VT1 9 okt - 11:00
VT2 9 okt - 15:00
VT310 okt - 12:00
QUALI10 okt - 15:00
RACE11 okt - 15:10

Mercedes opnieuw dominant in Italië, vijfde tijd Verstappen

Mercedes opnieuw dominant in Italië, vijfde tijd Verstappen
© Mercedes F1

Voor de zoveelste keer stond Mercedes aan het eind van een sessie bovenaan de tijdenlijst. Ook in de tweede vrije training op Monza waren het Lewis Hamilton en Valtteri Bottas die het tempo bepaalden. Max Verstappen sloot de laatste 90 minuten durende training in Italië af als met een vijfde tijd. Lando Norris en Pierre Gasly leken te kunnen vliegen en gingen met de derde en vierde stek op de tijdenlijst vandoor.

Zoals gebruikelijk werden er in de eerste helft van de tweede training short runs gereden. Bovenaan de tijdenlijst waren het Gasly, Stroll en Ricciardo die om de tijdelijke eer knokten. Ook Sainz mengde zich in de strijd, maar kwam net als de rest - op dat moment - tienden te kort Pierre Gasly van de troon te stoten. Ook Esteban Ocon lukt het niet om aan de tijd van Gasly te komen.

Voordat de top drie in het kampioenschap aan hun tweede training begon verstreken er iets meer dan 20 minuten. Hamilton, Bottas en Verstappen gingen zochten laatsten het asfalt op. De eerste die van dit trio de baan op kwam was Max Verstappen. Met nog twintig minuten op de klok gaf de Nederlander het voorbeeld. En kort daarna verscheen ook Hamilton op de baan.

En de Brit stelde meteen orde op zaken. Gasly werd terugverwezen naar de tweede plek. Maar dat was Verstappen nog niet gelukt. Zelfs met een tweede poging kwam Verstappen op zes duizendste na niet aan de tijd van zijn voormalig teamgenoot uit Frankrijk.

Eindelijk verscheen Valterri Bottas ook ten tonele. De Fin kwam, met nog ruim een uur op de klok, als laatste de baan op. De eerste poging van de Fin was meteen voldoende om de tweede plek te pakken, maar hij kwam wel ruim acht-tiende te kort op de tijd van zijn teamgenoot. Ook de derde poging van Verstappen bleek voldoende om Gasly naar de vierde plek te verwijzen, maar ook de Nederlander kwam nog ruim acht-tiende te kort op de leider in het kampioenschap.

Met nog iets meer dan 50 minuten op de klok begonnen de teams aan een twee stint met short runs, die langzaam overging in het rijden van long runs. Meteen schoten de rondetijden naar beneden. Enkelen zagen hun snelle tijden verdwijnen, omdat ze de track limits overschreden. Hamilton was ontketend, zo leek het wel. Hij was meer dan twee-tiende sneller dan zijn teamgenoot en meer dan een seconde sneller dan Max Verstappen, die de derde plek in handen had.

Maar die derde plek had de Nederlander niet voor lang in handen, want Pierre Gasly ging onder de tijd van Verstappen door en pakte de derde plaats met een 1:21.121 en was zo zijn oude teamgenoot met een-tiende de baas. De Ferrari's presteerde iets beter dan in de eerste training het geval was. Alexander Albon zag zijn snelste ronde afgenomen worden, omdat hij de tracklimits had overschreden. En dat overkwam meerdere coureurs, waaronder Sebastian Vettel. Uiteindelijk ging McLaren-coureur Lando Norris, terwijl de rest met de long runs bezig was, er met de derde tijd vandoor.

De temperatuur was in deze sessie iets opgelopen naar 28 graden Celsius. Het asfalt in Monza bereikte een maximum temperatuur van 44 graden.

De derde en laatste vrije training begint zaterdagmiddag om 12:00 uur Nederlandse tijd. Later die middag volgt de kwalificatie om 15:00 uur. En het lijkt erop dat er opnieuw een Mercedes met de poleposition vandoor gaat.

Vacature - MotorsportZ is op zoek naar F1-schrijftijgers (m/v) die autosport in hun aderen hebben vloeien en alles willen weten. Wat we onder andere nodig hebben zijn mensen van tenminste 16 jaar oud die in goed Nederlands een mooi en boeiend stukje kunnen schrijven. Geïnteresseerd of ken jij zo iemand? Check hier de vacature.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.