Nieuwe Sepang-baas steunt terugkeer Formule 1, "mits de deal goed is"

Nieuwe Sepang-baas steunt terugkeer Formule 1, "mits de deal goed is"
© Pirelli

De nieuwe directeur van Sepang International Circuit, Azhan Shafriman Hanif steunt de terugkeer van de Formule 1, "mits de deal goed is". De Formule 1 was van 1999 tot en met 2017 te gast in Maleisië, waarna de sport niet meer terugkeerde.

In 2017 waren de kosten en baten niet interessant genoeg om de Formule 1 nog langer jaarlijks naar Maleisië te halen. Er kwamen te weinig toeschouwers af op de Formule 1-race op Sepang, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de MotoGP, waarbij de tribunes wel vol zaten en de kosten veel lager waren.

Intussen lijkt de nieuwe regering van Maleisië er wel weer oren naar te hebben om de koningsklasse van de autosport naar Sepang te halen. Ook de nieuwe circuitdirecteur, Azhan Shafriman Hanif staat er positief in dat de sport weer naar Maleisië komt. "Het heeft momenteel niet mijn hoogste prioriteit, maar als de kans zich voordoet [dat de Formule 1 terug kan keren] en de deal is goed, dan krijgt het idee mijn volledige steun, omdat de Formule 1 goed is voor Maleisië", aldus Shafriman tegenover Bernama.

"Stel dat we [F1 en Sepang] tot elkaar kunnen komen, dan zullen we een overleg houden met de overheid. De kosten om de Grand Prix te hosten zijn niet laag en het geld wat we uitgeven moet in verhouding met wat de overheid verantwoord vindt en het moet betaalbaar blijven voor de toeschouwers."

Voorlopig staan de plannen nog op een laag pitje en is de kans dat Maleisië terugkeert op de F1-kalender niet heel erg groot. Zeker nu de Grand Prix van Vietnam op de kalender is verschenen. Daarnaast staat ook het naburige Singapore sterk in de onderhandelingen voor een contractverlenging. Liberty Media heeft er vooral belang bij om nog een of twee races in de Verenigde Staten toe te voegen aan de kalender.

Toch biedt de houding van het nieuwe beleid in Maleisië perspectief voor de Formule 1-organisatie. De laatste Formule 1-coureur die er in Maleisië met de winst vandoor ging was Red Bull-coureur Max Verstappen. Hij won de Aziatische Formule 1-race in zijn eerste volledige seizoen voor de Red Bull-stal.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.