Max Verstappen

Honda gaat niet vrijuit bij Verstappen: "Missen snelheid op de rechte stukken"

Max Verstappen moest tijdens de Formule 1 Grand Prix van Steiermark zijn meerderen erkennen in de coureurs van Mercedes AMG F1. Het lukte de Nederlander niet om met zijn Red Bull-Honda RB16 de ballon van Mercedes lek te prikken. "We waren gewoon te langzaam", concludeert Verstappen na de race.

Honda gaat niet vrijuit bij Verstappen: "Missen snelheid op de rechte stukken"
© Getty Images/Red Bull Contentpool

"Ik heb zo zitten pushen om Lewis [Hamilton, red.] bij te houden, maar het lukte gewoon niet", aldus Verstapen. Verstappen dook als eerste de pits in om een undercut van Hamilton te voorkomen. Tijdens de pitstop, waar hij zijn soft banden verruilde voor mediums, won Verstappen enkele tienden. Dat was niet voldoende om het Hamilton lastig te maken.

Al met al een saaie race voor Verstappen, die een groot deel van de Formule 1-wedstrijd op de tweede plaats in niemandsland reed, tussen de twee Mercedessen. In de laatste twintig ronden begonnen de banden van de Red Bull-coureur er de brui aan te geven, iedere ronde werden de banden merkbaar slechter. En uiteindelijk kon Valtteri Bottas snel dichterbij komen aan de RB16. Bottas was tien ronden later dan Verstappen en Hamilton de pits in gekomen voor nieuwe banden en dat deed Verstappen de das om.

Aan het eind van de rit kon de Finse Mercedes-coureur nog voldoende versnellen om Verstappen bij te halen en uiteindelijk - na een tweede poging - Verstappen te verschalken. "Ik zag Valtteri [Bottas] tegen het eind van de race steeds sneller dichterbij komen. Mijn banden waren toen al behoorlijk aan hun einde", aldus Verstappen. Na zijn eerste mislukte inhaalpoging op Verstappen, lukte het de Fin om de Nederlander uiteindelijk toch te passeren.

In ronde 69 dook Verstappen nogmaals de pits in, om een poging te wagen de snelste raceronde te rijden. Maar hij kwam de baan weer op en trof veel verkeer. Dus die poging mislukte, net als bij Lewis Hamilton. De snelste raceronde viel ten prooi aan Racing Point-coureur Sergio Pérez, die in de tweede helft van de race leek te vliegen.

Schade aan de voorvleugel van Verstappen

Er bleek tijdens de race schade te zijn ontstaan aan de voorvleugel van Verstappen, iets wat hij zelf niet eens had gemerkt. Maar volgens zijn team kostte hem dat mogelijk snelheid en dus ook tijd. "We hebben even overwogen om hem een nieuwe voorvleugel te geven [tijdens de laatste pitstop], maar we dachten dat we hierdoor te veel tijd zouden verliezen", aldus Red Bull-teambaas Christian Horner. "We konden tijdens de race niet vaststellen hoe groot de schade was." De schade aan de voorvleugel is mogelijk veroorzaakt door de hoge gele kerbstones op de Red Bull Ring, maar dat staat nog niet vast. Ook de vloer bleek beschadigd te zijn en dat hielp dus ook niet echt.

Hoofdingenieur Paul Monaghan denkt ook dat de kerbstones de schade bij Verstappen heeft veroorzaakt. "Ook de achtervleugel was een beetje beschadigd. Verder denk ik dat er enkele onderdelen losraakte door de trillingen [van de kerbs]", aldus Monaghan. Max Verstappen had tijdens de race geen enkele weet van de schade aan zijn auto.

Ook Honda ging in de optiek van Verstappen niet vrijuit. Volgens hem komt de Red Bull-Honda RB16 ook vermogen te kort. "De balans van de auto was erg goed. Maar ik denk dat we behoorlijk wat verloren hebben op de rechte stukken. We moeten vooral werken aan de kracht op de rechte stukken en aan meer grip", aldus Verstappen stellig.

Met de vijftien punten die Verstappen kreeg voor zijn derde plek is het kampioenschap nog ver uit het zicht. "Het is een goed begin. Maar we willen wereldkampioenschappen winnen - en als je voor de titel wilt vechten, moet je races winnen", aldus een glasheldere Max Verstappen.

Nu is het afwachten hoe de situatie op de Hongaroring is. Deze race wordt aanstaand weekend verreden. De eerste vrije training voor de Grand Prix van Hongarije begint vrijdag 17 juli om 11:00 uur 's morgens Nederlandse tijd.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Christian HornerF1 GP OostenrijkF1 GP Oostenrijk (2) 2020Formule 1 2020Honda Racing F1Max VerstappenPaul MonaghanRed Bull F1
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:30 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:00
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
17:00 - 19:00
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.