VT31 okt - 10:00
QUALI31 okt - 14:00
RACE 1 nov - 13:10

Lewis Hamilton denkt dat hij bewust werd bestraft

Lewis Hamilton denkt dat hij bewust werd bestraft
© Mercedes F1

Lewis Hamilton werd bestraft voor het doen van twee proefstarts op de verkeerde plek. De reden dat hij bestraft werd was dat de proefstarts plaatsvonden op een plek waar dat niet was toegestaan. Na de race in Sochi liet de Brit weten dat hij het gevoel had dat het allemaal gebeurde om hem te vertragen.

Lewis Hamilton miste in Rusland de eerste kans om op gelijke hoogte te komen met Michael Schumacher, die nog altijd het recordaantal van 91 F1-zeges op zijn naam heeft staan.

Nog voor dat de race begon was Lewis Hamilton al 'under investigation'. De reden was dat hij proefstarts had gedaan op plekken die daarvoor niet waren aangewezen. Tijdens de race werd de Britse Mercedes-coureur bestraft met een tijdstraf van in totaal 10 seconden: tweemaal 5 seconden, omdat het twee proefstarts betrof. "Belachelijk", riep Hamilton tijdens de race over de boardradio.

Niet alleen de tien seconden tijdstraf kwamen Hamilton duur te staan, hij verloor immers de kans op de 91ste zege, maar ook met de twee extra strafpunten op zijn racelicentie ging zijn totaal naar een kritiek punt van 10 punten. Bij twaalf strafpunten kan een coureur voor een race geschorst worden. Leuk voor Stoffel Vandoorne, maar niet voor Lewis Hamilton, want hij hoopt eind 2020 zijn zevende wereldtitel bij te schrijven.

Check ook: Intussen zijn de uitgedeelde strafpunten weer ingetrokken na het protest van Mercedes AMG F1.

Hamilton was het er al snel niet mee eens dat hij zo zwaar gestraft werd voor zoiets onbenulligs. "Ik weet zeker dat niemand ooit twee straffen van vijf seconden heeft gekregen voor zoiets belachelijks", zei Hamilton tegenover Sky Sports. "Ik heb niemand in gevaar gebracht. Ik heb het in de loop der jaren een miljoen keer gedaan en niemand was ooit geïnteresseerd"

Volgens Lewis Hamilton hebben de FIA en de verantwoordelijke stewards te nauwkeurig naar de regels gekeken. "Alleen maar om me te vertragen", aldus de zesvoudig wereldkampioen. Of de stewards van de FIA nou werkelijk hebben getracht Hamilton een loer te draaien, daaraan kan gerust getwijfeld worden. Maar het is wel opmerkelijk dat de glasheldere overtreding kan worden 'afgekocht'.

Mercedes AMG F1 heeft een boete gekregen van 25.000 euro. Daarnaast zijn de twee strafpunten, die Hamilton boven op zijn tijdstraf van 10 seconden kreeg, weer ingetrokken.

Document 3 (gedateerd op donderdag 11:53 uur 24 september 2020 en verstuurd naar alle teams en media) van de FIA, behorend bij het GP-weekend in Rusland is glashelder. Lees hieronder wat er letterlijk staat.

"19.1 Proefstarts mogen alleen aan de rechterkant worden uitgevoerd na de uitgang en na de 'verlichting'. Chauffeurs moeten links voldoende ruimte laten zodat een andere coureur kan passeren."

"19.2 Om redenen van veiligheid en gelijke kansen mogen voertuigen op geen enkel moment op de inhaalstrook stoppen wanneer de pituitgang open is zonder een geldige reden om dit te doen (een proefstart wordt niet als een geldige reden beschouwd)."

Vacature - MotorsportZ is op zoek naar F1-schrijftijgers (m/v) die autosport in hun aderen hebben vloeien en alles willen weten. Wat we onder andere nodig hebben zijn mensen van tenminste 16 jaar oud die in goed Nederlands een mooi en boeiend stukje kunnen schrijven. Geïnteresseerd of ken jij zo iemand? Check hier de vacature.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Lewis Hamilton heeft voor 2021 nog geen nieuw contract. Wat gaat hij doen?
Volgende F1 Grand Prix
Portugal
vrijdag 23 oktober 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 24 oktober 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 25 oktober 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Portugal
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.