Opinie: Rick's voorbeschouwing op de GP van Brazilië

Nico Rosberg gaat dit weekend de titel pakken. Zo, dat heb ik maar vast gemeld. Dit weekend gaa de strijd om de wereldtitel 2016 verder in Brazilië. Dit gebeurt op het circuit Autódromo José Carlos Pace midden in de stad São Paulo. Daarom wordt het tijd om in deze rubriek vooruit te kijken naar het komend weekend.

Opinie: Rick's voorbeschouwing op de GP van Brazilië
Foto: Daniel Ricciardo #3 (Red Bull) in Brazilië 2015 - Bron: Red Bull Racing

Autódromo José Carlos Pace

Midden tussen de krottenwijken in de miljoenenstad São Paulo ligt het Autódromo José Carlos Pace. Het circuit werd in 1940 in gebruik genomen. Het had echter niet veel gescheeld of het circuit had helemaal niet bestaan. Toen de grond in 1926 gekocht werd was het de bedoeling om er woningen te bouwen. Door de beurscrash van 1929 ging dit echter niet door en werd er besloten om een circuit op de locatie neer te leggen. De layout van het circuit werd gebaseerd op de Roosevelt Field Raceway in New York [de 1937 lay-out]. Het circuit werd officieel in gebruik genomen als: 'Autódromo de Interlagos' wat letterlijk vertaald betekend: 'tussen meren'. Dit duidt weer op de ligging van het gebied waar het circuit ligt, het ligt letterlijk tussen 2 meren. In 1985 kreeg het circuit zijn huidige naam. Het circuit is vernoemd naar José Carlos Pace, een Braziliaanse Formule 1 Coureur die in 1977 is omgekomen bij een vliegtuigcrash. Pace had de race in 1975 gewonnen op dit circuit, dit was ook zijn enige overwinning in de Formule 1. De Formule 1 kwam voor het eerst in 1972 op het circuit, de race toen werd gewonnen door de Argentijn Carlos Reutemann. Deze race telde toen nog niet mee voor het wereldkampioenschap. Het jaar erna kwam de Formule 1 terug naar het circuit voor een race die wel meetelde voor het kampioenschap. Deze race werd gewonnen door lokale held Emerson Fittipaldi. Het originele circuit had een lengte van 7.960 meter en telde 26 bochten. In 1980 was het circuit in zo slechte staat dat de Formule 1 de circuit verliet. In 1989 is het circuit verbouwd en kreeg hij haar huidige lay-out. De lengte van het circuit werd teruggebracht naar 4.309 meter en het circuit telde toen nog 15 bochten. De snelste rondetijd op dit circuit werd gereden in 2014 door Nico Rosberg gereden. De Duitser liet in zijn Mercedes een tijd noteren van 1:10:446.

Prognose

Zoals ik al zei wordt Nico Rosberg dit weekend wereldkampioen. Zelfs als het regent gaat hem dit lukken. De kans dat het regent dit weekend is behoorlijk groot. De kans dat het op zondag regent is zelfs 90 procent. Dat houdt in dat het wel eens een zeer spannende race kan gaan worden. Bekend is dat Rosberg geen held is in de regen, maar waarom wordt Rosberg dan toch kampioen dit weekend? Dit heeft een hele simpele verklaring, namelijk: Hamilton gaat het einde van de race niet halen, en Rosberg pakt de benodigde punten om het kampioenschap binnen te halen. Mijn verwachting is dat Lewis Hamilton in de regen te maken gaat krijgen met grote concurrentie van Red Bull, Ferrari en misschien een andere verrassing. In zijn drang om de wedstrijd te winnen en zo veel punten goed te maken op Rosberg maakt Hamilton een fout die hem of de race of een punten finish kost. Dit betekent dat Rosberg minimaal zesde moet worden om zeker te zijn van de titel. Dan vraag je, je misschien af en wat als het droog is? Heel simpel dan wint Rosberg de race zoals hij de afgelopen twee jaar ook gedaan heeft. Wanneer hij dat doet, dan is hij ook zeker van de titel. En daarbij komt dat Lewis Hamilton nog nooit gewonnen heeft op dit circuit. Dus in het droge weer wordt het voor Hamilton een hele klus om de overwinning te pakken. Dat is de voorbeschouwing op het verloop in de titelstrijd, maar hoe zit het dan verder met de race?

Wanneer het regent maakt zit er voor Max Verstappen misschien wel een overwinning in. De Nederlander heeft in 2014, tijdens het Europese Formule 3-kampioenschap laten zien dat hij een exceptionele regenrijder is. In de Formule 1 heeft hij nog niet de kans gekregen om dit te laten zien in een gehele of grotendeels verregende race. Vooral wanneer het regent zal Max Verstappen voor de overwinning gaan. Ricciardo zal dan tweede worden en Rosberg wordt derde. Op een droge baan wint Rosberg, Hamilton wordt tweede en Verstappen derde.

Felipe Massa

Voor Felipe Massa wordt dit een heel speciale race. Het word zijn laatste race voor eigen publiek, vandaar dat deze race extra speciaal voor hem moet zijn. Het publiek zal in grote aantallen voor speciaal hem naar het circuit komen. De titelstrijd is leuk, maar hun aandacht zal voor het grootste gedeelte uitgaan naar Felipe Massa. Wat kan Massa voor de laatste keer laten zien voor eigen publiek? Kan hij nog een keer stunten en het podium halen? Hij moet er in ieder geval van gaan genieten en er alles aan doen om nog één keer alles uit de kan te halen voor zijn eigen publiek. Zal dit ook lukken?

Laat in de reacties onder het artikel gerust jouw verwachtingen en prognoses voor het komende weekend achter!

Formule 1 kalender 2020: Download nu alvast de F1-kalender van 2020 in je mobiel, tablet en/of online-agenda. Helemaal GRATIS!


Formule 1 podcast

GP Abu Dhabi 2019 - Nabeschouwing: Hamilton en Verstappen sluiten jaar in stijl af.
Klik en beluister

Volgende F1 Grand Prix
GP Australië
vrijdag 13 maart 2020
02:00 - 03:30Eerste vrije training
06:00 - 07:30Tweede vrije training
zaterdag 14 maart 2020
04:00 - 05:00Derde vrije training
07:00 - 08:00Kwalificatie
zondag 15 maart 2020
06:10 - 08:10Race
Welkom bij MotorsportZ. Wij brengen je dagelijks het laatste Formule 1- en Max Verstappen nieuws. Daarnaast houden we je ook op de hoogte over:

Copyright© 2016-2019 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.