Leclerc sluit zijn laatste F1-testdag als snelste af, Gasly crasht

De F1-wintertest van Charles Leclerc zit er op. De Monegask reed vandaag de snelste tijd van de wintertest 2019 en kan terugkijken op een positief debuut voor Ferrari F1. Helaas kwam de Monegask met de finishvlag inzicht tot stilstand met een 'rokende' Ferrari SF90.

Leclerc sluit zijn laatste F1-testdag als snelste af, Gasly crasht
©Scuderia Ferrari

Charles Leclerc heeft de zevende testdag, zijn laatste F1-testdag deze wintertests, afgesloten als snelste man op de baan. De Ferrari-coureur reed zijn snelste tijd (1:16.231) in de ochtendsessie. In de middag hield de Monegask zich voornamelijk bezig met racesimulaties. Waarom Leclerc in de SF90 tot stilstand kwam is nog niet bekend. Er bestaat een kans dat de brandstoftank compleet leeg was, maar ook dat is niet bevestigd.

Rookie Toro Rosso-coureur Alexander Albon stond vanmiddag zijn mannetje. Hij sloot zijn laatste testdag voor de Italiaanse formatie uit Faenza af als tweede man op de tijdenlijst. De Thai reed in totaal een fors aantal van 118 ronden. Een uitstekend debuut voor Albon.

Pierre Gasly deed vanmiddag veel minder goede zaken in Barcelona. De nieuwkomer bij het F1-team van Red Bull schreef de RB15 af. Bij het uitkomen van bocht 9 is de Fransman er hard afgegaan. De achterzijde van de bolide, waaronder de vloer en wielophanging, was zwaar beschadigd. Zijn wintertest zat er dan ook onmiddellijk op. Gasly kon overigens zelfstandig uit zijn wrak klimmen en het team bevestigde dat fysiek alles Oké was bij Gasly.

Romain Grosjean moest lang op zijn beurt wachten. Nadat Kevin Magnussen de ochtendsessie voor Haas F1 voor zijn rekening had genomen, was het 's middags de beurt aan Grosjean. Door een technisch euvel kwam de Fransman pas in de laatste 30 minuten aan rijden toe.

Valtteri Bottas heeft zich voor Mercedes in de middag ingezet voor de racesimulaties en reed maar liefst 97 ronden. En ook al ontbreekt het de kampioenen aan snelle ronden, met de longruns in racetrim is helemaal niets mis. Volgens analisten van Mercedes, zo meldt Auto Motor und Sport, zijn Ferrari en Mercedes aan elkaar gewaagd. Over een complete raceafstand is Ferrari slechts vijf seconden sneller. Dat biedt de Mercedes-fan weer moed.

Max Verstappen volgens Mercedes-analisten de snelste

Wat het Duitse medium ook liet weten is dat de Mercedes-analisten hadden berekend dat Red Bull Racing het hoogste tempo in deze wintertests liet zien tijdens de longruns in racetrim. De naam van de verantwoordelijke coureur is Max Verstappen. "Red Bull heeft op woensdag de snelste longrun [in Barcelona] ooit laten zien", zo meldt AMuS.

Nu is het voor Red Bull Racing afwachten hoe groot de schade is bij de RB15. Hopelijk is de schade niet zo groot dat Max Verstappen morgen de laatste testdag geheel of gedeeltelijk moet missen.

UPDATE: Red Bull Racing heeft tegenover Motorsport.com verklaart dat Max Verstappen morgen gewoon in actie komt tijdens de laatste F1-testdag. Klaarblijkelijk zijn er voldoende onderdelen voorhanden om de zwaar beschadigde Red Bull RB15 te repareren.Formule 1 podcast GP Hongarije - Max start vanaf pole, een mooi gevecht met Lewis

Iedereen moet op het puntje van zijn stoel hebben gezeten tijdens de GP van Hongarije. Wat een race!
Klik, beluister en GENIET