'Hoe komt Red Bul-Honda aan zoveel snelheid?'

Ondanks dat Sebastian Vettel zich zaterdag op 'grappig bedoelde' wijze afvroeg waar de snelheid van Honda vandaan kwam, lijkt de concurrentie zich toch serieuzer af te vragen hoe Red Bull zo snel was op het rechte stuk in Brazilië.

'Hoe komt Red Bul-Honda aan zoveel snelheid?'
© Pirelli

Nadat Max Verstappen zaterdagavond de pole positie pakte voor de race in Brazilië, zette Sebastian Vettel een trend in, door zich af te vragen waar Red Bull-Honda de snelheid plotseling vandaan haalde. Het grapje wat Sebastian Vettel maakte, tegenover Jack Plooij van Ziggo Sport, blijkt achteraf niet zo grappig bedoeld. Zo blijkt nu.

Misschien kan hier gesteld worden dat 'een grap een gat is waar de waarheid doorheen fluit'. De zogenaamd grappig bedoelde opmerking van de Duitser voor de camera van Ziggo Sport en tijdens de persconferentie, die na de kwalificatie volgde, niet zo grappig is bedoeld als werd aangenomen.

"Red Bull kan eigenlijk weinig progressie hebben geboekt sinds de vorige race, want ze rijden hier met dezelfde motor", aldus Vettel, na de kwalificatie. "Vandaag waren zij net zo snel als wij op de rechte stukken. Ik heb geen idee waar hun snelheid vandaan komt, omdat wij vandaag niets anders hebben gedaan."

Maar de Ferrari-coureur is niet de enige die met gefronste wenkbrauwen naar de resultaten van de Red Bull-rijders keek. Ook Mercedes-coureur Lewis Hamilton  vraagt zich af waar de snelheid vandaan komt. "Zij zijn het snelste in sector twee, dus is er wat downforce betreft niets anders geworden. Het heeft er veel van weg dat ze dit weekend meer vermogen hebben, al heb ik geen idee hoe dat kan", aldus de kersverse wereldkampioen.

Wat door beide heren vergeten wordt, is dat de ligging van Autódromo José Carlos Pace gunstig is voor de krachtbron van Honda. De lucht is er ijler, ook al is er het zuurstofpercentage hoger dan in bijvoorbeeld Mexico en Oostenrijk. Het circuit in São Paulo ligt op ongeveer 760 meter boven zeeniveau, en dat is per definitie niet gunstig voor de motoren van Ferrari en Mercedes, iets wat we in Mexico en Oostenrijk eerder dit jaar al konden zien.

Formule 1 kalender 2020: Download nu alvast de F1-kalender van 2020 in je mobiel, tablet en/of online-agenda. Helemaal GRATIS!


Formule 1 podcast

GP Abu Dhabi 2019 - Nabeschouwing: Hamilton en Verstappen sluiten jaar in stijl af.
Klik en beluister

Volgende F1 Grand Prix
GP Australië
vrijdag 13 maart 2020
02:00 - 03:30Eerste vrije training
06:00 - 07:30Tweede vrije training
zaterdag 14 maart 2020
04:00 - 05:00Derde vrije training
07:00 - 08:00Kwalificatie
zondag 15 maart 2020
06:10 - 08:10Race
Welkom bij MotorsportZ. Wij brengen je dagelijks het laatste Formule 1- en Max Verstappen nieuws. Daarnaast houden we je ook op de hoogte over:

Copyright© 2016-2019 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.