht als in het lopende 2018-seizoen. De Britse formatie uit Grove staat momenteel na vier races met vier punten onderaan de randlijst van het kampioenschap.

Williams F1 gaat momenteel door diepe dalen. Het zijn sombere tijden voor de oud-wereldkampioenen en na zeven races staat het team uit Grove op een roemloze laatste plaats in het kampioenschap.

Lance Stroll is de enige coureur van de Britse formatie die punten wist te scoren. In Baku wist de jonge Canadees vier WK-punten te scoren, dit na een chaotische race. Zijn teamgenoot en rookie Sergey Sirotkin wist nog geen enkele punt te scoren.

Williams F1 had bij aanvang van 2018 iets heel anders voor ogen. Het team zou in het middenveld meedoen om de punten, maar voorlopig moet weten de coureurs van Williams niet te scoren.

Ook de Grand Prix van Canada heeft onderstreept dat de Williams FW41 op veel fronten te kort komt. Lance Stroll kon op de zaterdag nog een 17e startplek behalen en zijn Russische teamgenoot moest genoegen nemen met de 18e startplek in Montreal.

Uiteindelijk kon Lance Stroll de eindstreep niet halen, nadat hij crashte en Sergey Sirotkin finishte de race op Circuit Gilles Villeneuve op twee ronden van de winnaar als 17e en laatste.

Het ontwerp van de Williams FW41 laat te wensen over. Vooral de aerodynamica schiet op alle fronten te kort, maar Paddy Lowe benadrukt dat er verdubbelde inspanning wordt geleverd door het team, en met name de ingenieurs draaien overuren.

"De problemen waarmee we in Canada geconfronteerd werden, zijn dezelfde problemen die we in het seizoen hebben ervaren", aldus Lowe. "Alle problemen worden zo snel als mogelijk aangepakt, de meeste zijn gerelateerd aan de aerodynamica. We begrijpen de oorzaken, maar het is allemaal niet zo maar opgelost. Dat kost gewoon tijd."

Paddy Lowe geeft toe dat de situatie voor het hele team moeilijk begint te worden, zowel voor de monteurs als voor de coureurs.

"Het is een zware tijd voor iedereen, maar vooral voor het team op en rond de circuits, omdat daar gewerkt wordt aan resultaten, of de auto nu snel is of niet", vervolgt de in Kenia geboren Brit. "Het is belangrijk om te werken met een goed moreel, maar dat is helemaal niet makkelijk als er problemen zijn met de auto."

Ondanks dat Williams aan het begin van 2018 erg veel kritiek te verduren kreeg over hun rijderskeuze, weet iedereen in het team het hoofd hoog te houden. Williams verscheen met het meest onervaren duo in Australië. Lance Stroll had slechts één seizoen onder riem en Sergey Sirotkin ging door als kersvers rookie en 'paydriver'.

Echter is Paddy Lowe zeer te spreken over het rijdersduo van Williams. Zowel Lance Stroll als Sergey Sirotkin hebben niet of nauwelijks een fout gemaakt tijdens de eerste zeven raceweekends.

Daarnaast "mist geen van beide de motivatie en de energie", aldus Lowe. "In dit soort situaties beginnen sommigen coureurs hun geduld te verliezen en dat kan het hele team beïnvloeden."

"Ik heb al gewerkt met een coureur [Lewis Hamilton] die een veelvoud aan races en kampioenschappen op zijn naam heeft staan, die er niet voor terugdeinsde om alles te zeggen dat hij dacht. Eén ding staat vast, daarover hoef ik me tenminste geen zorgen te maken. Dat soort situaties doen zich bij ons [Williams F1] niet voor", aldus Paddy Lowe.

DELEN
Meer nieuws
ZIGGO SPORT F1
Word Ziggo-abonnee en volg alle F1-sessies, dus ook alle vrije trainingen, zonder etxra kosten. Surf direct naar Meer Met Ziggo, word abonnee en scoor meteen een waardebon van BOL.com.
MEEST GELEZEN
18 mrt. 05:02 - F1
Horner weet nog niet wat hij van Bahrein moet verwachten
17 mrt. 19:13 - F1
Het steigerende paard zakt door zijn hoeven in Melbourne
17 mrt. 20:17 - F1
Geen best weekend voor Williams F1, maar ook positieven
19 mrt. 05:03 - F1
Opinie: Slaat Red Bull Racing met Honda een nieuwe bladzijde om?
18 mrt. 04:47 - F1
Carlos Sainz jr: "Ik raakte in 2017 mijn Red Bull-ticket kwijt"
ZIGGO SPORT F1
Word Ziggo-abonnee en volg alle F1-sessies, dus ook alle vrije trainingen, zonder etxra kosten. Surf direct naar Meer Met Ziggo, word abonnee en scoor meteen een waardebon van BOL.com.
MEER Formule 1
Vandaag 20:20
Volgens Max Verstappen is inhalen nog steeds moeilijk
Vandaag 20:18
F1-circuit Silverstone krijgt wederom nieuwe asfaltlaag
19 mrt. 05:03
Opinie: Slaat Red Bull Racing met Honda een nieuwe bladzijde om?
19 mrt. 04:00
'Ontwerp voorvleugel SF90 oorzaak voor grip tekort op vooras'
18 mrt. 16:18
Sebastian Vettel moet het ontgelden in de Italiaanse media