Opinie: Keert Sebastian Vettel terug naar Red Bull Racing?

De missie die Sebastian Vettel heeft met Scuderia Ferrari is nog altijd niet voltooid. De Duitser is bezig aan zijn vijfde seizoen voor de Italianen, maar heeft de wereldtitel nog niet weten te veroveren. De geruchten nemen steeds meer toe dat Vettel wellicht gaat stoppen, maar een terugkeer naar oude liefde Red Bull Racing wordt ook genoemd.

Opinie: Keert Sebastian Vettel terug naar Red Bull Racing?
© Pirelli F1 Media

Net als zijn grote held en vriend Michael Schumacher wil Sebastian Vettel proberen om met Ferrari wereldkampioen te worden. Na zes zeer succesvolle jaren bij Red Bull waarin er vier wereldtitels werden behaald in het coureurs-kampioenschap en vier voor de constructeurs was het tijd voor een nieuwe uitdaging in 2015. Het avontuur begon voortvarend met drie zeges voor de Scuderia: Maleisië, Hongarije en Singapore. De Duitser werd derde in het WK achter Lewis Hamilton en Nico Rosberg. De hoop en het vertrouwen was enorm dat Vettel in 2016 de lijn kon voortzetten, maar de bolide was niet zo goed als diens voorganger. Er werd geen enkele overwinning behaald in 2016 en Vettel werd 4e in het klassement.

2017 werd een wederopstand voor Ferrari waarbij er meteen werd gewonnen in Australië. Ook Bahrein, Monaco, Hongarije en Brazilië werden toegevoegd aan dat lijstje. In tegenstelling tot Mercedes slaagde Ferrari er niet in om de bolide goed te blijven updaten. Hierdoor was de goede vorm van de eerste helft van het seizoen nergens te bekennen in de tweede periode. Ook incidenten zoals in Singapore en pech als in Japan zorgde ervoor dat de wereldtitel naar Lewis Hamilton ging.

2018 begon net als 2017 erg goed en ditmaal was de Ferrari duidelijk beter dan de Mercedes. Echter, maakte Sebastian Vettel een zeer kostbare fout in Duitsland waarbij hij in de leiding van de baan schoot. De regen en de druk deden Vettel de das om. Waar Hamilton foutloos bleef presteren, maakte Vettel teveel fouten. Italië, Japan, Amerika, et cetera, nergens leek Vettel er meer aan te pas te komen. Opnieuw won Hamilton de wereldtitel namens Mercedes.

2019 is allesbehalve goed begonnen en het vuur lijkt zowat gedoofd te zijn bij Vettel. Het ziet ernaar uit dat hij niet langer geloofd in het succes bij het beroemdste team uit de geschiedenis van de sport. Een terugkeer naar oude liefde Red Bull lijkt geen ondenkbare keuze, maar of Red Bull dat zelf ook ziet zitten is de vraag.

"We hebben goede herinneringen met Sebastian Vettel", vertelt teambaas Christian Horner tegenover Servus TV. "Hij heeft vier wereldtitels met ons gewonnen en heel veel races. Hij was de eerste die het team liet zegevieren in de Formule 1. We hebben een speciale relatie met elkaar. Hij komt nog altijd vaak bij onze monteurs langs en is nog steeds een vriend van het team. Hij was heel blij met het resultaat van ons op de Red Bull Ring want er is veel respect van allebei de kanten".

Horner laat verder weinig los over een mogelijke terugkeer van hun voormalige pupil. Helmut Marko liet eerder dit jaar weten dat hij niet zou kunnen genieten als Max Verstappen en Vettel teamgenoten zouden worden.Formule 1 podcast

GP van Japan - Het weekend van Verstappen in Hondaland: was het een drama, een ramp, een afgang of een verschrikking? Plus, Verstappen en Red Bull: is er nog wel een toekomst samen? Detail: Max Verstappen na zomerstop 31 punten, Alexander Albon 48 punten.
Klik en beluister