VT1uitslag
VT2 3 jul - 15:00
VT3 4 jul - 12:00
QUALI 4 jul - 15:00
RACE 5 jul - 15:10

'Max Verstappen gaat als eerste een VISM-shirt gebruiken'

'Max Verstappen gaat als eerste een VISM-shirt gebruiken'
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Max Verstappen gaat als eerste gebruik maken van een VISM-shirt. Het betreft een shirt waarmee medische gegevens worden gemeten. Een dergelijk kledingstuk bestaat al in de biometrische handschoen, maar met het VISM-shirt worden de medische gegevens nauwkeuriger gemeten.

In 2018 werd de biometrische handschoen geïntroduceerd en tot en met 2019 was het dragen ervan nog optioneel, maar vanaf 2020 zijn Formule 1-coureurs verplicht om biometrische handschoenen te dragen tijdens alle sessies. Deze speciale handschoenen verzamelen en analyseren medische gegevens van de coureurs. Zo worden de hartslag, zuurstofniveau's, energie- en stresslevels tijdens races verzameld. Al deze data wordt verkregen door één sensor in de biometrische handschoen.

Met de introductie van het VISM-shirt (Vital Signs Monitor), wat is ontwikkeld door Marelli Motorsport en OMP Racing, worden de metingen nog nauwkeuriger verricht. Het brandwerende shirt is intussen goedgekeurd door de FIA, zo meldt Corriere della Sera. Dezelfde krant weet ook dat Max Verstappen de eerste Formule 1-coureur is die het biometrische shirt gaat uitproberen. Wanneer Verstappen het shirt gaat gebruiken is niet bekend, de Nederlandse Red Bull-coureur heeft hierover nog geen mededelingen gedaan.

Het gebruik van de medische gegevens stelt teams in staat beslissingen te nemen die gebaseerd zijn op verzamelde medische data. Daarnaast kunnen ze bij een raceongeluk de doktoren van belangrijke informatie voorzien. Daarvoor zijn coureurs ook al jaren verplicht om zogenoemde in-ear-versnellingsmeters te dragen die de G-krachten meten waaraan het lichaam tijdens een ongeval blootgesteld wordt.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.