Honda heeft ambitieuze plannen: "Races winnen en Mercedes verslaan"

Mercedes is het team wat sinds 2014 met de scepter zwaait in het wereldkampioenschap Formule 1. Sinds invoering van de hybride V6-turbo's maakt de Duitse renstal de dienst uit. Zeven wereldtitels op rij is daarvan het resultaat. Maar Honda stelt zich voor 2021 scherpe doelen. Zo wil de Japanse autofabrikant in hun laatste jaar races winnen en Mercedes van een achtste wereldtitel afhouden.

Honda heeft ambitieuze plannen: "Races winnen en Mercedes verslaan"
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Het is sinds 2014 alleen Ferrari gelukt om het Mercedes iet wat lastig te maken en dat was in 2017 en in 2019. Maar uiteindelijk trokken Lewis Hamilton en Mercedes aan het langste eind. In 2020 werden er 17 races gereden en slechts driemaal kon een ander team de Brit Duitse formatie van een zege afhouden. Dat was in het tweede GP-weekend op Silverstone, tijdens de Italiaanse Grand Prix en in Abu Dhabi. In alle drie de gevallen was het een Honda-motor die er met de winst van doorging. Max Verstappen nam er twee voor zijn rekening en Pierre Gasly snoepte de zege voor de neus van Carlos Sainz weg op Monza.

De andere veertien races kwamen op naam van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Maar Honda wil in 2021 meer races winnen en Mercedes aanvallen, om uiteindelijk samen met Red Bull Racing kampioen te worden bij de constructeurs. Honda heeft niet stilgezeten en volgens geruchten hebben ze ongeveer 40 paardenkrachten extra gevonden. Maar ook Honda realiseert zich dat de concurrentie ook niet heeft stilgezeten.

In gesprek met de officiële website van de Formule 1 doet Toyoharu Tanabe, technisch directeur bij Honda, uit de doeken hoe de zaken er voor staan en wat de doelen zijn. De Japanner is ondanks hun doelen voorzichtig. "Natuurlijk zijn we een nieuwe krachtbron aan het ontwikkelen voor 2021. Niet alleen de prestaties, maar ook de betrouwbaarheid wordt aangepakt", aldus Tanabe aan het eind van 2020. "Maar we weten dat we dan nog steeds achter Mercedes staan, en dan de andere deelnemers, die slapen natuurlijk ook niet."

"We hebben een erg kort off-season dit jaar, maar alles en iedereen die werkt in de Formule 1 doet het maximale om races te winnen, en het kampioenschap, dus het is niet gemakkelijk om te zeggen dat we gaan winnen", vervolgt de Honda-baas. "Aan de andere kant zouden we verheugd zijn als we meer races kunnen winnen en dan proberen om een uitdager te zijn voor de wereldtitel van 2021. Dus we blijven keihard werken aan de nieuwe krachtbron voor 2021."

Wat de betrouwbaarheid betreft zat het bij Honda wel goed in 2020. Waar alle teams op een gegeven moment in het seizoen een extra motor moesten gebruiken, konden de coureurs van Red Bull Racing en AlphaTauri het met maximaal drie motoren per coureur af. Honda was daarmee de enige motorleverancier die geen penalty hoefde te incasseren.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1AlphaTauriF1 nieuws 2021Formule 1 2020Formule 1 2021Honda Racing F1Red Bull F1Toyoharu Tanabe
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:30 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:00
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
17:00 - 19:00
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.