'Racen is onze passie'

Honda heeft maar één doel: "F1 verlaten met een wereldtitel"

Honda heeft maar één doel voor 2021. Het F1-project van de Japanse autofabrikant wil hun laatste jaar in de Formule 1 afsluiten met een wereldtitel. Dat maakt Honda F1 CEO Masashi Yamamoto duidelijk.

Honda heeft maar één doel: "F1 verlaten met een wereldtitel"
© Getty Images/Red Bull Contentpool | Max Verstappen tijdens filmdag op Silverstone - 24 februari 2021.

Honda verlaat na dit seizoen de Formule 1 als motorleverancier van Red Bull Racing en AlphaTauri. Na 2021 blijft er wel een samenwerking bestaan, maar de officiële aanwezigheid in de sport is dan verleden tijd. Honda lijkt de pijn iet wat te willen verzachten, door met een vooruitstrevende motor op de proppen te komen.

"We hebben ons doel om kampioen te worden nog niet bereikt", zegt Honda F1 CEO Masashi Yamamoto. "Racen is onze passie en we zijn niet tevreden dat we de titel niet hebben behaald", voegde hij toe. "Dus we zeiden 'laten we de 2022 motor in 2021 al beschikbaar maken'. We gaan er dit jaar voluit tegenaan, het is ons laatste seizoen in de Formule 1."

Na de aankondiging van Honda, om de sport te verlaten, heeft de Japanse autofabrikant een akkoord bereikt met Red Bull. Vanaf 2022 neemt Red Bull Powertrains het onderhoud van de aan Honda gelieerde motoren over. De samenwerking gaat verder dan alleen het gebruik van de motoren. "We krijgen hulp van Honda. Hun personeel zal ons helpen met de montage van de motoren", aldus Red Bull-teambaas Christian Horner. "Het feit dat we in 2021 kunnen beschikken over de 2022-motor geeft aan hoeveel moeite ze hierin steken."

Niet alleen de vooruitstrevende Honda F1-motor moet Red Bull dat extra zetje in de rug geven. Ook de lering uit 2020 moet het team uit Milton Keynes dat beetje extra geven. "We hebben veel lessen geleerd uit 2020 en een deel daarvan zat in de complexiteit van onze windtunnel", gaf Horner vrij.

Of de twee onderwerpen, de vernieuwende Honda-motor en de geleerde lessen uit 2020, voldoende zijn om Mercedes dit jaar van de titel af te houden zal moeten blijken. Max Verstappen en zijn nieuwe teamgenoot Sergio Perez kregen woensdag de gelegenheid om de nieuwe bolide, de RB1B, aan de tand te voelen. Het ging echter om een filmdag met allerlei beperkende maatregelen, zoals de zogenaamde promobanden van Pirelli. Het ging dus om een shakedown, waaruit nagenoeg geen enkele les kan worden geleerd.

De eerste serieuze krachtmeting zal plaatshebben in Bahrein, als op 12 maart aanstaande de wintertest begint. Pas in de wintertest zal blijken hoe goed de teams hun huiswerk hebben gedaan. Dan pas worden ze geconfronteerd met de realiteit.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Christian HornerF1 nieuws 2021Formule 1 2021Honda Racing F1Masashi YamamotoRed Bull F1
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.