Max Verstappen als snelste in VT3 naar kwalificatie in Sakhir

Max Verstappen gaat als snelste man op de verkorte baan in Bahrein richting de kwalificatie. De Red Bull-coureur bleef Valtteri Bottas ruim twee-tienden voor. De derde naam op de tijdenlijst was die van Pierre Gasly, die slechts iets minder dan vier-tienden op de tijd van Verstappen moest toegeven. Alex Albon en George Russell eindigden op P6 en P7.

Max Verstappen als snelste in VT3 naar kwalificatie in Sakhir
© Getty Images/Red Bull Contentpool

De eerste die de baan op kwam was rookie en Haas-coureur Pietro Fittipaldi. De Amerikaanse invaller van Romain Grosjean had de baan 11 ronden voor zichzelf en kon zich op zijn gemak de Haas VF20 verder leren kennen. De kleinzoon van tweevoudig wereldkampioen Emmerson Fittipaldi is van plan om een goed resultaat neer te zetten en wil het advies van zijn grootvader ter harte nemen: "Gas op die lollie!", had Fittipaldi senior gezegd.

Nadat Fittipaldi de pits weer in kwam bleef het nog lang stil op de baan. Met nog iets minder dan 45 minuten op de klok kwam de eerst volgende de baan op en het was Lando Norris. Na de Britse McLaren-coureur volgenden er meer coureurs. Iedereen wilde zo lang mogelijk wachten, omdat de kwalificatie onder minder warme omstandigheden verreden zou worden. Hoe langer er gewacht werd, hoe dichter de omstandigheden in de buurt van de kwalificatie zouden komen.

Het artikel gaat verder onder de advertentie

Terwijl de Mercedessen, Red Bulls, AlphaTauri's en Racing Points nog in de pits stonden reed de andere helft van het veld hun ronden. Pas toen er nog 40 minuten op de klok stonden beet Alex Albon het spits af voor Red Bull en ook Lance Stroll kwam de baan op. Ook George Russell volgde hun voorbeeld. Alleen de AlphaTauri's, Valtteri Bottas en Max Verstappen lieten het langst op zich wachten. Charles Leclerc had op dat moment de snelste rondetijd in handen. Ricciardo volgde op P2 en Albon reed meteen de derde tijd. Leclerc stond op de softs, terwijl Ricciardo en Albon op de harde banden stonden.

Intussen waren alle coureurs op de baan gekomen. Hoe druk zou het worden. Max Verstappen reed ook op de harde banden en reed bij zijn eerste poging de tweede tijd, achter Bottas, die op softs stond. Het verschil was minder dan twee-tienden. Gasly volgde op P3. Russell deed het wat rustiger aan en stond met nog 35 minuten op de klok op P16. Verstappen verknalde een setje harde banden door te spinnen, geen schande of schade. Hij kon gewoon doorrijden. George Russell nam opnieuw bezit van P1 op de softs, maar het was van korte duur. Bottas nam de positie weer van zijn tijdelijke teamgenoot over.

Ook Kvyat ging snel in de rondte, want de Russische AlphaTauri-coureur liet ook op de harde banden een tijd noteren die goed was voor de voorlopige derde plek. Verstappen was teruggevallen naar P4. Met nog 30 minuten op de klok zag de top zes er als volgt uit: 1. Bottas, 2. Russell, 3. Kvyat, 4. Verstappen, 5. Gasly en 6. Leclerc. Albon stond op P8, vlak achter Ricciardo die de zevende plek in handen had.

Valtteri Bottas deed er nog een schepje bovenop en zette de snelste tijd scherper, een 0:54.523. En dat was voorlopig bijna een halve seconde sneller dan zijn teamgenoot. Beiden reden hun snelste rondetijd op de softs. De drie mannen achter hen reden op de harde banden. Verstappen had intussen zijn tijd verbeterd en stond weer op P3, maar nog altijd ruim een halve seconde achter de tijd van Bottas.

Met nog 22 minuten op de klok was Sebastian Vettel de enige die op het verkorte circuit in Bahrein reed. Hij zou snel vergezeld worden door Max Verstappen, maar de Ferrari-coureur had de baan tijdens zijn snelle run zo goed als helemaal voor zichzelf. En dat loonde! Een tweede plaats voor de Duitser. Verstappen dook na een ronde alweer de pits in. Vettel ging nog even door, en na twee cooldown ronden gooide de viervoudig wereldkampioen nog wat kolen op het vuur. Hij verbeterde zijn snelste ronde niet meer.

Bottas deed zijn bijnaam, Mister Saturday, weer eer aan. De Fin ging nog sneller rond op de buitenbaan van Bahrain International Circuit. Veel was het niet en hopelijk voor hem kan hij dat kunstje in de kwalificatie herhalen, maar hij zette de tijd nog wat scherper en gaf Russell met bijna vier-tiende het nakijken. Leclerc had zich inmiddels ook in de top vier gemeld en wist de derde tijd te rijden, op vier-duizendsten van zijn teamgenoot, die op P4 stond.

En toen als een duveltje uit een doosje was daar de Alfa Romeo van Antonio Giovinazzi die zich op de derde plek had genesteld. De Italiaan pakte de voorlopig derde plek van Leclerc af. En toen ging het snel. De tijden gingen snel naar beneden. Norris reed naar de tweede plek en intussen was ook Max Verstappen op nieuwe soft banden van Pirelli de baan op gekomen. Het werd druk op de baan, was dit dan de generale repetitie voor de kwalificatie? Ook Albon sprong naar boven op de tijdenlijst, een P3 voor de Red Bull-coureur. Verstappen rijdt de snelste tijd en zet Bottas op bijna drie-tienden.

Ook Gasly ging snel in de rondte en rijd de derde tijd op ruim drie-tiende van de snelste tijd. Albon stond in tussen op de vijfde plek, vlak achter Norris. Russell was even weggezakt naar P6. Het feest was begonnen. Ook Ocon meldde zich met zijn Renault in de top van de tijdenlijst. Het werd continu stuivertje wisselen. Ondanks dat Albon de voorlopige P6 in handen had, moet er wel bij gezegd worden dat hij als enige uit op de medium banden reed.

Check hier de volledige uitslag van de derde vrije training voor de GP van Sakhir 2020.

Het was zoals verwacht lekker weer. De temperatuur was 25 graden en het asfalt kwam tot een maximum van 29 graden Celsius. Dat zal in de kwalificatie allemaal wat lager uitvallen, want dan wordt er volledig onder kunstverlichting gereden.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Alexander AlbonF1 GP SakhirF1 GP Sakhir 2020F1 nieuws 2020Formule 1 2020George RussellLance StrollMax VerstappenMercedes F1Racing PointRed Bull F1Sergio PérezValtteri Bottas
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:00 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:30
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
16:10 - 18:10
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.