Lewis Hamilton wint Russische Grand Prix, Verstappen vierde

Een Safety Car op het verkeerde moment, een falende Ferrari-motor bij Vettel en een net-nietverhaal voor Leclerc. Vandaag won Hamilton voor het eerst sinds de Hongaarse Grand Prix. Verstappen werkte zich op van P9 naar de vierde plaats met achter hem Alexander Albon die zich knap door het veld heen wist te werken.

Lewis Hamilton wint Russische Grand Prix, Verstappen vierde
© LAT Images/Mercedes F1

De Ferrari's kende een zeer goede start waarbij Vettel zowel Lewis Hamilton als Charles Leclerc voorbij ging. De Duitser ging net als in Singapore weer aan de leiding, maar zijn teamgenoot bleef er dicht achter. De McLarens waren het beste weg van het hele veld. Carlos Sainz ging zelfs Valtteri Bottas voorbij en Norris reed er nipt achter.

Romain Grosjean viel meteen uit in de eerste ronde nadat hij in de bandenstapels was beland. De Fransman en Daniel Ricciardo duwde Antonio Giovinazzi in een sandwich waardoor de Alfa Romeo-coureur allebei de coureurs raakte. Ricciardo liep een lekke band op en moest daardoor al meteen naar binnen. Het duurde niet voordat hij alsnog uitviel. De Safety Car kwam vanwege het incident kortstondig de baan op waardoor Vettel en Leclerc hun voorsprong op Mercedes weer zagen verdwijnen.

Verstappen passeerde na 8 ronden in de lange doordraaier Sergio Perez voor de zevende positie. De jacht ging meteen verder op zijn goede vriend Lando Norris die ruim drie seconden achter teamgenoot Carlos Sainz reed. Het gevecht met Norris duurde maar kort en Verstappen verschalkte de jonge Brit met een mooie uitrem-actie in bocht 1. Charles Leclerc was vooraf beloofd dat hij hoe dan ook door het team zou worden gesteund om te winnen ten koste van Sebastian Vettel.

Vettel kreeg al snel de opdracht Leclerc voorbij te laten, maar daar was de Duitser het toch niet bepaald mee eens. Leclerc raakte hierdoor een beetje gestrest, maar het team beloofde hem alsnog dat het later in de race wel goed zou komen. Leclerc ging in de 23ste ronde naar binnen voor zijn eerste en enige stop. Hamilton en Bottas gingen hierdoor naar P2 en P3. Verstappen reed ondertussen op de vijfde stek nadat hij in de 17de ronde Carlos Sainz had gepasseerd.

Vettel ging een paar ronden later naar binnen waardoor Hamilton de leiding in de race overnam. De pitstop was zo gepland dat Leclerc weer voor Vettel terecht zou komen. Kort na de stop van Vettel viel hij uit met technische problemen. Het volgende drama ontstond meteen daarna aangezien George Russell zich verremde en tegen de baanafzetting terechtkwam. Voor de tweede keer kwam de Safety Car de baan op waardoor het hele veld opnieuw bij elkaar kwam. De kopgroep bestaande uit Hamilton, Bottas, Leclerc en Verstappen reden allemaal op verse banden of banden waar nauwelijks mee was gereden. Leclerc viel door zijn tweede stop terug tot achter Bottas op P3.

Na de Safety Car-fase deed Leclerc er alles aan om Bottas voorbij te komen. De Fin verdedigde goed tegenover de Monegask. Verstappen bleef op gepaste afstand vierde met een achterstand van 4 seconden op de Ferrari. Alexander Albon had zich met brave inhaalacties weten op te werken naar de vijfde plaats.

Hamilton won voor de 82ste keer een Grand Prix met Bottas op de tweede plaats. Leclerc kwam niet meer terug naar voren en moest genoegen nemen met de derde plaats voor Verstappen en Albon.Formule 1 podcast

GP van Japan - Het weekend van Verstappen in Hondaland: was het een drama, een ramp, een afgang of een verschrikking? Plus, Verstappen en Red Bull: is er nog wel een toekomst samen? Detail: Max Verstappen na zomerstop 31 punten, Alexander Albon 48 punten.
Klik en beluister

Volgende F1 Grand Prix
Mexico
vrijdag 25 oktober 2019
17:00 - 18:30Eerste vrije training
21:00 - 22:30Tweede vrije training
zaterdag 26 oktober 2019
17:00 - 18:00Derde vrije training
20:00 - 21:00Kwalificatie
zondag 27 oktober 2019
20:10 - 22:10Race