Helmut Marko: "Mercedes steekt de draak met iedereen"

Helmut Marko: "Mercedes steekt de draak met iedereen"
©Getty Images / Red Bull Contentpool

Ondanks dat Ferrari de Formule 1 Grand Prix van Australië wist te winnen, gelooft Red Bull-adviseur Helmut Marko dat de heerschappij van Mercedes tot en met 2020 intact zal blijven. De 74-jarige Oostenrijker dringt er op aan dat er door de sport wordt ingegrepen om meer evenwicht te krijgen onder de F1-motoren.

Mercedes lijkt ook dit jaar weer een superieure aandrijflijn te hebben geproduceerd. Een krachtbron waarbij de concurrentie haast verbleekt. Een en ander werd zaterdag tijdens de kwalificatie pijnlijk duidelijk toen Lewis Hamilton het knopje 'turbo-boost' in drukte en zich zo meer dan zes tiende los maakte van Ferrari-rijders Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen en Red Bull-rijder Max Verstappen.

Voor Helmut Marko begint het allemaal een beetje frustrerend te worden, en niet alleen voor de concurrentie van Mercedes. Ook de Formule 1-fans was voor 2018 een spannend wereldkampioenschap voorgehouden.

"Mercedes steekt de draak met iedereen", zegt Marko. "Zij kunnen [zo lijkt het] zelf bepalen hoeveel zij boven de rest uitsteken. Maar nu hebben ze zich zelf overtroffen en zijn ze te ver weg. Ik had al verteld aan Ferrari: 'Mercedes is vijf tiende voor ons, maar zij zeiden zij, Nee hoor'. Iedereen heeft zitten slapen", voet Marko toe.

"Niemand zal in staat zijn om Mercedes te verslaan", benadrukt Helmut Marko. "Zij zitten in een andere wereld. Wij hebben een zeer goede auto en dat is de reden dat we in de buurt komen. Maar met de huidige motorreglementen zal het tot en met 2020 niet anders worden."

In een poging om heerschappij van Mercedes te stoppen, denkt Marko dat de FIA en de Formule 1, al voor 2021, nieuwe regels moet implementeren. Nieuwe regels die een meer evenwicht te verkrijgen onder de motoren die geproduceerd worden door Mercedes, Ferrari, Renault en Honda.

"Zelfs Ferrari wordt nu wakker", aldus Marko. "Ze beginnen zich eindelijk te realiseren dat Mercedes [anders] een onneembare vesting wordt."

"We hebben meer evenwicht nodig onder de motoren, zoals altijd beloofd is", vervolgd Marko. "Maar met deze motoren is het verschil veel te groot, groter dan drie procent. De FIA moet nu ingrijpen", vindt de Oostenrijkse sportadviseur van Red Bull.

McLaren-teambaas Eric Boullier is het met Helmut Marko eens: "Mercedes heeft vanaf het begin een zeer goede krachtbron ontwikkeld en ze lijken steeds verder buiten bereik te raken."

"Ik denk dat Liberty [Media] en de FIA voldoende beperkende maatregelen moet treffen om het gat [nog meer] te verkleinen en zo meer strijd in de voorhoede te creëren", aldus Boullier tegenover het Spaanse Marca.Bron: F1i.com

Door: Redactie0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Volgende F1 Grand Prix
Groot-Brittannië (2)
vrijdag 07 augustus 2020
12:00 - 13:30Eerste vrije training
16:00 - 17:30Tweede vrije training
zaterdag 08 augustus 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 09 augustus 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Groot-Brittannië (2)
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.