Opinie: Op het hoogste niveau heb je geen vrienden

Ja, je moet eerlijk wezen en ook eerlijk toegeven dat wat er is gebeurd niet fijn was. Kijk, het is eigenlijk heel normaal dat teamgenoten elkaar weleens toucheren. Dat is al zo vaak gebeurd en dat gaat nog zo vaak gebeuren in de toekomst. De kans dat zoiets gebeurd wordt alleen maar groter als je een team hebt die bestaat uit twee supertalenten. Twee coureurs die kans maken op de hoofdprijzen en zelfs de wereldtitel. Dan ga je niet buigen voor de ander en dan wil je, je teamgenoot verslaan. Hij is immers je rivaal en zeker niet je beste vriend. Want vrienden, die heb je niet op het hoogste niveau, niet in de Formule 1 en ook niet in een andere tak van sport.

Opinie: Op het hoogste niveau heb je geen vrienden
Foto: Max Verstappen, Daniel Ricciardo (Red Bull) - Bron: Red Bull Racing

Ook bij Red Bull Racing is dit al eerder gebeurd en ook toen waren de spanningen erg hoog. Voordat Verstappen en Ricciardo bij het team reden, waren eerst Sebastian Vettel en Mark Webber de coureurs. Beide heren wisten elkaar wel vaker te vinden en niet alleen met crashes. Webber verloor uiteindelijk de machtsstrijd en werd overduidelijk in de rol als tweede rijder geduwd. Als je eerlijk kijkt naar die periode dan weet vrijwel iedereen dat Vettel ook wel het oogappeltje was van Dietrich Mateschitz (eigenaar van het team) en Dr. Helmut Marko (diens adviseur).

Vettel en Webber crashte bijvoorbeeld in Turkije 2010 terwijl beide heren mee vochten om de titel. De crash kwam zeker niet lekker uit aangezien de concurrentie erg sterk was. Ferrari en McLaren waren namelijk ook grote kanshebbers. Vettel stuurde duidelijk te snel in, maar herkende eerste instantie zijn fout niet. Webber kon het maar moeilijk verkroppen want het was niet de eerste keer dat het fout ging.

Als we verder terugkijken naar het verleden dan zien we dat Alain Prost en Ayrton Senna zware conflicten met elkaar uitvochten. Samen vormde ze het duo bij McLaren en eerste instantie leek alles goed te gaan, maar toen het om de titel ging, liep het even anders. De rivaliteit was zeer goed voelbaar en uiteindelijk werden er hele vieze spelletjes gespeeld. In Japan 1989 hoefde Prost alleen maar te finishen om kampioen te worden. Als Senna nog punten zou scoren zou het kampioenschap nog open blijven. Senna was tijdens de race sneller en leek Prost in te gaan halen, maar de Fransman stuurde ‘heel slim’ iets te vroeg in. Beide McLarens raakte elkaar en Prost viel uit. Senna kon verder nadat hij via een uitsloopstrook de baan weer op kon. Wel had hij een kapotte vleugel en moest deze laten vervangen, maar toch wist hij de race te winnen.

FIA president Jean-Marie Balestre die net als Alain Prost van Franse afkomst was, gaf natuurlijk zijn landgenoot het voordeel. Hij diskwalificeerde de Braziliaan en gaf hem vervolgens nog een schorsing voor een half jaar. Er zijn nog zoveel meer gevallen te noemen, maar de boodschap is denk ik wel duidelijk. Het hoort bij de sport en daarom zijn er eigenlijk geen vrienden te vinden. Als Verstappen en Ricciardo in de toekomst voor de titel vechten als teamgenoten, dan ben ik heel benieuwd.Formule 1 podcast GP Hongarije - Max start vanaf pole, een mooi gevecht met Lewis

Iedereen moet op het puntje van zijn stoel hebben gezeten tijdens de GP van Hongarije. Wat een race!
Klik, beluister en GENIET