Nieuwe Sepang-baas steunt terugkeer Formule 1, "mits de deal goed is"

De nieuwe directeur van Sepang International Circuit, Azhan Shafriman Hanif steunt de terugkeer van de Formule 1, "mits de deal goed is". De Formule 1 was van 1999 tot en met 2017 te gast in Maleisië, waarna de sport niet meer terugkeerde.

Nieuwe Sepang-baas steunt terugkeer Formule 1, "mits de deal goed is"
© Pirelli

In 2017 waren de kosten en baten niet interessant genoeg om de Formule 1 nog langer jaarlijks naar Maleisië te halen. Er kwamen te weinig toeschouwers af op de Formule 1-race op Sepang, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de MotoGP, waarbij de tribunes wel vol zaten en de kosten veel lager waren.

Intussen lijkt de nieuwe regering van Maleisië er wel weer oren naar te hebben om de koningsklasse van de autosport naar Sepang te halen. Ook de nieuwe circuitdirecteur, Azhan Shafriman Hanif staat er positief in dat de sport weer naar Maleisië komt. "Het heeft momenteel niet mijn hoogste prioriteit, maar als de kans zich voordoet [dat de Formule 1 terug kan keren] en de deal is goed, dan krijgt het idee mijn volledige steun, omdat de Formule 1 goed is voor Maleisië", aldus Shafriman tegenover Bernama.

Lees hieronder verder

"Stel dat we [F1 en Sepang] tot elkaar kunnen komen, dan zullen we een overleg houden met de overheid. De kosten om de Grand Prix te hosten zijn niet laag en het geld wat we uitgeven moet in verhouding met wat de overheid verantwoord vindt en het moet betaalbaar blijven voor de toeschouwers."

Voorlopig staan de plannen nog op een laag pitje en is de kans dat Maleisië terugkeert op de F1-kalender niet heel erg groot. Zeker nu de Grand Prix van Vietnam op de kalender is verschenen. Daarnaast staat ook het naburige Singapore sterk in de onderhandelingen voor een contractverlenging. Liberty Media heeft er vooral belang bij om nog een of twee races in de Verenigde Staten toe te voegen aan de kalender.

Toch biedt de houding van het nieuwe beleid in Maleisië perspectief voor de Formule 1-organisatie. De laatste Formule 1-coureur die er in Maleisië met de winst vandoor ging was Red Bull-coureur Max Verstappen. Hij won de Aziatische Formule 1-race in zijn eerste volledige seizoen voor de Red Bull-stal.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Azhan Shafriman HanifF1 GP MaleisiëLiberty MediaMax Verstappen
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:00 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:30
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
16:10 - 18:10
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.