Leclerc op pole in Monza en de rest verknalt elkaars laatste ronde

Leclerc op pole in Monza en de rest verknalt elkaars laatste ronde
© Ferrari F1

De kwalificatie van de Grand Prix van Italië verliep allesbehalve sportief in de laatste minuten. De coureurs gaven elkaar geen ruimte waardoor bijna niemand op tijd was om nog een laatste rondje te knallen. Leclerc profiteerde hier het meeste van aangezien hij pole veroverde.

Eerste kwalificatie-gedeelte

De middenmoot en achterhoede waren als eerste aanwezig op het asfalt. Pierre Gasly die net als Max Verstappen een gridstraf heeft voor dit weekend, behoorde tot deze groep. De Fransman kende geen lekkere eerste ronde en bleef dan ook flink achter. Giovinazzi was de snelste in de eerste minuten met een 1:20.657, maar tot ieders verrassing was daar ineens Nico Hülkenberg die er een halve seconden onder zat. Daniel Ricciardo sloot vervolgens aan als tweede voor Albon, Leclerc en Räikkönen. Vettel had geen goede eerste run vanwege een foutje aan het begin van de tweede sector. Daar waar al veel coureurs het grind wisten te vinden was het ook Sebastian Vettel die daar met twee wielen de steentjes deed opspatten.

Leclerc reed alsnog de snelste tijd tijdens zijn tweede ronde waarbij Hülkenberg naar P2 werd verwezen. Met nog 4 minuten en 34 seconden te gaan viel Sergio Pérez stil. Dit zorgde voor een code rood aangezien de roze Racing Point niet bepaald veilig geparkeerd stond. Lang duurde het niet voordat het veld weer werd losgelaten. Verstappen ging meteen naar buiten, maar verloor in zijn ronde vermogen. De Nederlander had voor ogen om in ieder geval te kwalificeren om zo niet helemaal achteraan te hoeven starten. Leclerc, Hülkenberg, Bottas, Hamilton, Ricciardo, Vettel, Albon, Sainz, Gasly en Magnussen vormden de top 10.

Tweede kwalificatie-gedeelte

Q2 werd gelijk aangevangen door 14 van de 15 overgebleven coureurs. Pierre Gasly wachtte langer dan de rest en bleef binnen. Magnussen reed een 1:20.615 als eerste richttijd, maar Leclerc, Hamilton, Vettel, Ricciardo, Bottas, Albon, Hülkenberg en Sainz gingen hem al snel voorbij. Leclerc was met diens 1:19.553 anderhalve tiende sneller dan Hamilton. Vettel zat op zijn beurt weer heel dicht achter Hamilton, maar het meest opvallende was toch weer Ricciardo op P4. Daniil Kyvat die met nog 2 minuten te gaan op P10 stond en daarmee op de rand van de krant, klaagde over het gebrek aan een slipstream. In de laatste minuut waren alle coureurs op de baan om nog een ronde eruit te persen.

Hamilton, Leclerc, Vettel, Ricciardo, Bottas, Albon, Sainz, Hülkenberg, Stroll en Räikkönen vormden de top 10 nadat de vlag viel. Kyvat verloor zijn Q3-positie en start morgen als 13de. Giovinazzi kwam 2 duizendsten tekort op stalgenoot Räikkönen waardoor Q3 net aan hem voorbij ging. Magnussen reed de 12de tijd en Norris en Gasly de 14de en 15de tijdwaarneming.

Het derde kwalificatie-gedeelte

De 12 laatste minuten zouden gaan bepalen wie morgen vanaf poleposition gaat starten. Vettel reed als eerste een tijd een 1:19:457. Leclerc ging vervolgens naar P1 (1:19.307), met achter hem Hamilton en Vettel op de derde plaats. Räikkönen ging net als gisteren er hard af bij de Parabolica. Dit zorgde meteen voor een rode rood aangezien de auto uit het grind getakeld moest worden. De schade aan de Alfa Romeo was behoorlijk te noemen.

Hamilton kwam in zijn eerste run 39 duizendsten tekort op de jonge Ferrari-coureur Leclerc. Niemand kon Leclerc meer bedreigen aangezien in de laatste minuut iedereen elkaar ophield waardoor niemand meer een tijd kon laten noteren. Op het moment dat hun opwarmronde erop zat was de vlag namelijk gevallen. Hierdoor heeft Leclerc zijn vierde poleposition te pakken.

Door: Julian Verheul0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.