VT1 9 okt - 11:00
VT2 9 okt - 15:00
VT310 okt - 12:00
QUALI10 okt - 15:00
RACE11 okt - 15:10

Mercedes is tegen kwalificatie-races met omgekeerde startgrid

Mercedes is tegen kwalificatie-races met omgekeerde startgrid
© Mercedes F1

Formule 1-sportdirecteur Ross Brawn heeft de plannen voor kwalificatie-races nog niet opgegeven. Mercedes-teambaas Toto Wolff kan zich niet vinden in de voorgenomen plannen van Brawn. "We moeten er geen realityshow van maken", aldus Wolff, die helemaal niet gecharmeerd is van de plannen van F1-baas Ross Brawn.

Door de bijzonder turbulente race op Monza, die het met Pierre Gasly, Carlos Sainz en Lance Stroll het jongste podium uit de geschiedenis tot gevolg had, heeft de Formule 1 de plannen om op zaterdag kwalificatie-races te rijden weer nieuw leven in geblazen. De zogenaamde kwalificatie-races, die de huidige kwalificatie moet vervangen, produceren de startgrid voor de hoofdrace op zondag. De startopstelling voor de kwalificatie-race zou gevormd worden door de WK-stand, maar dan in omgekeerde volgorde.

Met een dergelijk nieuw format moet de sport spannender worden en voor nog meer mensen aantrekkelijk worden. "We denken dat Monza heeft laten zien hoeveel opwinding een gemengd veld kan creëren. Als we in 2021 dezelfde auto's hebben, zouden de fans vaker van dergelijke Grand Prix moeten genieten. Als we sprintraces in omgekeerde volgorde doen, zouden de teams genoodzaakt zijn de wagens anders in te stellen. Vandaag trimt Mercedes de voertuigen zodat ze de snelste tijd neerzetten en vervolgens de race van voren besturen. Als ze wisten dat ze moesten inhalen, zouden ze van aanpak veranderen", aldus Ross Brawn.

Het idee staat haaks op waar Mercedes voor staat. Toto Wolff vindt dat het format ongewijzigd moet blijven. "We moeten niet met het format knoeien. En het gaat er niet om dat ik het raceteam van Mercedes leid", zei Wolff gisteren (zaterdag). "Het gaat erom dat je succes moet behalen. Idealiter wint de beste coureur in de beste auto. Daar moet je niet aan knoeien. Als het alleen om pure willekeur gaat, dan kunnen we van de koningsklasse een realityshow maken. Maar ik denk dat de Formule 1 in de basis nog steeds een sport is, dat is een onderdeel van het DNA van F1. We moeten niet kunstmatig buitengewone races zoals Monza creëren, met een omgekeerde startopstelling. Dit zou een verkeerde koers voor de Formule 1 zijn."

Voorlopig zijn het nog hersenspinsel van Ross Brawn, maar als hij er genoeg steun voor kan vinden, is het niet ondenkbaar dat er bij bepaalde Grands Prix in 2021 een kwalificatie-race met omgekeerde grid wordt ingevoerd. Al is het maar om het een keer uit te proberen. De plannen lagen voor dit jaar ook al klaar, vanwege de mondiale uitbraak van Covid-19, maar werden onder andere door Mercedes AMG F1 van tafel geveegd. Wordt vervolgd.

Vacature - MotorsportZ is op zoek naar F1-schrijftijgers (m/v) die autosport in hun aderen hebben vloeien en alles willen weten. Wat we onder andere nodig hebben zijn mensen van tenminste 16 jaar oud die in goed Nederlands een mooi en boeiend stukje kunnen schrijven. Geïnteresseerd of ken jij zo iemand? Check hier de vacature.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Vind jij dat F2-coureur Mick Schumacher klaar is voor de Formule 1?
Volgende F1 Grand Prix
Eifel (Duitsland)
vrijdag 09 oktober 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 10 oktober 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 11 oktober 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Eifel (Duitsland)
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.