VT110 jul - 11:00
VT210 jul - 15:00
VT311 jul - 12:00
QUALI11 jul - 15:00
RACE12 jul - 15:10

Mercedes staat voor dilemma: 'Valtteri Bottas of Esteban Ocon?'

Mercedes staat voor dilemma: 'Valtteri Bottas of Esteban Ocon?'
© LAT Images/Mercedes F1

Mercedes doet het zoals aan het begin van het seizoen werd verwacht erg goed. De Duitse renstal staat echter wel voor een dilemma, of heeft een luxe probleem. Teambaas Toto Wolff staat voor de lastige keuze, wordt het Bottas of Ocon die volgend jaar naast Lewis Hamilton rijdt?

Nadat Nico Rosberg eind 2016 zijn helm aan de wilgen hing, door daags na het behalen van zijn enige wereldtitel te beslissen om met de Formule 1 te stoppen, werd begin 2017 Valtteri Bottas bij Williams weggekaapt. De Fin zou de plaats in nemen van wereldkampioen Nico Rosberg.

Velen twijfelden er aan of dat wel de juiste keuze was. De Fin zou te soft zijn en zou zich niet kunnen meten met zijn nieuwe teamgenoot Lewis Hamilton. Intussen heeft Bottas vijf Grand Prix-zeges op zijn naam staan en scoorde hij tien keer poleposition. Het Mercedes-contract wat de Finse coureur op zak heeft is geldig tot het einde van 2019.

Esteban Ocon is de officiële reservecoureur van Mercedes F1. De Fransman reed tussen 2016 en 2018 voor Manor Racing en het voormalige Force India. Na 2018 stond de Franse coureur met lege handen, omdat Force India werd overgenomen door de vader van Lance Stroll en die liet zijn zoon in de Racing Point-bolide naast Sergio Pérez instappen.

Esteban Ocon is een coureur van het zelfde rebelse kaliber als Max Verstappen. De twee vochten op het scherpst van de snede in hun Formule 3-tijd. Ocon ging er in 2014 uiteindelijk met de Europese F3-titel vandoor. Mercedes heeft aan Ocon een felle coureur die er niet voor schroomt om iedereen die met hem de strijd aanbindt opzij te zetten.

Voor- en nadelen van Valtteri Bottas (29 jr)

Valtteri Bottas kan ontzettend snel zijn, sneller dan zijn teamgenoot Lewis Hamilton. Maar dat komt meestal alleen tot uiting in de kwalificaties. Want in de races heeft Hamilton het overwicht op Bottas. Daarnaast slikt Bottas de teamorders als zoete koekjes, zij het met wat gemok. Dat maakt hem een perfecte teamgenoot voor de Brit.

Een ander voordeel is dat Mercedes precies weten wat ze aan Bottas hebben, en wat zijn minpunten zijn. Een minpunt is dat Bottas zich in de race nog wel eens vergaloppeert, met alle gevolgen van dien. Denk aan Duitsland en Hongarije. Maar aan de andere kant scoort de Fin regelmatig veel WK-punten.

  • Voordelen: Ervaring en accepteert 'tweede viool'.
  • Nadelen: Maakt soms onnodige fouten.

Voor- en nadelen van Esteban Ocon (22 jr)

Esteban Ocon is een jonge wolf in schaapskleren. Hij is uit keihard racehout gesneden en daarmee heeft Mercedes in dat opzicht een prima coureur onder de vleugels. Maar gaat dat wel goed naast Lewis Hamilton? Accepteert de Fransman wel de teamorders van Mercedes? Daarnaast heeft Esteban Ocon met 50 Grands Prix lang niet zoveel ervaring als Bottas, die er 131 achter zijn naam heeft staan.

Ocon is jong en een ontzettend getalenteerde jonge coureur, die waarschijnlijk lastige te bedwingen is. En dat kan nadelige gevolgen hebben voor Mercedes en Lewis Hamilton. Teamgenoten die elkaar op de baan geen centimeter gunnen kan grote gevolgen hebben. (herinnering: 15 mei 2016, toen Rosberg en Hamilton elkaar uit de race reden tijdens de Grand Prix van Spanje.) Zoiets wil Mercedes nooit meer meemaken.

  • Voordelen: Jonge coureur voor de toekomst met veel talent.
  • Nadelen: Soms roekeloos, minder ervaring, onbekend met 'tweede viool'?

"Het wordt Esteban of Valtteri. We hebben er het binnen het team lang over gehad en ik zit echt in mijn maag met de vraag wat de goede keuze zal zijn. Voor het team en voor de rijders zelf. Als we maar één van beide rijders zouden hebben zou de keuze vrij makkelijk zijn", aldus Mercedes-teambaas Toto Wolff.

Maar misschien dat het dilemma voor Mercedes vanzelf wordt opgelost. Wanneer het Formule 1-team van Renault het contract van Nico Hülkenberg niet verlengd en met Esteban Ocon in zee wil gaan, dan is de keuze voor Mercedes eenvoudig. Dan zal Valtteri Bottas hoogstwaarschijnlijk ook in 2020 voor Mercedes uitkomen.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Volgende F1 Grand Prix
Oostenrijk (2)
vrijdag 10 juli 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 11 juli 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 12 juli 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Oostenrijk (2)
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.