Jong getalenteerd bloed cruciaal, maar krijgt niet altijd de kans

De kans dat de coureur die het Formule 2 kampioenschap wint, promoveert naar de Formule 1 is erg gering. De stoeltjes in de koningsklasse lijken niet echt geleegd te gaan worden en dat biedt jonge talenten weinig hoop. George Russell (Mercedes-junior) en Lando Norris (McLaren-junior) worden genoemd als toekomstige F1 helden, maar hoelang moeten zij nog wachten op hun debuut? Ook hoopt men op een kans voor de Nederlander Nyck de Vries die momenteel uitkomt voor Prema.

Jong getalenteerd bloed cruciaal, maar krijgt niet altijd de kans
©McLaren F1

Charles Leclerc won vorig jaar het Formule 2 kampioenschap met het Italiaanse Prema Racing. Dit jaar rijdt de Monegask voor Alfa Romeo Sauber in de Formule 1 als Ferrari protegé. In 2016 won Pierre Gasly het kampioenschap, maar debuteerde pas laat in 2017 in de koningsklasse als vervanger van de Rus Danill Kyvat bij Toro Rosso. Een rechtstreekse promotie was er dus niet en de Fransman kwam uit in het Japanse Super Formula.

Ook Stoffel Vandoorne won het Formule 2 kampioenschap (toentertijd nog GP2 genaamd) in 2015. De junior van McLaren kreeg geen stoeltje aangeboden in de Formule 1 voor 2016. Dit gebeurde pas in 2017. De Belg verkaste tevens voor een jaar naar de Super Formula. In 2014 zegevierde voormalig Renault coureur Jolyon Palmer in de GP2, maar de Brit maakte pas in 2016 zijn debuut in de Formule 1. De kampioen van 2013 Fabio Leimer en de kampioen van 2012 Davide Valsecchi kregen allebei zelfs geen kans aangeboden.

De vraag is dus of je met een Formule 2 titel een grote kans maakt om je droom te verwezenlijken. Nico Rosberg en Lewis Hamilton reden ook in deze klasse en haalden de Formule 1 in het jaar na het winnen van de titel. Ook coureurs die geen kampioen werden in de GP2 stroomden door. Denk aan Jules Bianchi en Giedo van der Garde. Als teams het talent zien is dat al heel waardevol, maar een hoop talenten worden ook te lang in de ijskast gezet.

Voor Russell, Norris en eventueel De Vries is het hopen op een stoeltje in de komende twee seizoenen. Russell is al in verband gebracht met Williams die gebruik maakt van Mercedes motoren. Norris wordt in verband gebracht voor een stoeltje bij McLaren als opvolger van Stoffel Vandoorne.

Persoonlijk zou het voor de Formule 1 heel mooi en goed zijn als jong vers bloed instapt. Grote talenten horen een kans te krijgen, maar betalende coureurs maken in de achterhoede en soms zelfs in de middenmoot meer kans. Hopelijk dat Mercedes en McLaren de kleinere teams een goed voorstel kan doen.
Welkom bij MotorsportZ. Wij brengen je dagelijks het laatste Formule 1- en Max Verstappen nieuws. Daarnaast houden we je ook op de hoogte over:

Copyright© 2016-2019 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.