Oproep tot boycot

Hamilton opgeroepen zich uit te spreken over F1 in Saoedi-Arabië

Ruim 45 (mensenrechten)organisaties wereldwijd doen een oproep aan Lewis Hamilton om zich uit te spreken tegen de schendingen van mensenrechten die plaatsvinden in Saoedi-Arabië. En zodoende de Grand Prix die later dit jaar in Jeddah plaatsvindt te boycotten.

Hamilton opgeroepen zich uit te spreken over F1 in Saoedi-Arabië
© Mercedes F1

Lewis Hamilton was tijdens het 2020-seizoen de motor achter de ‘End Racism’ campagne van de Formule 1 en uitgesproken voorstander en activist van de Black Lives Matter beweging. Vorig jaar sprak de Brit zich nog uit over de slachtoffers van de martelingen die gevangenen ondervonden in Bahrein. Verschillende organisaties zoals Alliance for Global Justice en Americans for Democracy hebben contact gezocht met Hamilton en hem een verzoek gestuurd om zich uit te spreken tegen het Saoedische regime.

In de brief die door ruim 45 organisaties is ondertekend spreken ze over de behandeling van mensen die opkomen voor vrouwenrechten en over de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggie die in oktober 2019 op brute wijze is vermoord in het Saoedische consulaat in Turkije. Ze schetsen ook een beeld van hoe de Saoedi's oorlog voeren tegen Jemen.

"Als organisaties die ernstig bezorgd zijn over de mensenrechtenschendingen die plaats vinden in Saoedi-Arabië, vragen wij u uw deelname aan de komende race die in 2021 in Saoedi-Arabië wordt georganiseerd, te heroverwegen", luidt de brief. "Als dit niet mogelijk is vanwege eerdere toezeggingen, vragen we je een verklaring af te leggen tijdens deze race."

De FOM het bestuurlijke orgaan van de Formule 1 organisatie maakte eind vorig jaar bekend dat ze in 2021 een race zouden gaan organiseren in Saoedi-Arabië. Op het moment dat dit bekend werd gemaakt werd Lewis Hamilton onder druk gezet om commentaar te geven over deze ontwikkeling. In zijn commentaar gaf hij toe dat hij meer moest weten over de schendingen van mensenrechten van Saoedi-Arabië voordat hij er iets zinnigs over zou kunnen zeggen.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1F1 GP Saoedi-ArabiëF1 GP Saoedi-Arabië 2021F1 nieuws 2021FOMFormule 1 2021Lewis Hamilton
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:30 - 12:30
Tweede vrije training
15:00 - 16:00
zaterdag 17 april
Derde vrije training
12:00 - 13:00
Kwalificatie
15:00 - 16:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.