VT31 okt - 10:00
QUALI31 okt - 14:00
RACE 1 nov - 13:10

Lewis Hamilton als snelste in VT3 richting de Russische kwalificatie

Lewis Hamilton als snelste in VT3 richting de Russische kwalificatie
© Mercedes F1

Lewis Hamilton heeft de laatste vrije training, die vooraf gaat van de kwalificatie later vanmiddag, als snelste afgesloten. De Mercedes-coureur bleef zijn teamgenoot Valtteri Bottas ruim zeven-tiende voor. Max Verstappen had leek het beter voor elkaar te hebben in deze sessie, maar moest het in deze training toch doen met de zesde plek.

Het duurde even voordat de eerste coureur het asfalt koos. De eerste die op zaterdag richting de baan ging was McLaren-coureur Lando Norris. De jonge Brit, die op mediums de baan op ging, werd gevolgd door zijn teamgenoot Carlos Sainz en ook de Spanjaard ging met medium banden de baan op. Sainz kwam direct weer de pitstraat in, waarna Norris het rijk voor zich alleen had.

Pas na 10 minuten in deze derde en laatste training kwam er een tweede coureur de baan op en zijn naam was Romain Grosjean. En al snel volgden er meer F1-coureurs, om aan VT3 te beginnen. En meteen waren het Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo en Lewis Hamilton die de eerste drie plekken op de tijdenlijst voor hun rekening namen. Max Verstappen en Alexander Albon, en nog een handje vol coureurs, stonden toen nog in de pitbox. Er stonden toen nog iets meer dan 41 minuten op de klok.

Bottas stond bovenaan de lijsten, maar de Fin klaagde via de boardradio over gebrek aan grip. Ondertussen verbleven de Red Bull-coureurs traditiegetrouw als enigen nog in de pitbox, te wachten op wat komen gaat. Albon was de eerste die met nog 38 minuten op de klok naar buiten ging. Op hetzelfde moment knalde Pierre Gasly naar de snelste tijd met een 1:34.930, maar al snel werd de Fransman terug verwezen naar de tweede plek door Bottas, die ruim zes-tiende sneller in de rondte ging.

Het was Lewis Hamilton in zijn eerste runs niet gelukt om er een optimale ronde uit te persen. De Brit stond iets minder dan halverwege de sessie op een opvallende elfde positie. De top tien zag er op dat moment als volgt uit: Bottas, Gasly, Ocon, Kyvat, Leclerc, Ricciardo, Stroll, Räikkönen en Vettel. Hamilton verbetert zichzelf en komt op twee-tiende van zijn teamgenoot op P2. En nog altijd geen Max Verstappen op de baan.

Het moment dat Max Verstappen uiteindelijk - met nog 32 minuten op de klok - de baan oprijdt, is er meteen een gele vlag. Deze werd veroorzaakt door AlphaTauri-coureur Pierre Gasly, maar de gele vlag-situatie was van korte duur. De Franse enkelvoudig grand prix-winnaar kan zelfstandig zijn weg vervolgen. Verstappen was intussen aan zijn eerste serieuze run begonnen, en boem... een tweede tijd, op slechts 0,017 seconde van Valtteri Bottas. Vooral de derde sector viel ten prooi aan de Nederlander.

De rondetijden waren op vrijdag een stuk sneller, dus er stond nog meer te gebeuren. Maar vooral het feit dat Verstappen ruimschoots voor de Renault van Daniel Ricciardo stond geeft de Max Verstappen-fans hoop, voor de kwalificatie van vandaag. Verstappen verbeterde zich in de volgende run wel in de eerste twee sectoren, maar kreeg de derde sector niet meer zo perfect als tijdens zijn eerste run.

Maar er stonden nog ruim 24 minuten op de klok en hij was een van weinigen die op de baan reed, dus ruimte genoeg voor nog een poging. Maar desondanks koos de Nederlander er toch voor om net als de rest naar binnen te gaan en de auto te laten aftanken op een enkele run. Het was tijd voor de kwaliticatie-simulaties.

En het was Valtteri Bottas die als eerste in kwalifcatie-trim de baan op kwam. De Fin had bij het begin van zijn snelle ronde het rijk voor zich alleen en verbeterde zich fors. Bottas ging als een kogel zo snel rond op Sochi Autodrom en liet een tijd noteren van 1:34.055, en dat was nog altijd minder snel dan vrijdag tijdens de tweede training, waar hijzelf een 1:33.519 liet noteren.

Toen was het de beurt aan Lewis Hamilton, wat kon hij klaarspelen. Hamilton verbeterde zich in sector 1, maar was nog niet snel genoeg om het zijn teamgenoot lastig te maken. In de tweede sector liet de zesvoudig wereldkampioen een paarse tijd noteren en ging in sector drie nog sneller. Boem, de snelste rijd. Hamilton reed een ronde van 1:33.279 en was zo zeven-tiende sneller dan zijn teamgenoot uit Finland. Maar Bottas kwam direct weer de baan op, in een poging de rondetijd van zijn teamgenoot te verbeteren.

Er stonden nog 11 minuten op de klok en Max Verstappen stond nog steeds binnen, terwijl Bottas aan zijn snelle run begon. Een paarse tijd in de eerste sector, Bottas leek ontketend te zijn, maar helaas de tweede sector ging het weer minder, geen verbetering. En toen was het de beurt aan Verstappen. Terwijl Carlos Sainz de derde plek in had genomen, kwam Verstappen de baan op voor een laatste kwalificatie-run.

Verstappen liet meteen een paarse tijd noteren in de eerste sector. Wat voor tijd ging dit worden? Sector twee geen verbetering, sterker nog een waardeloze tijd. Rondje helemaal weg en geen verbetering. Op hetzelfde moment staken Pérez en Ocon de Nederlander ook voorbij. Verstappen bleef hangen op de zesde plek. Er ronden nog iets meer dan vijf minuten op de klok en Verstappen ging er nog een keer voor zitten. Maar helaas, Lewis Hamilton reed enkele honderden meters voor de Nederlander, waardoor - door de vuile lucht - een snelle ronde er niet meer in zat.

Tijdens de derde vrije training werd het 26 graden Celsius en het asfalt van Sochi Autodrom bereikte, onder een half bewolkte lucht, een temperatuur die tussen de 36 en 40 graden schommelde.

Vacature - MotorsportZ is op zoek naar F1-schrijftijgers (m/v) die autosport in hun aderen hebben vloeien en alles willen weten. Wat we onder andere nodig hebben zijn mensen van tenminste 16 jaar oud die in goed Nederlands een mooi en boeiend stukje kunnen schrijven. Geïnteresseerd of ken jij zo iemand? Check hier de vacature.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Lewis Hamilton heeft voor 2021 nog geen nieuw contract. Wat gaat hij doen?
Volgende F1 Grand Prix
Portugal
vrijdag 23 oktober 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 24 oktober 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 25 oktober 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Portugal
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.