Max Verstappen rapste in VT1 USGP, P2 Vettel, P3 Albon

Max Verstappen rapste in VT1 USGP, P2 Vettel, P3 Albon
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Max Verstappen heeft als snelste het GP-weekend in de Verenigde Staten geopend. Verstappen reed een ronde van 1:34.057 en bleef zo Sebastian Vettel, die tweede werd, met 1.169 sec voor. Alex Albon sloot VT1 op Austin als derde af.

De Mercedes-rijders hielden zich een beetje op de achtergrond, wat betreft de rondetijden. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas sloten de eerste training als achtste en zeventiende af. Het duo hield zich voornamelijk bezig met het rijden van lange runs.

De temperatuur was laag - slechts 12 à 13 graden Celsius - tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. En de baan, waarvan de temperatuur niet boven de 22 graden kwam, in Austin was hobbelig. Kevin Magnussen meldde over de boardradio zelfs dat er sprake was van een 'sprong' (in plaats van een hobbel) in bocht 9. Ook Lewis Hamilton was niet te spreken over de hobbelige baan in Austin. De Brit noemde de situatie zelfs gevaarlijk. "Het hobbeligste circuit wat ik ken", aldus Hamilton over de boardradio.

Het probleem zit 'm mogelijk in de onderlaag van het circuit in Austin. De onderlaag van het asfalt van CoTA (Circuit of The Americas) is namelijk van klei. En doordat er een kleilaag onder de baan ligt zijn de weersomstandigheden van invloed op het asfalt. Een en ander is niet even snel te verhelpen en hierover zal vandaag en zaterdag voldoende gezegd worden. Feit blijft dat het circuit op meerdere plekken aan het verzakken is.

Er werd tijdens deze eerste sessie in het Amerikaanse GP-weekend, naast de reguliere banden van Pirelli, gebruik gemaakt van experimentele banden van de Italiaanse bandenfabrikant. De banden moeten een leidraad vormen voor Pirelli bij de ontwikkeling van de banden voor 2020. Ook al was niemand verplicht om op deze banden te rijden, toch maakten de meeste coureurs gebruik van de gelegenheid.

Tracklimits CoTA

De snelle rondetijden van enkele coureurs, waaronder Max Verstappen en Alexander Albon, werden door de wedstrijdleiding verwijderd, omdat ze met vier wielen over de rood-witte curbs gingen. In de meeste gevallen ging het om tracklimits bij het uitkomen van bocht 1.

De tweede vrije training voor de Amerikaanse GP begint om 21:00 uur Nederlandse tijd.

Uitslag VT1 GP Verenigde Saten

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.