Günther Steiner: "We hebben niks geprobeerd te omzeilen"

Nadat Haas de kleurstelling onthulde heeft het Amerikaanse team duidelijk gemaakt dat het met de nieuwe livery niet heeft geprobeerd om de momenteel verboden Russische vlag op de auto te krijgen.

Günther Steiner: "We hebben niks geprobeerd te omzeilen"
© Haas F1 | De nieuwe F1-bolide van het Uralkali Haas F1 Team | VF-21 (2021)

De 22-jarige in Moskou geboren Nikita Mazepin maakt eind deze maand zijn de debuut als Formule 1 coureur voor het team van Haas. Door enkele doping schandalen uit Rusland heeft het wereld anti-dopingagentschap een aantal jaar geleden een regel ingesteld dat sporters en atleten uit Rusland niet onder de Russische vlag mogen uitkomen maar onder een neutrale vlag.

Dit betekent onder andere dat mocht Nikita Mazepin op een Formule 1 podium verschijnen de Russische vlag niet gehesen mag worden en als hij wint niet het Russische volkslied afgespeeld mag worden. Maar de kleurstelling van de nieuwe VF-21 van Haas lijkt verdacht veel op de Russische vlag. Met een opeenvolgende witte, blauwe en rode kleuren schema op het chassis en de voorvleugel van de wagen.

Volgens Haas heeft het team alleen voor deze kleurstelling gekozen omdat dit de kleuren zijn van het Russische bedrijf Uralkali is dat bovendien de hoofdsponsor van Haas en al enige tijd van Mazepin is. Het bedrijf wat onder andere meststoffen exporteert werd eind 2013 overgenomen door het bedrijf Uralchem. De voorzitter van deze onderneming? De vader van Nikita, Dimitry Mazepin.

De teambaas van Haas, Günther Steiner geeft aan dat deze livery al gepland stond voordat het verbod van de Russische vlag tijdens sportevenementen werd aangekondigd in de Formule 1.

Tegenover Motorsport.com gaf Steiner commentaar. "We hebben niks geprobeerd te omzeilen, we kwamen vorig seizoen al met deze kleurstelling op de proppen voordat het anti-dopingagentschap deed besluiten om de Russische vlag ook tijdens Formule 1 races te verbieden", aldus Steiner.

Steiner voegde nog toe dat ze de Russische vlag niet kunnen gebruiken als Russische vlag omdat dat simpelweg verboden is. "Maar je kunt wel kleuren van de Russische vlag op een auto gebruiken. Uiteindelijk is het de coureur die de Russische vlag niet mag gebruiken. Het team is een Amerikaans team."

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Dmitry MazepinF1 nieuws 2021Formule 1 2021Günther SteinerHaas F1Nikita Mazepin
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.