Helmut Marko: "Carlos Sainz is absoluut geen Max Verstappen"

Helmut Marko deinst er niet voor terug om met gepeperde uitspreken het stof te doen opwaaien en niet alleen tijdens, maar ook buiten het Formule 1-seizoen om.

Helmut Marko: "Carlos Sainz is absoluut geen Max Verstappen"
Foto: Carlos Sainz jr. #55 (Toro Rosso) - Bron: Red Bull Contentpool

In de week voor de kerstdagen in 2019 liet Karun Chandhok tegenover Sky Sports weten dat hij het als een grote fout zag dat Red Bull de Spaanse Carlos Sainz jr had laten gaan. Eind 2018 liet Red Bull de zoon van rally-legende Carlos Sainz senior los en was de Spanjaard Red Bull-protegé af. Volgens Chandhok was dat een verkeerde beslissing.

"Ik begrijp niet waarom ze [Red Bull] Carlos Sainz niet hebben gehouden", aldus Karun Chandhok in december tegenover Sky Sport. "Ze hadden de kans om hem - na zijn uitleenperiode aan Renault met meer ervaring - terug te brengen in eigen gelederen, maar ze kozen ervoor om Pierre Gasly naast Verstappen te laten concurreren."

Intussen zijn alle vijven en zessen bij Red Bull Racing op rij gezet en maakt Carlos Sainz nog slechts een klein deel uit van de Red Bull-geschiedenis. En Red Bull-sportadviseur heeft - zo blijkt nu, nadat hij met Motorsport.com heeft gesproken over de 'vrijlating' van de eerste teamgenoot van Max Verstappen in de Formule 1 - geen enkele spijt van het 'loslaten' van Sainz junior.

"Carlos [Sainz] werd [in 2015, red.] geconfronteerd met Max Verstappen. De keuze ging toendertijd tussen deze twee: wie gaan we promoveren? En dan moet je in de kern duiken", aldus Marko in een gesprek met Motorsport.com. "Carlos is snel, anders zouden we hem niet hebben opgepikt, maar hij is absoluut geen Verstappen."

"We hebben hem verder geholpen in zijn carrière. We hadden hem namelijk niet hoeven laten gaan, maar wij maakten zijn overstap naar Renault en later naar McLaren mogelijk", vervolgt de zesenzeventigjarige Oostenrijker. "We hebben een goede relatie, maar op dat specifieke moment hadden we ook Verstappen in het team en er zijn nu eenmaal verschillen tussen die twee."

Intussen rijdt Carlos Sainz voor het Formule 1-team van McLaren en heeft hij - net als Max Verstappen - 102 grands prix achter de kiezen. In die vijf jaar dat Sainz in de koningsklasse van de autosport rijdt, heeft hij in totaal 267 punten (2,62 per race) bij elkaar gereden. Zijn voormalige teamgenoot Max Verstappen heeft in totaal 948 punten (9,29 per race) bij elkaar gereden. Natuurlijk is het feitelijk onmogelijk om een vergelijking te maken tussen de twee coureurs, maar het geeft wel aan hoeveel een beslissing voor een coureur kan hebben.

Formule 1 kalender 2020: Download nu alvast de F1-kalender van 2020 in je mobiel, tablet en/of online-agenda. Helemaal GRATIS!


Formule 1 podcast

GP Abu Dhabi 2019 - Nabeschouwing: Hamilton en Verstappen sluiten jaar in stijl af.
Klik en beluister

0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Welkom bij MotorsportZ. Wij brengen je dagelijks het laatste Formule 1- en Max Verstappen nieuws. Daarnaast houden we je ook op de hoogte over:

Copyright© 2016-2020 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.