Hamilton pakte Duitse pole, tweede startplek voor Max Verstappen

Falende Ferrari's, een sterke vorm van Red Bull en een machtig optreden van Lewis Hamilton. Hamilton pakt voor de 87ste keer poleposition, voor Max Verstappen die de tweede tijd reed. Vettel kon niet eens kwalificeren vanwege technische problemen en Leclerc viel in Q3 uit met eveneens technische problemen.

Hamilton pakte Duitse pole, tweede startplek voor Max Verstappen
© Mercedes F1

Robert Kubica ging als eerste samen met teamgenoot George Russell naar buiten namens Williams. Het noodlijdende team heeft het nog altijd erg zwaar. Russell reed een 1:15.682 en ging daarmee gelijk voorbij aan Kubica, maar daarmee was dan ook alles gezegd. Toen de overige 18 coureurs de baan opkwamen, werd de tijd van de Brit volledig weg geblazen. Sebastian Vettel moest echter zijn eerste run afbreken vanwege technische problemen en keerde terug naar zijn team. De Italianen slaagden er niet in om het probleem te verhelpen waardoor Vettel niet kon kwalificeren. Daardoor zal de thuisrijder achteraan moeten starten of eventueel zelfs vanuit de pits.

Leclerc reed een 1:12.229 met Verstappen op drie tienden achterstand. Lewis Hamilton gaf nog eens drie tienden toe en sloot aan achter Max Verstappen. Kimi Räikkönen wist de twee Mercedes-coureurs te splitsen en nestelde zich op de vierde positie, maar Gasly pikte op de valreep die vierde plaats alsnog af. Valtteri Bottas kwam er niet aan te pas en gaf zelfs 8 tienden toe op Leclerc waarmee hij niet verder kwam dan P6.

Leclerc, Hamilton en Bottas doken meteen naar buiten om als eerste een tijd neer te zetten. Hamilton reed een 1:12.149 als opening. Leclerc reed tijdens zijn eerste run de tweede tijd waarmee hij voor Bottas stond, maar bijna twee tienden achter Hamilton. Max Verstappen kreeg net als Vettel in Q1 te maken met motorproblemen en ook hij moest naar binnen voor herstelwerkzaamheden. Pierre Gasly reed ondertussen de derde tijd voor Bottas die het erg lastig heeft tot op heden.

Max Verstappen kon ondertussen gelukkig toch nog naar buiten en reed maar twee tienden langzamer dan Lewis Hamilton. Wel klaagde de Nederlander dat er alsnog problemen met de motor waren wat ook wel te maken heeft met de zogenaamde engine lag. Uiteindelijk reed de Red Bull-coureur alsnog de vijfde tijd op twee tienden van de regerend wereldkampioen.

Bottas en Hamilton gingen in Q3 als eersten op pad, maar ook Max Verstappen was er al snel bij. Hamilton reed een 1:11.767 en Bottas kwam daar zeker niet aan. Verstappen wist naar P2 te klimmen, maar misschien de grootste kanshebber voor de pole Charles Leclerc kreeg net als Vettel problemen en ook hij kon niet verder. De Monegask reed geen tijd in Q3. Hamilton verbeterde zijn tijd niet meer, maar had alsnog de poleposition voor Verstappen, Bottas, Gasly en Räikkönen.

Verstappen kwam uiteindelijk drie tienden tekort om Hamilton af te troeven, maar de uitgangspositie is erg goed.Formule 1 podcast

GP van Japan - Het weekend van Verstappen in Hondaland: was het een drama, een ramp, een afgang of een verschrikking? Plus, Verstappen en Red Bull: is er nog wel een toekomst samen? Detail: Max Verstappen na zomerstop 31 punten, Alexander Albon 48 punten.
Klik en beluister

Volgende F1 Grand Prix
Mexico
vrijdag 25 oktober 2019
17:00 - 18:30Eerste vrije training
21:00 - 22:30Tweede vrije training
zaterdag 26 oktober 2019
17:00 - 18:00Derde vrije training
20:00 - 21:00Kwalificatie
zondag 27 oktober 2019
20:10 - 22:10Race