Werkzaamheden in volle gang

Jan Lammers over GP van Nederland: "Alles loopt op schema"

Afgelopen maandag zijn de werkzaamheden rond Circuit Zandvoort officieel begonnen. De werkzaamheden zijn nodig om het GP-weekend rondom de Dutch Grand Prix te kunnen huisvesten en de race te kunnen houden.

Jan Lammers over GP van Nederland: "Alles loopt op schema"
© Circuit Zandvoort

Op zondag 3 mei 2020 wordt op Circuit Zandvoort de 31e editie van de Grand Prix van Nederland verreden. Een race die viermaal werd gewonnen door de legendarische Jim Clarck. De laatste die de race op het circuit in de duinen op zijn naam zette, was Niki Lauda. De Oostenrijker won op zondag 25 augustus 1985 de race met een McLaren-TAG. Lauda overleed eerder dit jaar, op zondag 20 mei.

De afgelopen maanden verschenen de perikelen rondom de verbouwingen op en rondom het circuit continu in het nieuws. Diverse milieu- en natuurorganisaties spanden een rechtszaak aan, om de verbouwing te stoppen of in ieder geval te vertragen, maar de rechtbank oordeelde in die zaken de bezwaren ongegrond waardoor maandag kon worden begonnen aan de verbouwing.

Er wordt veel verspijkerd aan Circuit Zandvoort. De startfinish wordt verplaatst in de richting van de Tarzanbocht. Daarnaast wordt er een ruimere uitloopstrook aangebracht in de Gerlachbocht, om meer veiligheid te bieden. De Hugenholtzbocht wordt aan de binnenkant verbreed, voor meer ruimte en om meer snelheid mee te kunnen nemen naar het Scheivlak. En zo worden er hier en daar nog meer onderdelen van de baan aangepast. De meest in het oog springende verandering zal plaatsvinden in de Arie Luyendijkbocht. Die bocht zal veranderen in een kombocht, zodat de coureurs de hoogst mogelijke snelheid meenemen naar het rechte stuk.

Naast de mutaties van de baan zelf, worden er ook aanpassing gedaan aan de faciliteiten op Circuit Zandvoort. Er komen hospitality-voorzieningen en pitboxen bij. Ook worden de pitboxen worden acht meter dieper gemaakt.

Alles verloopt volgens schema in Zandvoort

De verbouwingen zijn begonnen en woordvoerder voor de race op Zandvoort Jan Lammers benadrukt dat alles op schema loopt. Even was men angstig voor langdurige rechtsgangen, maar na twee uitspraken van de rechter te Haarlem, konden de verbouwingen definitief doorgaan.

"Dat verbaast me niets", aldus Jan Lammers tegenover het maandblad Formule 1, die overtuigd is van de duurzaamheid, die de verbouwingen met zich meebrengen. "Veel mensen denken dat geen grand prix duurzamer is, dan wel een grand prix. Maar zonder de race, zouden we niet al deze discussies en veranderingen hebben gehad. Neem nou het treinstation [station Zandvoort]", vervolgt Lammer. "Dat had 20 jaar geleden al moeten gebeuren, en zonder de Formule 1 zou het nu ook niet gebeuren."

"Het nieuwe treinstation is ten bate van de Formule 1, maar op de andere 362 dagen van he jaar profiteert Zandvoort er ook van", voegt hij toe.

Geruchten, waarin gerept wordt over vertragingen rondom de organisatie van de Dutch GP, kunnen wat Jan Lammers allemaal de prullenbak in. Volgens de voormalig Formule 1-coureur verlopen de voorbereidingen en werkzaamheden allemaal volgens plan. "Voorlopig verloopt alles volgens schema", benadrukt Lammers. "Alles wat je hoort, gaat alleen maar over zaken doen in het jaar 2019."

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Circuit ZandvoortF1 GP NederlandFormule 1 GP NederlandJan Lammers
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:30 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:00
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
17:00 - 19:00
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.