Helmut Marko: "We hebben Daniel's grappen en grollen gemist"

Helmut Marko: "We hebben Daniel's grappen en grollen gemist"
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Volgens Helmut Marko wordt Daniel Ricciardo sinds 2019 gemist bij Red Bull Racing. Met name de grappen en grollen worden erg gemist. Door het ontbreken van de Australië gaat het er binnen Red Bull Racing "minder joviaal" aan toe.

Daniel Ricciardo besloot na de zomerstop in 2018 Red Bull te verlaten, om in 2019 bij concurrent Renault Sport aan de slag te gaan. De Formule 1-coureur uit Australië nam het besluit onverwacht en verraste daarmee het hele Red Bull Racing-team. Op de vraag van Motorsport-Magazin of Helmut Marko de goedlachse Australiër mist, antwoordt hij: "Het was voor het hele team een beetje een schok dat hij naar Renault ging. En dat hij een van de snelste coureurs is en uitmuntend kan inhalen, hebben we gemist. Ook zijn vrolijkheid grappen en grollen worden gemist."

Marko denkt ook dat Red Bull Racing - nog voor het team had gereden - in 2019 als tweede was geëindigd in het kampioenschap voor constructeurs. "Ja, dat geloof ik werkelijk", aldus de Red Bull-talentscout.

Met de komst van Pierre Gasly begin 2019, werd de sfeer binnen het Red Bull-team anders. De altijd goedlachse Australië wordt absoluut gemist. "De sfeer binnen het team is goed, maar het gaat er niet meer zo joviaal aan toe sinds hij [Ricciardo] weg is", aldus Marko tegenover Motorsport-Magazin.

Pierre Gasly werd, na de bekendmaking dat Ricciardo de formatie uit Oostenrijk ging verlaten, aangesteld als tweede rijder en teamgenoot van Max Verstappen. Volgens Marko ging het met Gasly mis nadat hij tweemaal crashte tijdens de wintertests 2019 in Barcelona. Bij de tweede crash was de schade aan de RB15 zo groot dat Red Bull het testprogramma niet kon voltooien.

"Hij [Pierre Gasly] heeft alles gewonnen wat er te winnen viel - voordat hij naar de Formule 1 kwam - inclusief het GP2-kampioenschap. Maar na de tweede crash - waardoor we ons testprogramma moesten afbreken - werd hij onzeker. Hij wist niet meer in zijn ritme te komen en hij - zo denk ik - accepteerde niet dat Max [Verstappen] de snellere coureur was", aldus zesenzeventigjarige Oostenrijker.

Na de rijderswissel kwam Alexander Albon in de Red Bull RB15 terecht en maakte het seizoen vanaf België af als teamgenoot van Verstappen. En de Thaise Brit deed het helemaal niet slecht. Zo Marko verklaart: "Alex [Albon] heeft het erg goed gedaan. Hij is zonder dat hij met de auto [RB15] getest had in ons team gekomen. En hij heeft iedere race, op Brazilië na - waar hij door Hamilton van de baan werd gekegeld - punten gescoord."

Alex Albon begint in 2020 voor het eerst als voltijds coureur van Red Bull Racing. En hij heeft nog wat werk te doen, om zijn doel te bereiken: Net zo snel worden als Max Verstappen. Of dat gaat gebeuren valt nog te betwijfelen, maar Helmut Marko denkt dat jonge coureur goed bezig is. "Hij is zelfkritisch en weet waar hij nog kan verbeteren en dat is allemaal erg positief. En we hopen dat hij dit jaar een goede teamgenoot voor Verstappen zal zijn", aldus Marko.

Door: Ries Boogert

0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.