Nieuw kwalificatieformat voor de Formule 1 in 2020 in de maak

Eerder deze week is er een nieuw kwalificatieformat aan de Formule 1-teams gepresenteerd. In het voorgestelde format, wat vanaf 2020 moet ingaan, zijn de bestaande drie sessies in de kwalificatie qua tijd in gekort en wordt er een vierde sessie aan toegevoegd.

Nieuw kwalificatieformat voor de Formule 1 in 2020 in de maak
©Scuderia Ferrari

De kwalificatie zoals we die nu kennen is verdeeld in drie sessies van achttien minuten (Q1), vijftien minuten (Q2) en twaalf minuten (Q3). In eerste twee sessies vallen de vijf minst snelle coureurs af. Daardoor blijven er in Q3 tien coureurs over die om de pole position gaan strijden.

In het nieuw voorgesteld format is sprake vier sessies. Hier bij duren de eerste twee sessies (Q1 en Q2) nog maar twaalf minuten en duren de laatste twee sessies (Q3 en Q4) nog maar tien minuten. In de eerste drie sessies vallen de vier minst snelle coureurs af, zodat er in de laatste sessie nog maar acht coureurs knokken voor de beste acht posities op de startgrid.

De totale tijdsduur van de hele kwalificatie blijft daarmee een uur duren. Door de nieuwe opzet komen de coureurs tijdens de kwalificatie slechts één minuut minder in actie dan het geval is in het huidige format.

Of het nieuwe kwalificatie plan er werkelijk gaat komen zal in de komende maanden moeten blijken. Allereerst moeten minimaal zeven van de tien Formule 1-teams met het voorstel akkoord gaan, voordat er door de verschillende organen van de Formule 1 en de FIA over gestemd gaat worden.

De eerste ideeen voor het nieuwe format dateren al uit oktober 2018. Maar de laatste weken lijkt er meer schot in de voorstellen te komen. Wordt vervolgd.Formule 1 podcast GP Hongarije - Max start vanaf pole, een mooi gevecht met Lewis

Iedereen moet op het puntje van zijn stoel hebben gezeten tijdens de GP van Hongarije. Wat een race!
Klik, beluister en GENIET