Helmut Marko: "Met deze auto kan Max voor de titel gaan"

Helmut Marko: "Met deze auto kan Max voor de titel gaan"
©Getty Images / Red Bull Contentpool
18 mrt 2019 - 15:20
Ries Boogert
DELEN

Red Bull Racing richt de pijlen op de leiders in het kampioenschap, Mercedes. Er wordt niet langer gekeken naar het worstelende Ferrari. Dat liet dr. Helmut Marko weten na het sterke optreden van Max Verstappen in de door Honda aangedreven Red Bull RB15.

Dr. Helmut Marko ziet de toekomst voor de Red Bull-Honda combinatie zeer rooskleurig in. "Het is zeer bemoedigend voor de toekomst dat we tijdens de race niet een enkele waarschuwing over de motor kregen", aldus Marko tegenover Speed Week. "Alles, van het brandstofverbruik tot het vermogen, accu et cetera, alles stond allemaal in het 'groen'."

Verstappen reed zondag de Red Bull-Honda naar een knappe podiumplek. En met dat podium, waarmee de Nederlander zijn seizoen prima begonnen is, prijst Honda zich meer dan gelukkig. Christian Horner onthulde zelfs dat er tranen vloeide bij de podiumceremonie. "Mr. [Masashi] Yamamoto liet zelfs een paar tranen lopen onder het podium", onthulde Horner tegenover Auto Bild.

De laatste keer dat een door Honda aangedreven Formule 1 auto het podium bereikte dateert uit 2008. Een morele overwinning voor de sportdivisie van de Japanse autofabrikant. Eindelijk krijgt Honda de erkenning waar ze zo hard voor hebben gewerkt en betaald.

Red Bull zag er in Melbourne beter uit dan Ferrari, zelfs nadat de Scuderia er na de testdagen in Barcelona als de favorieten werden bestempeld. Maar dat kon zondag tijdens de race op Albert Park niet waargemaakt worden. Vettel en Leclerc werden door Max Verstappen op flinke afstand gereden.

"We zitten op acceptabele afstand van Mercedes", vervolgt Marko. "We kijken momenteel niet naar Ferrari achter ons. Voor ons is de eerste positie altijd het doe geweest, dus we kijken vooruit."

Helmut Marko liet zelfs weten dat Red Bull-Honda's hoop op een wereldtitel nieuw leven zijn ingeblazen, allemaal dankzij het sterke optreden van Max Verstappen tijdens de Australische GP. "Max is het seizoen erg goed gestart", vervolgt Marko. "Op deze manier worden wereldtitels gewonnen, door optimaal te presteren en punten te scoren."

"Met deze auto zal hij absoluut in staat zijn op voor de titel te knokken", voegt Marko toe. Maar voorlopig is er nog werk aan de winkel voor de Oostenrijkse formatie, de auto zal nog verbeterd moeten worden. Want "we willen meer dan alleen derde plekken. Maar het team zit nu op het juiste pad, en als we het over snelheid hebben, we zijn nu net zo snel als Hamilton."

Snelheid is geboden, want ook Mercedes zit niet te slapen en voorspelde tijdens de wintermaanden al een ontwikkelingsstrijd in 2019 tussen de top teams. Het tempo waarmee updates ontwikkeld moeten worden zal worden opgeschroefd.

"Nu moeten we zo snel mogelijk aan het chassis werken. We hebben nu nog meer downforce nodig. In het verleden ontwierpen we auto's met zo min mogelijk downforce, omdat we dat nodig hadden door het gebrek aan motorvermogen, maar dat behoort nu tot de verleden tijd", besluit de Oostenrijker.

Het is overigens niet ondenkbaar dat Honda binnen enkele weken het vermogen van de Honda-motor opschroeft. Nu blijkt dat het met de betrouwbaarheid wel goed zit, kunnen er wellicht extra paardenkrachten worden losgelaten op de powerunit.

DELEN
Meer nieuws
GP van Azerbeidzjan over
dgn uur min sec
F1 GP Azerbeidzjan
vrijdag 26 april 2019
1e Vrije Training11:00 - 12:30
2e Vrije Training15:00 - 16:30
zaterdag 27 april 2019
3e Vrije Training12:00 - 13:00
Kwalificatie 15:00 - 16:00
zondag 28 april 2019
Race 14:10 - 16:10
Bakoe / F1-weer
Baku City Circuit / 6,001 km
Race: 51 ronden / 306,051 km
F1 kalender 2019 downloaden
MEEST GELEZEN
22 apr. 18:39 - F1
Horner: "Verschil tussen Max en Mercedes-rijders is niet al te groot"
22 apr. 16:47 - F1
Red Bull-teambaas schaart zich wederom achter Pierre Gasly
22 apr. 17:50 - F1
Daniel Ricciardo zegt dat hij het racen nog niet verleerd is
23 apr. 06:04 - FE
Porsche test nieuwe FE-bolide op het Spaanse Circuit Calafat
23 apr. 04:43 - F1
Ondanks nieuwe achtervleugel nog steeds problemen voor Haas F1