Max Verstappen: "Het ging oké, maar kon beter"

Voor het eerst sinds de Grand Prix van Oostenrijk was Daniel Ricciardo sneller in de kwalificatie dan zijn teamgenoot Max Verstappen. De Nederlander kwalificeerde zich als vijfde maar omdat Mercedes-coureur Valtteri Bottas een gridstraf krijgt van vijf plekken schuift het Red Bull-duo op naar de tweede startrij met Ricciardo op P3 en Verstappen op P4.

Max Verstappen: "Het ging oké, maar kon beter"
Foto: Max Verstappen #33 (Red Bull) - Bron: Red Bull Racing

"Het ging oké", vertelt Verstappen na de kwalificatie. "Het kon beter, maar we kozen ervoor om met twee verschillende strategieën te rijden. Ik reed met meer downforce dan Daniel. Daardoor zijn we wat langzamer op de rechte stukken en iets sneller door de bochten. Of het de juiste strategie was weet ik niet. Vandaag misschien niet, maar wellicht morgen wel. Het wordt dan namelijk een stuk warmer, maar het blijft lastig te zeggen. Als je in de kwalificatie een seconde tekort komt, kan je in de race niet opeens voor de overwinning gaan. We gaan het zien."

De eerste run in Q3 was voor Verstappen niet geheel foutloos, hij kende een momentje en moest enkele tienden prijsgeven op zijn teamgenoot. Verstappen legt uit: "Ik had meer voorvleugel en daardoor was de auto heel gevoelig. Zodra ik iets harder ging, brak de achterkant uit. Ik ben hierna weer teruggegaan, maar dan zit je niet lekker in je ritme. Normaal ga je harder en harder, maar nu was het wat langzamer. De laatste ronde ging gelukkig beter. Het neemt niet weg dat we te langzaam zijn, maar dat is nu eenmaal zo. Het is het beste wat we er op dit moment van kunnen maken."

Max geeft ook tekst en uitleg over het verschil in snelheid ten opzichte van Maleisië: "Dit jaar zijn meer bochten vol gas, waardoor het min of meer een recht stuk is. Dat is wat pijnlijker voor ons. Het is ook niet zo warm als in Maleisië, dus we hebben dit keer niet dat voordeel ten opzichte van de rest."

De race voor de Japanse Grand Prix begint zondagochtend om 07:00 uur Nederlandse tijd.Formule 1 podcast

GP van Japan - Het weekend van Verstappen in Hondaland: was het een drama, een ramp, een afgang of een verschrikking? Plus, Verstappen en Red Bull: is er nog wel een toekomst samen? Detail: Max Verstappen na zomerstop 31 punten, Alexander Albon 48 punten.
Klik en beluister

Volgende F1 Grand Prix
Mexico
vrijdag 25 oktober 2019
17:00 - 18:30Eerste vrije training
21:00 - 22:30Tweede vrije training
zaterdag 26 oktober 2019
17:00 - 18:00Derde vrije training
20:00 - 21:00Kwalificatie
zondag 27 oktober 2019
20:10 - 22:10Race