Mercedes, Red Bull en AlphaTauri mogen over het strand rijden

Mercedes, Red Bull en AlphaTauri mogen over het strand rijden
© Youtube

Voor het GP-weekend in Zandvoort hebben de Formule 1-teams van Red Bull Racing, Mercedes en AlphaTauri een hotel in Noordwijk gereserveerd voor het personeel. Niets aan de hand zou je zeggen, maar niets in minder waar.

De teams willen hun personeel via het strand, van Noordwijk naar Zandvoort, verplaatsen. En daar willen activisten een stokje voor steken. Helaas voor de tegenstanders hebben de gemeenten van Noordwijk en Zandvoort akkoord gegeven voor de verplaatsing van de personeelsleden van de genoemde Formule 1-teams. Hieraan zijn wel enkele voorwaarden gesteld, zo moeten de voertuigen die gebruikt worden om het personeel te verplaatsen elektrisch aangedreven zijn, dus geen rookpluimen en dieseldampen, zeg maar.

Het probleem is echter groter dan het lijkt. Want de teams willen zich verplaatsen door een 'natuurreservaat' wat op het strand tussen Noordwijk en Zandvoort gelegen is. Zeehonden en vogels rusten hier en vinden - op last van de overheid - een rustige plek, zonder lastig te worden gevallen door passanten, want ook voetgangers mogen het gebied niet betreden en worden via een duinpad om het gebied geleid.

Vorig jaar is het gebied, wat is aangeduid met dikke peilers en borden, beschermd gebied geworden. Dit in overleg met de lokale overheid van Noordwijk. Maar daar wil de betreffende wethouder nu niet meer aan herinnerd worden. Het betekent dus dat de F1-teams gewoon door het genoemde gebied mogen rijden, mits aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan. Maar daar gaan de tegenstanders niet mee akkoord.

Na de raadsvergadering in Noordwijk, afgelopen week, waarin besloten werd om de teams toestemming te geven om door het beschermde gebied te rijden, hebben diverse organisaties acties aangekondigd. Zo wil men de toegang en de passage richting het strand naar Zandvoort blokkeren. De uitkomst van de raadsvergadering in Noordwijk is aanleiding voor omwonenden, zoals Daniël Siepman en Koen Zonneveld, om een blokkade van het strand aan te kondigen.

"Want eigenlijk is het de bedoeling dat er niemand op het strandje komt", zegt Zonneveld tegen een verslaggever van de Telegraaf. "Met mijn hardloopclub omzeil ik het bewust. Vorig jaar werd Noordvoort nog met veel vertoon geopend als reservaat en dan horen we nu de wethouders plotseling zeggen dat het geen reservaat is. Wat een onzin! Het grote geld van de GP regeert duidelijk weer."

Het opmerkelijke aan het hele verhaal is dat de organisatie van de Dutch GP ook niet achter het plan van de gemeenten Noordwijk en Zandvoort staat. Diverse organisaties hebben hun leden opgeroepen om massaal de passage te blokkeren en de teams op andere gedachten te brengen.

Notitie van de redactie: Is er nou geen eenvoudige oplossing voor dit dilemma? Bijvoorbeeld een hovercraft vanuit Engeland, wat de teams in het GP-weekend bediend, of de KLM die grote helikopters inzet? We praten over een evenement wat honderden miljoenen kost en opbrengt.

Door: Ries Boogert

0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.