Van P3 naar P4

Hoe de wedstrijdleiding in 2017 staatsvijand van Verstappen-fans werd

Gary Connelly maakte zich in 2017 alles behalve geliefd voor de Nederlandse autosportfans. De Australiër nam als lid van de wedstrijdleiding tijdens de GP van de Verenigde Staten een beslissing die hem tot staatsvijand van de Nederlandse autosportfans maakte.

Hoe de wedstrijdleiding in 2017 staatsvijand van Verstappen-fans werd
©Getty Images / Red Bull Contentpool

De GP van de Verenigde Staten staat bij Gary Connelly nog vers in het geheugen. Max Verstappen had zich als zesde gekwalificeerd, maar moest vanwege een motorwissel vanuit de achterhoede van het veld aan de race beginnen. Tijdens de race stormde de Nederlander als een warm mes door de boter door het veld heen. Tegen het einde van de race kon Verstappen in de buurt van Kimi Räikkönen (Ferrari) komen.

In de laatste ronde ondernam de Red Bull-coureur een briljante inhaalactie op de Fin, en met succes. Verstappen kwam als derde over de eindstreep, maar moest zijn derde plek teruggeven aan de Fin, nadat de wedstrijdleiding oordeelde dat hij tijdens de inhaalactie met alle wielen over de witte lijn was gegaan en daar voordeel uit haalde. "Mika Salo zei direct [na de inhaalactie, red.], 'Wat een schitterende actie'", herinnert Connelly zich nog goed.

Verstappen maakte de gang richting het podium, de verfrissende drankjes en handdoeken, toen een FIA-official, vergezeld van Kimi Räikkönen, de Nederlander kwam ophalen. Hij had vijf seconden tijdstraf gekregen en viel zo tot minder dan een halve seconde achter de Ferrari-coureur terug. Een bijzonder pijnlijk moment voor Verstappen, maar ook voor Räikkönen, die het er ook niet helemaal mee eens was. Vooral hoe een en ander in zijn werk ging was volgens de Fin absurd.

Tegenover The Race gaat Gary Connelly terug in de tijd. "Kort voor het einde van de race verraste Max Kimi met een geweldige inhaalactie. We hadden toen voormalig Formule 1-coureur bij ons, die erg goed situaties op de baan kan inschatten. Hij zei meteen: 'Dat was een schitterende actie, maar Verstappen reed buiten de lijnen en haalde daar voordeel uit'", aldus Connelly.

"Dus we keken de videobeelden terug en nog eens en het was overduidelijk. We moeten toen een moeilijke beslissing nemen om Max van het podium te halen. Je kunt je de reacties nauwelijks voorstellen. Ineens was ik, net als de anderen, een soort staatsvijand. Volgens velen hadden we niet eerlijk gehandeld, niet in het belang van de sport", aldus Connelly.

De kritiek was niet van deze wereld en er werden zelfs doodsbedreigingen geuit in de richting van onder andere Mika Salo. "De waarheid is als Max de baan 'normaal' had gebruikt hij niet voorbij was gekomen aan Kimi. De regels rondom tracklimits, als daar voordeel uit behaald wordt, zijn niet flexibel. - Ik geloof dat we het juiste hebben gedaan. En ik ben ervan overtuigd dat als we Verstappen vandaag zouden spreken dat hij nu in zou zien dat we destijds niet anders hadden kunnen handelen."

"Ik ben met de dood bedreigd door voornamelijk Nederlanders", onthulde Salo destijds tegenover de media. "We krijgen als stewards veel kritiek te verduren, maar dit slaat echt alles. Het lijkt erop dat de fans de grenzen niet meer kennen." Tegenover het Finse Suomi F1 vertelde Mika Salo: "Dat het WikiPedia-artikel werd gewijzigd was nog een leuk grapje, maar om mij en andere leden van de wedstrijdleiding te bedreigen gaat te ver en dat zou ook niet onbestraft mogen blijven."

Mika Salo legde de zaak neer bij de FIA. Uiteindelijk is de storm overgewaaid en werd niemand vervolgd. De hele zaak geeft wel aan hoe fanatiek de Nederlandse fans van Max Verstappen zijn. De Nederlander is ongekend populair in eigen land, maar ook in het buitenland.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1F1 nieuws 2021Formule 1 2021Garry ConnellyMax VerstappenMika Salo
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:30 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:00
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
17:00 - 19:00
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.