Lewis Hamilton als snelste in VT3 richting de Russische kwalificatie

Lewis Hamilton heeft de laatste vrije training, die vooraf gaat van de kwalificatie later vanmiddag, als snelste afgesloten. De Mercedes-coureur bleef zijn teamgenoot Valtteri Bottas ruim zeven-tiende voor. Max Verstappen had leek het beter voor elkaar te hebben in deze sessie, maar moest het in deze training toch doen met de zesde plek.

Lewis Hamilton als snelste in VT3 richting de Russische kwalificatie
© Mercedes F1

Het duurde even voordat de eerste coureur het asfalt koos. De eerste die op zaterdag richting de baan ging was McLaren-coureur Lando Norris. De jonge Brit, die op mediums de baan op ging, werd gevolgd door zijn teamgenoot Carlos Sainz en ook de Spanjaard ging met medium banden de baan op. Sainz kwam direct weer de pitstraat in, waarna Norris het rijk voor zich alleen had.

Pas na 10 minuten in deze derde en laatste training kwam er een tweede coureur de baan op en zijn naam was Romain Grosjean. En al snel volgden er meer F1-coureurs, om aan VT3 te beginnen. En meteen waren het Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo en Lewis Hamilton die de eerste drie plekken op de tijdenlijst voor hun rekening namen. Max Verstappen en Alexander Albon, en nog een handje vol coureurs, stonden toen nog in de pitbox. Er stonden toen nog iets meer dan 41 minuten op de klok.

Lees hieronder verder

Bottas stond bovenaan de lijsten, maar de Fin klaagde via de boardradio over gebrek aan grip. Ondertussen verbleven de Red Bull-coureurs traditiegetrouw als enigen nog in de pitbox, te wachten op wat komen gaat. Albon was de eerste die met nog 38 minuten op de klok naar buiten ging. Op hetzelfde moment knalde Pierre Gasly naar de snelste tijd met een 1:34.930, maar al snel werd de Fransman terug verwezen naar de tweede plek door Bottas, die ruim zes-tiende sneller in de rondte ging.

Het was Lewis Hamilton in zijn eerste runs niet gelukt om er een optimale ronde uit te persen. De Brit stond iets minder dan halverwege de sessie op een opvallende elfde positie. De top tien zag er op dat moment als volgt uit: Bottas, Gasly, Ocon, Kyvat, Leclerc, Ricciardo, Stroll, Räikkönen en Vettel. Hamilton verbetert zichzelf en komt op twee-tiende van zijn teamgenoot op P2. En nog altijd geen Max Verstappen op de baan.

Het moment dat Max Verstappen uiteindelijk - met nog 32 minuten op de klok - de baan oprijdt, is er meteen een gele vlag. Deze werd veroorzaakt door AlphaTauri-coureur Pierre Gasly, maar de gele vlag-situatie was van korte duur. De Franse enkelvoudig grand prix-winnaar kan zelfstandig zijn weg vervolgen. Verstappen was intussen aan zijn eerste serieuze run begonnen, en boem... een tweede tijd, op slechts 0,017 seconde van Valtteri Bottas. Vooral de derde sector viel ten prooi aan de Nederlander.

De rondetijden waren op vrijdag een stuk sneller, dus er stond nog meer te gebeuren. Maar vooral het feit dat Verstappen ruimschoots voor de Renault van Daniel Ricciardo stond geeft de Max Verstappen-fans hoop, voor de kwalificatie van vandaag. Verstappen verbeterde zich in de volgende run wel in de eerste twee sectoren, maar kreeg de derde sector niet meer zo perfect als tijdens zijn eerste run.

Maar er stonden nog ruim 24 minuten op de klok en hij was een van weinigen die op de baan reed, dus ruimte genoeg voor nog een poging. Maar desondanks koos de Nederlander er toch voor om net als de rest naar binnen te gaan en de auto te laten aftanken op een enkele run. Het was tijd voor de kwaliticatie-simulaties.

En het was Valtteri Bottas die als eerste in kwalifcatie-trim de baan op kwam. De Fin had bij het begin van zijn snelle ronde het rijk voor zich alleen en verbeterde zich fors. Bottas ging als een kogel zo snel rond op Sochi Autodrom en liet een tijd noteren van 1:34.055, en dat was nog altijd minder snel dan vrijdag tijdens de tweede training, waar hijzelf een 1:33.519 liet noteren.

Toen was het de beurt aan Lewis Hamilton, wat kon hij klaarspelen. Hamilton verbeterde zich in sector 1, maar was nog niet snel genoeg om het zijn teamgenoot lastig te maken. In de tweede sector liet de zesvoudig wereldkampioen een paarse tijd noteren en ging in sector drie nog sneller. Boem, de snelste rijd. Hamilton reed een ronde van 1:33.279 en was zo zeven-tiende sneller dan zijn teamgenoot uit Finland. Maar Bottas kwam direct weer de baan op, in een poging de rondetijd van zijn teamgenoot te verbeteren.

Er stonden nog 11 minuten op de klok en Max Verstappen stond nog steeds binnen, terwijl Bottas aan zijn snelle run begon. Een paarse tijd in de eerste sector, Bottas leek ontketend te zijn, maar helaas de tweede sector ging het weer minder, geen verbetering. En toen was het de beurt aan Verstappen. Terwijl Carlos Sainz de derde plek in had genomen, kwam Verstappen de baan op voor een laatste kwalificatie-run.

Verstappen liet meteen een paarse tijd noteren in de eerste sector. Wat voor tijd ging dit worden? Sector twee geen verbetering, sterker nog een waardeloze tijd. Rondje helemaal weg en geen verbetering. Op hetzelfde moment staken Pérez en Ocon de Nederlander ook voorbij. Verstappen bleef hangen op de zesde plek. Er ronden nog iets meer dan vijf minuten op de klok en Verstappen ging er nog een keer voor zitten. Maar helaas, Lewis Hamilton reed enkele honderden meters voor de Nederlander, waardoor - door de vuile lucht - een snelle ronde er niet meer in zat.

Tijdens de derde vrije training werd het 26 graden Celsius en het asfalt van Sochi Autodrom bereikte, onder een half bewolkte lucht, een temperatuur die tussen de 36 en 40 graden schommelde.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Alexander AlbonCharles LeclercDaniel RicciardoEsteban OconF1 GP RuslandF1 GP Rusland 2020F1 nieuws 2020Ferrari F1Formule 1 2020Lance StrollLewis HamiltonMax VerstappenMercedes F1Racing PointRed Bull F1Renault F1Sebastian VettelSergio PérezSochi AutodromValtteri Bottas
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:00 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:30
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
16:10 - 18:10
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.