Het wordt een tactisch spelletje in de Abu Dhabi GP

Straks om 14:10 uur gaat de laatste Formule 1-race van dit decennium van start. Lewis Hamilton start vanaf pole, met naast zich Max Verstappen, die vanaf de tweede positie start. De tweede startrij is in het bezit van de Ferrari-coureurs, Leclerc vanaf de derde plek en Vettel vanaf plek vier.

Het wordt een tactisch spelletje in de Abu Dhabi GP
© Mercedes F1

De laatste Formule 1 Grand Prix van 2019 - Abu Dhabi GP - gaat zondagmiddag om 14:10 uur Nederlandse tijd van start. Sebastian Vettel die naast zijn Ferrari-teamgenoot van plek vier op de tweede startrij begint, staat als enige uit de top tien op de soft banden. De rest staat op de geel gemarkeerde medium banden van Pirelli. En daarmee is - nog voordat de startlichten uit gaan - de strategische strijd begonnen.

Maar naast strategie gaat tactiek ook een grote rol spelen. Het 'pitstop window' (tijdvak waarin pitstops gaan plaatsvinden) is behoorlijk groot. Zo worden de eerste pitstops - van coureurs die op de soft banden starten - verwacht tussen ronde 7 en 14. De coureurs die op medium banden aan de race beginnen worden volgens Pirelli tussen ronde 10 en ronde 18. En daarmee is er sprake van een behoorlijk fors 'pitstop window', de teams kunnen vele wegen bewandelen.

Voor de teams is het belangrijk om zo snel mogelijk in de gaten te krijgen van de concurrentie doet. En dan moeten zo nog beslissen of ze met de concurrentie meegaan of hun eigen tactiek hanteren.

Van alle vraagtekens is één ding zeker. Na ongeveer 45 minuten na de start van de race op Yas Marina gaat de temperatuur snel naar beneden en dat heeft invloed op de banden. Hoe koeler de baan wordt, hoe meer grip je wil van de banden. Dus misschien staat Sebastian Vettel, als enige uit de top tien, niet eens op een verkeerde strategie.

Polesitter Lewis Hamilton start op de medium banden, maar de Brit heeft op vrijdag al 19 ronden gereden op een enkele set soft banden. Dus hij weet wat de soft banden doen tijdens een lange stint. De racesnelheid van de Mercedes was ook goed en daarnaast reed Hamilton op een nieuw setje soft de snelste tijd van het weekend. Het wordt, zoals Max Verstappen zaterdag al zei, lastig om Lewis Hamilton van de zege af te houden. Maar goed, we hebben het hier over de Formule 1 en dus is alles mogelijk.

Zoals gezegd begint de race zondagmiddag om 14:10 uur en belooft het een geweldig spannende finale van 2019 te worden. En dan is ook om het feit dat Max Verstappen en Charles Leclerc nog knokken om de eer van het brons in het kampioenschap.

STARTOPSTELLING GP ABU DHABI

Formule 1 kalender 2020: Download nu alvast de F1-kalender van 2020 in je mobiel, tablet en/of online-agenda. Helemaal GRATIS!


Formule 1 podcast

GP Abu Dhabi 2019 - Nabeschouwing: Hamilton en Verstappen sluiten jaar in stijl af.
Klik en beluister

0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Welkom bij MotorsportZ. Wij brengen je dagelijks het laatste Formule 1- en Max Verstappen nieuws. Daarnaast houden we je ook op de hoogte over:

Copyright© 2016-2020 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.