Haas F1 verliest beroep tegen uitspraak FIA-stewards Italië

Gisteren, donderdag 1 november heeft de FIA (International Court of Appeal) alle partijen gehoord in de zaak van het protest van Renault Sport tegen de bodemplaat - tijdens de Grand Prix van Italië - van de Haas-bolide van Romain Grosjean. Renault werd in het gelijk gesteld en Haas verliest de punten dus definitief.

Haas F1 verliest beroep tegen uitspraak FIA-stewards Italië
©Haas F1

Haas-coureur Romain Grosjean zou in Italië met een illegale bodemplaat hebben gereden en flink veel punten hebben gescoord. Na de uitspraak blijft het besluit van de stewards staan. De stewards schrapte Grosjean uit de uitslagen en de Fransman en het Amerikaanse Haas F1-team verloren 8 punten.

Maar 48 uur na de beslissing van de FIA stewards tekende Haas protest aan. Romain Grosjean kwam in Italië als zesde over de eindstreep en scoorde zo 8 WK-punten, maar enkele uren na de race werd de Fransman uit de resultaten geschrapt en waren de punten verdwenen.

Ondanks dat Haas-teambaas er van overtuigd was dat het team in het gelijk gesteld zou worden heeft de FIA het besluit en dus de diskwalificatie van Grosjean gehandhaafd.

"De auto van Haas [van Romain Grosjean] was duidelijk niet conform de technische reglementen en de beslissing van de stewards [om Grosjean te diskwalificeren] is gegrond en blijft staan", aldus de FIA.

Renault Sport lijkt met deze uitspraak van de FIA af te stevenen op een vierde plek in het kampioenschap voor constructeurs. Maar er zijn nog twee races te gaan in 2018 en het Amerikaanse Haas F1-team zal er alles aan doen om als nog die vierde plek op te eisen.Formule 1 podcast

GP van Japan - Het weekend van Verstappen in Hondaland: was het een drama, een ramp, een afgang of een verschrikking? Plus, Verstappen en Red Bull: is er nog wel een toekomst samen? Detail: Max Verstappen na zomerstop 31 punten, Alexander Albon 48 punten.
Klik en beluister

Volgende F1 Grand Prix
Mexico
vrijdag 25 oktober 2019
17:00 - 18:30Eerste vrije training
21:00 - 22:30Tweede vrije training
zaterdag 26 oktober 2019
17:00 - 18:00Derde vrije training
20:00 - 21:00Kwalificatie
zondag 27 oktober 2019
20:10 - 22:10Race